Ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, despre relația cu România: A existat pericolul că s-ar putea opri tot


Au fost oameni influenți care au vrut să impună tăierea completă a relațiilor dintre cele două state

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malginov, aflat la final de mandat, a declarat, într-un interviu acordat Digi 24, că este greșită formularea ca „Rusia se apropie de NATO”, situația fiind inversă. Diplomatul rus spune că se știa care sunt îngrijorările încă de la momentul la care s-a discutat despre realizarea scutului antirachetă.
„Sunt sigur că oamenii serioși de aici înțeleg că acest gen de dezvoltare a unui sistem strategic va ‘costa’ anumite contramăsuri”, a afirmat Malginov. Diplomatul a relatat că în momentul în care a venit la București, scopul său a fost să pună pe primul loc cooperarea, pe baze economice, culturale, umanitare, politice, și pe aceste baze să se dezvolte o cooperare coerentă între cele două țări, la care să fie adăugate și chestiunile sensibile: istorice, politici practice, strategice.
„Nu am reușit să schimbăm aceste lucruri și asta rămâne o sarcină de îndeplinit pentru succesorul meu și politicienii din ambele țări”, adaugă diplomatul.
A fost complicat a fost ca în ultimii doi ani și jumătate să nu se aibă loc degradarea completa a relațiilor bilaterale, a subliniat Malginov.
„A existat pericolul că s-ar putea opri tot. Pentru că de exemplu aici, sunt ambasador în Romînia, a existat un grup destul de mare de oameni influenți care au încercat să impuna tăierea completă a relațiilor dintre România și Federația Rusă. A fost complicat, dar am reușit să păstrăm anumite canale de comunicare. Avem relții între ministerele noastre de Externe, avem relatii intre organizatii ale societatii civile, între universități.(…) De asemenea, complicată a fost și percepția mea personală. La început am avut foarte mulți parteneri, să spun oameni care considerau că pot deveni partenerii mei, ai noștri (ai Rusiei – n.red.) și așa mai departe. Dar când au venit vremurile grele, o parte dintre ei au dispărut”, afirmă ambasadorul Rusiei, citat de ziare.com.
Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RUSIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.