REVOLUTIA CRISPR ( doc.)


World Science Festival a inceput o serie noua de conferinte. Momentan cea mai interesanta mi s-a parut una despre o noua tehnologie in genetica numita CRISPR care “democratizeaza” modificarea genelor, deschizand poarta pentru orice.

Nu ma pricep prea mult la genetica, dar chestia asta, comparand cu evolutia electronicii pare ca trecerea de la tubul catodic la tranzistor.

Principala implicatie proxima a noii tehnologii ar fi revolutionarea experimentelor genetice prin reducerea perioadei necesare observarii rezultatelor experimentelor (insertiilor de cod genetic). Totodata, simplitatea procedurii va scade costul si va cataliza cercetarea genetica.

Se intelege ca chestiunile etice sunt multiple si de nerezolvat, mai ales in vremurile de astazi. Singura frana este – Slava Domnului – frica ireversabilitatii modificarilor, de unde cercetatorii prezenti la conferinta ne dau garantii ca au grija ca experimentele sa nu iese din laborator, ca nu se stie niciodata …

Si iata cum la riscul ca omul sa fie eliminat de roboti se adauga si riscul ca noi organisme biologice sa fie inventate / modelate care sa altereze fatal ecosistemul deja afectat al omenirii. Ah, si riscul ca Mengele sa fie reabilitat si selectia genetica sa fie la fel de banala cum e acum scoaterea unei măsele.

http://www.chiazna.ro/

 

Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERA ( VIDEO-DOC.). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.