Realitatea Brexit : S-a redus “cozonacul”, iar diviziunea pare din ce in ce mai normala. Este un sentiment firesc al lumii capitaliste unde banul este in centrul oricarei activitati…


In fiecare zi auzim lozinci justificative legate de ratiunile care au dus la Brexit. Fie ca se discuta de o reintoarcere la suvernatitatea natiunii britanice, fie ca este un razboi al claselor sociale, fie ca este o demolare controlata a UK, fie ca se urmareste sfirsitul UE si asa mai departe.

Dar, nimeni nu spune ca, dupa o analiza a cifrelor din mai multe departamente ale UE si pe glob, “cozonacul” la indemina tarilor bogate din UE s-a diminuat semnificativ, iar iluzia ca acest “cozonac” financiar ar putea sa creasca punind in el mai multa “drojdie” monetara prin tiparire, este una desarta..

Pentru multe societati din cadrul UE si chiar din afara lui, acest “cozonac” a inceput sa descreasca de la finalul anilor 70, chiar daca politicienii vestici anunta constant cresteri ale economiilor lor, care in final s-au concretizat in cresteri ale conturilor unui grup de infractori financiari si de multe ori eliberarea de statistici confuse.

Ceea ce ne da o imagine graitoare a necesitatii iesirii UK din UE, este declinul permanent al venitului miini de lucru in volumul general al PIB-ului. De peste 45 de ani, in vest, volumul venitului lucratorilor, in valoare agregata, a fost permanent in declin…. Acest lucru a decis in evaluarea situatiei de perspectiva, chiar daca multi nu o spun sau nici nu o gindesc, dar o traiesc.

Incepind din 2008, singurul grup care a simtit cu adevarat o crestere a “cozonacului” a fost clasa care a beneficiat de “bunatatea” sistemului financiar, a globalizarii si planificarii furatului in cirdasie cu statul crony capitalist. In linii mari, in jur de 20% din forta de munca si cei 5% din top, au inregistrat un venit mai mare, iar cei 1% din top au acumulat cea mai mare crestere de bogatie…

Pentru aproximativ 8 ani, occidentalilor li s-a spus ca economiile lor sint in crestere si sint OK pentru orice eventualitate, ca pot face fata oricarei crize economice, ca exista mecanisme care sa atenueze orice conjunctura financiara defavorabila.

Inflatia a fost mereu subestimata si cifrele legate de ea au fost niste glume, iar omul de rind a simtit mai mult decit oricind. Trimbitatele cresteri ale numarului de locuri de munca si scaderi ale somajului au fost bazate pe minciuna si cresteri de locuri de munca part time sau in sectoare ale economiei unde venitul este cu mult sub limita unui trai decent, ba chiar in vecinatatea liniei de saracie..

Asta este realitatea, “cozonacul”s-a redus la o marime de avarie si britanicii au simtit ca nu mai pot taia prea multe felii din el, lasind pe altii sa se bata pe frimituri. Ce a  generat aceasta reducere a cozonacului si cine a fost tapul ispastor?

Aceasta reducere a “cozonacului” UE a dus la un nivel major de insecuritate sociala si economica care la rindul ei a adus in casele europenilor si britanicilor lipsa sperantei.

Ca si in SUA, au cistigat cei ce au putut aduce invinuiri impotriva structurilor si institutiilor de stat, care evident ca au fost pricipalele vinovate, pentru ca au acceptat acest joc murdar si saracia ca stare de normalitate, austeritate ca parte din viata cotidiana, fara sa inteleaga ca acest stat are principala obligatie sa apere interesele cetatenilor, a celor care platesc taxe si nu interesele corporatiilor. Nu a fost sa fie asa si vedem cine a tras avantajele, secesionisti UE…

Brexit, ca si Grexit sau alte exituri, pot fi luate ca o reactie naturala a oamenilor de a se apara, in urma mai multor ani de impunere nejustificata a unui nivel de trai scazut, este o reactie la lipsa de securitate sociala si cresterea instabilitatii in societate. Acest flagel va veni in intreaga Europa si vom vedea exituri peste exituri si lume in strada permanent.

Este evident, prin filtru naturii umane, ca acei oameni care nu se identifica cu membri societatii care au beneficiat de “dulcegariile” sistemului neo liberal si globalizarea crony capitalista, care nu se identifica cu elitele, care sint emigranti si simt frustrari din ce in ce mai mari, toti acestia si multi altii, gindesc in mod normal ca cei bogati reprezinta o clasa a dusmanilor lor, o clasa care se opune intereselor celor multi…

Acest process oferit vizibil de Brexit, prin care oamenii se retrag sau cred ca o fac, intr-o sfera cu o siguranta relativa mai mare, nu face decit sa elimine conceptul de globalizare si al societatilor multiculturale. Nu este de mirare ca populatia se divide major in mai multe segmente, prin cresterea numarului de oameni suparati si care nu mai pot face compromisuri.

Instinctul uman ne ofera ca varianta de baza detasarea dintre “noi” si “ei” si tendinta “noastra” de a gasii mai mult confort in societate sau in societati multiculturale sau presupus dezavantajate economic.

Pentru multi dintre cititori, “noi” include pe toti cei ce nu sintem protejati de sistem iar “dusmanii” sint cei protejati de sistem si de statul crony capitalist… Se pare ca asta este adevarul de la care trebuie sa plecam in analza si sa nu ne lasam mintiti de toate mizeriile politice capitaliste care gasesc subiect de dezbatere din orice, numai in ideea de a deturna atentia noastra….

Schimbarea de sistem va fi urmatoarea discutie in toate mediile politice. Va fi facuta pasnic? Greu de crezut, pentru ca dupa cum vedem, elitele déjà pun problema plecarii din UK, pentru ca votantii tinuti ani de zile in saracie si prosteala, nu au votat ce doreau aceste corporatii capitaliste multinationale.

De ce sinteti “frati” capitalisti, suparati pe democratie? Ar trebui, in asa zisa democratie gindita de voi, totul sa mearga dupa planul facut de voi, fara sa fie luata in considerare opinia maselor, in ultima instanta educate si tinute in saracie de voi? Serios? Pai, atunci Brexit este o stare de normalitate!

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s