Locurile de munca dispar in ritm alert.


Universitatile creaza din ce in ce mai multi tineri pregatiti, care parcurg traseul somajului. Clasa de mijloc este pe cale de disparitie…

Guvernele crony capitaliste metin in continuare controlul economiilor si restrictii, in vederea cresterii profitului corporatiilor, aplica taxe enorme fara relevanta pentru omul de rind si sint indiferente la situatia afacerilor mici si medii. Aceasta pare sa fie formula declinului si colapsului sistemului capitalist.

Vedem un curs extrem de nociv legat de forta de munca in tarile capitaliste dezvoltate si mai ales in America, unde milioane de locuri de munca “full time” au fost transformate in “part time”, iar un numar impresionant de locuri de munca au disparut. Numarul locurilor de munca prost platite abunda, iar multe persoane renunta chiar la a mai cauta un loc de munca….

Peste 9 milioane de muncitori care au propria lor firma si lucreaza in acest cadru de mica afacere, cistiga mai putin de 10,000 dolari pe an, iar peste 5,5 milioane dintre acesti “patroni” de mici afaceri, cistiga sub 5.000 de dolari pe an.

Concluzia este ca avem de-a face cu o crestere “artificiala” a numarului de locuri de munca si ni se prezinta statistici mincinoase…care in final nu au relevanta in traiul mizerabil care ni se impune tacit.

Noile mici afaceri si o oarecare crestere in numarul locurilor de munca au o distributie extrem de neuniforma, fiind localizate in majoritar in marile orase, lasind zone intregi extrem de sarace si in imposbilitatea de a atrage investitori

http://eig.org/wp-content/uploads/2016/05/recoverygrowthreport.pdf

La inceputul anilor 90, jumatate din noile afaceri erau dispersate in 125 de regiuni(counties) ale SUA. In 2002 – 2006, numarul de regiuni care au gazduit jumatate din aceste mici afaceri era de 64. Deci putem urmarii de aici un grad de concentrare al locurilor de munca cu efect negativ. In anii asa zisei recuperari economice, trimbitata de liderii capitalisti, intre 2010 – 2014, jumatate din totalul firmelor noi erau distribuite in 20 de regiuni ale SUA….

Unde se va ajunge si cita saracie va aduce in teritoriu, aceasta concrentrare rapida a micilor afaceri? Este o asimetrie care nu poate sa nu isi puna amprenta, mai ales ca aceste mari metropole, spre care se indreapta marea majoritate a afacerilor mici nu pot tine pasul cu infrastructura, cu spatiile de locuit, cu aprovizionarea cu alimente… si multe alte aspecte.

Un alt aspect demn de luat in seama, este faptul ca nu toate locurile de munca create de aceste mici afaceri, sint bine platite. Pe de alta parte, marea majoritate a firmelor mici si mijlocii nou infiintate, care activeaza in zonele periferice oraselor mari sau in zone mai indepartate, nu au acces la capital, deci extinderea lor este foarte dificila…

Capitalistii, in analizele lor, arata ca totusi exista un echilibru avind in vedere costurile mult mai scazute in zonele indepartate raportat la metropole, capacitatea de a explora noi oportunitati, valorificarea unor programe guvernamentale si altele, dar situatia nu este chiar asa, datorita fluctuatiilor enorme in pretul caselor, a dispersarii dezechilibrate a cheltuielilor pentru sanatate, educatie si asigurari sociale.

Vad si in Romania aceasi tendinta capitalista, dublata de coruptie rampanta, prin care factorii economici inteleg ca solutia poate veni de la aducerea in anumite regiuni a unei mari corporatii sau doua. Este o greseala fantastica, pentru ca aceste mari corporatii nu ajuta in general la crearea de forta de munca, exploateaza zonele in care penetreaza, lasind prapad in urma lor si pot decide oricind sa plece, lasind totul in paragina si oameni care au numai de pierdut care nu mai au decit varianta plecarii in pribegie.

Ceea ce sistemul capitalist, societatile capitaliste gresesc si ceea ce le duce la colaps sigur, este ca nu favorizeaza cele mai dinamice elemente ale economiilor lor. Acest sistem capitalist trebuie sa dezvolte si sa creeze INCREDEREA in reteaua economica nationala si nu in corporatii si intr-un stat crony capitalist la indemina acestor corporatii. Asta este si va fi cheia succesului noului sistem, care nu mai poate fi sub nici o forma capitalist sau un sorogat al acestui sistem capitalist, cu caractersitici modificabile de un grup de infractori internationali.

Totul este legat de designul retelei economice, structura ei si efectele pe care aceasta retea le are in economie. Actuala distributie si design al retelelor economice capitaliste la nivel national, in orice tara capitalista, este de natura sa duca inevitabil la colaps economic si social, cu implicatii majore si imposibil de refacut dupa un anumit nivel distructiv…

Ar fi o utopie, ca cineva sa mai creada in dorinta actualilor lideri capitalisti de a oferi sistemului capitalist un design echilibrat si in favoarea popoarelor, care ar duce la pierderea privilegiilor de care acesti infractori se bucura in ziua de astazi. Ei vor apela la imporvizatii favorabile lor si gastii din care fac parte, vor schimba lideri, in bataie de joc, vor crea mecanisme artificiale de stinga, vor hibridiza sistemul tocmai pentru a-si mentine avantajele si status quo-ul sistemului.

Schimbarea de sistem si iesirea in grupuri mari in strada care sa ceara schimbare de sistem si sa detina structuri de autoritate care sa le conduca, sint singurele solutii, in afara carora ramine…sclavia. Dar, daca ne satisface sclavia si credem ca este o solutie pentru copiii nostri, nu ne ramine decit sa fim pasivi si ignoranti unii fata de altii si in intregime, fata de sistem si “evolutia” lui.

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s