Cristian Ghinea, tehnocratul lui Cioloș, protagonistul unor scandaluri cu bani și servicii secrete


Actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care a declanșat ieri un atac frontal la adresa fostului premier Victor Ponta, a fost, de-a lungul vremii, protagonistul câtorva scandaluri de notorietate.

Cel mai răsunător dintre ele a izbucnit în momentul în care Centrul Român de Politici Europene (CRPE), organizația non-guvernamentală înființat de Cristian Ghinea împreună cu Ciprian Ciucu, a părăsit cu scandal Alianța România Curată, condusă de Alina Mungiu Pippidi. La acel moment, Ghinea a fost acuzat de Pippidi că ar fi sprijinit de SIE să obțină contracte în Republica Moldova.

Pe de altă parte, potrivit lui Cristian Ghinea, fostul consilier prezidențial Iulian Chifu l-ar acuzat chiar că ar fi fost agent al serviciului secret moldovenesc.

Site-ul criticatac.ro a oferit detalii în legătură cu banii obținuți de ONG-ul lui Ghinea. ”Centrul Român pentru Politici Europene a fost un partener important pentru Ministerul Român de Externe, iar fondurile primite în 2012 și 2013 au fost de 170.000 de euro”, a scris criticatac.ro.

ghinea-tabel

Într-un articol publicat în Dilema veche, Ghinea a răspuns acuzațiilor și a detaliat cea mai importantă miză a scandalului cu Pippidi: banii. ”Am fost curios să văd ce proiecte mai are SAR (Societatea Academică Română, condusă de Alina Mungiu- Pippidi- n.red.), deci m-am uitat pe site. Şi e amuzant să văd o structură de finanţare uimitor de asemănătoare cu cea de la CRPE: SAR are un proiect multicountry de la Comisie, CRPE are două, SAR are două proiecte din fondurile norvegiene, CRPE are tot două, SAR are două proiecte de la OSI, CRPE are unul, SAR are un proiect de la ambasada americană, CRPE are cîte unul de la ambasadele britanică, finlandeză şi olandeză. Bun, care e faza cu „contractele publice“ şi „contracte cu statul prin MAE“? CRPE a avut proiecte finanţate de Unitatea de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare (AOD) a MAE. Pentru publicul pe care vrea să-l manipuleze AMP, asta pare ceva conspirativ. Adevărul e simplu: ca stat membru UE, România este obligată să doneze fonduri pentru dezvoltare ţărilor mai sărace. AOD lansează anual cîte un call public, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). CRPE a participat la acest call şi a cîştigat. Aşa cum au participat multe alte ONG-uri”, a afirmat Ghinea.

Autor: Felix Mihai Badea

http://www.evz.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în POLITICA STIRI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s