Români și polonezi, VICTIME ale unor atacuri xenofobe după Brexit: „Străini nenorociți”, „Cară-te în România”, „Dați-i afară pe imigranți!”


Numărul incidentelor xenofobe a crescut în zilele care s-au scurs de la referendum, acestea fiind reunite pe rețelele de socializare sub titlul „Rasism post-referendum”.

Printre cei care au căzut victime acestei furii naționaliste s-au numărat și români, dar și polonezi. Martorii povestesc pe Twitter scenele la care au asistat.

„Fiica mea mi-a spus că cineva a scris „Cară-te înapoi în România” pe perete, în toaleta fetelor, la școală”, scrie un utilizator britanic. Un medic rezident povestește un caz de acum o zi: „Doi oameni respectabili, pacienți la Urgențe, amândoi români, amândoi bătuți de niște golani”. „La o farmacie în Bham, o femeie a strigat la o româncă „Stai sau nu la coadă? Străini nenorociți!”.” Scena a fost povestită de o tânără din Birmingham, potrivit digi24.ro.

„I-am auzit pe oameni vorbind despre imigranți, spuneau: Dați-i afară pe imigranți! N-am mai auzit așa ceva din anii ’70!”, spune și Anna Soubry, membră a Camerei Comunelor.

Cu aceeași agresivitate sunt tratați și polonezii, care constituie cea mai mare comunitate de străini din Regat după indieni. Un centru cultural polonez din Londra a fost vandalizat.

„Suntem șocați și profund îngrijorați de incidentele xenofobe care au vizat în ultima perioadă comunitatea noastră din Marea Britanie”, afirmă Ambasada Poloniei la Londra. În replică, premierul David Cameron a declarat că nu va tolera atacurile xenofobe.

Polonezii s-au trezit cu mesaje de intimidare direct acasă sau pe mașini. „Gata cu paraziții polonezi” este doar unul dintre ele. Primarul Londrei s-a declarat foarte îngrijorat de înmulțirea actelor xenofobe și a cerut polițiștilor să fie și mai vigilenți. Membrii Parlamentului trag și ei un semnal de alarmă.

„Am primit informații tulburătoare despre oameni opriți pe stradă și cărora li s-a spus: Știți ce? Noi am votat să ieșim din UE, e timpul să plecați de aici”, spune Sayeeda Warsi, membră a Camerei Lorzilor.

„Nu vreau ca Marea Britanie să întoarcă spatele Europei și restului lumii. Marea Britanie este o țară deschisă și tolerantă și voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca ea să rămână așa”, spune George Osborne, ministrul britanic de Finanțe.

http://www.activenews.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA-DIASPORA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s