Acuzații grave la adresa României: Milioane de dolari pentru centre de tortură ale CIA


Agenţia Centrală americană de Informaţii a plătit României „milioane de dolari” pentru a găzdui închisori secrete, a afirmat o avocată miercuri, în prima zi a audierilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), unde România este acuzată că a permis CIA să tortureze pe teritoriul său suspecţi de terorism în cadrul unui program secret de extrădări în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Amrit Singh a declarat la CEDO că închisori CIA au funcţionat în România din 2003 şi până în 2005, cu „încuviinţarea şi complicitatea” Guvernului de la Bucureşti, acuzaţii pe care autorităţile române le resping. Amnesty International a catalogat audierea de miercuri drept „o piatră de hotar în (tragerea la) răspundere” în acest dosar.

Curtea a anunţat că va statua în câteva luni dacă România a permis cu bună ştiinţă să funcţioneze închisori secrete CIA în care s-a practicat tortura şi dacă nu a reuşit să împiedice torturarea clientului lui Singh.

Singh a declarat telefonic pentru The Associated Press că România „este derutată şi refuză să recunoască evidenţa” în pledoria sa. Ea a adăugat că clientul ei – sauditul Abd al-Rahim Al Nashiri – a fost încătuşat, privat de somn, supus unor zgomote puternice şi lumini intense, pălmuit şi supus unei „hrăniri rectale cu forţa” într-o închisoare CIA din Bucureşti, în 2014.

Nashiri se află în prezent în custodia Statelor Unite, la închisoarea militară de la Guantanamo Bay (Cuba). Avocata a subliniat că maltratarea lui Nashiri nu a condus la obţinerea unor informaţii utile.

http://www.stiripesurse.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.