Summit tensionat la Bruxelles Juncker: Sunt surprins că susținătorii Brexitului nu au nicio idee cum să părăsească UE


Marți seară, la Bruxelles, Marea Britanie a primit un răgaz, dar a fost în același timp avertizată că este necesară angajarea divorțului de UE , potrivit AFP.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut o atitudine critică la adresa politicienilor britanici care au făcut campanie pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană.

Tabăra Leave (în favoarea Brexitului) este „absolut incapabilă să ne spună ce doresc”, a declarat Jean-Claude Juncker după discuțiile purtate cu premierul David Cameron.

„Pot să înțeleg că David Cameron are nevoie de timp”, a spus Jean-Claude Juncker, dar „vrem ca articolul 50 (care reglementează procedura de retragere) să fie declanșat cât mai repede posibil”.

„Trebuie accelerat, nu avem luni să medităm, trebuie să acționăm”, a adăugat președintele Comisiei Europene.

La rândul său, premierul britanic, David Cameron, a spus că le-a explicat colegilor săi de ce este bine să nu grăbeasc procesul ieşirii Regatului Unit din UE, reiterând că „decizia de a aplica articolul 50 va reveni viitorului cabinet, odată ce va stabili scopul urmărit”.

De asemenea, Cameron a dat de înțeles că negocierile vor dura multă vreme după ce Londra va invoca articolul 50.

Trebuie să lucram din greu şi dacă ştim ce trebuie să facem, invocarea articolului 50 se va face cum trebuie, a mai spus Cameron.

„Nu va fi un scaun gol la masa uniunii Europene până când Regatul Unit nu părăseşte Uniunea. Până atunci rămânem membru şi succesorul meu va trebui să facă în aşa fel încât lucrurile să meargă în continuare cum trebuie.

Nu am vrut să ajung în această situaţie, voiam ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune europeană reformată”, a mai susținut Cameron, care însă a spus că nu regretă că a făcut referendumul, ci doat rezultatul.

„Bineînțeles că regret rezultatul. Nu regret însă că am făcut referendumul. A fost cel mai bun lucru care trebuia făcut”.

În același timp, Cameron a pledat pentru o „relație cât mai strânsă posibil” între Londra și UE după intrarea în vigoare a divorțului, adăugând că celelalte 27 de țări membre vor rămâne „vecini, prieteni, aliați, parteneri”.

În timp ce imigrația, în special din Europa de Est, a jucat un rol major în campania pentru referendum, el a atras atenția în fața omologilor săi că „o reformă a regulilor de liberă circulație a persoanelor” în UE constituie „cheia pentru a rămâne apropiați” de Uniune.

François Hollande a respins această solicitare, refuzând orice „compromis” legat de cele „patru libertăți” ale pieței unice.

„Nu putem avea libertatea capitalului, libertatea mărfurilor, libertatea serviciilor și apoi să spui pentru persoane: „Rămâneți acasă”, a precizat președintele francez.

Cancelarul german, Angela Merkel, a spus, la rândul său, chiar înainte de începerea summitului, că europenii i-au avertizat pe britanici că Londra nu se poate aștepta la o negociere după principiile abordării selective.

„Cel care părăsește familia nu poate să se aștepte să-și păstreze privilegiile în timp ce toate obligațiile dispar”, a declarat Merkel.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene s-au reunit, marţi, la Bruxelles, la Consiliul European de vară. Şeful executivului, David Cameron, a participat la ultimul său Consiliu European.

Summitul continuă miercuri, când va avea loc o primă discuție, în 27, despre viitorul UE post-Brexit.

http://www.cotidianul.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s