Orez cu cadmiu, lapte cu melamină şi pepeni cu forclorfenuron. Poftă bună!


geplatzte-wassermelonenÎntregi recolte de pepeni au explodat pur şi simplu în China, după ce fermierii au tratat plantele cu forclorfenuron, un accelerator de creştere. Televiziunea publică a prezentat imaginile neobişnuite, acuzându-i pe fermieri că au stropit recolta prea târziu şi în condiţii de umiditate, făcând pepenii să explodeze precum minele. Potrivit presei din China, forclorfenuronul este o substanţa legală care stimulează diviziunea celulară, însă dupa tratament seminţele devin albe, iar pepenii diformi.


Pepenii chimici au fost folosiţi pentru hrănirea porcilor şi a peştilor.

Agronomii precizează că substanţa este folosită intensiv în China începând din anii ’80. Cum mulţi ţărani aleg să migreze către centrele urbane, fermierii lipsiţi de forţa de muncă au devenit dependenţi de acceleratorii de creştere, care le permit să recolteze pepenii cu câteva săptămâni mai repede şi să obţina şi un preţ cu 20% mai mare.

Incidentul, nu foarte grav din punct de vedere al siguranţei alimentare, potrivit presei chineze, vine după unele mult mai importante. În orezul din China a fost descoperit cadmiu, un metal greu, în lapte s-a descoperit melamină, în sosul de soia mult arsenic, iar în carnea de porc urme dintr-un detergent care făcea ca produsul să pară a fi carne de vită, scrie „The Guardian”.

“Simt că nimic din ce mănânc nu este sigur, pentru că oamenii sunt în goană după bani”, spune un fermier chinez, potrivit “The Guardian”.

Iniţial, autorităţile chineze l-au arestat pe unul dintre părinţii copiilor morţi din cauza laptelui cu melamină, dupa ce acesta a creat un site pentru a dezbate problema. Ulterior, Beijingul a încurajat asemenea iniţiative.

Autor: Calin Marchievici

http://www.cotidianul.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE(pericol). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s