Brexit – o perspectivă psihologică


Brexit a surprins, pentru că era văzut doar prin perspectivă politică. Psihologia a fost marginalizată. Se gândeşte în termeni economici: Cât pierdem dacă ieşim? Cât ne costă un Brexit? Chiar şi după rezultatul votului, încă se fac calcule pur materiale: Cu cât scade lira? Ce efecte economice vor fi?

Însă psihologia englezului obişnuit anticipa acest Brexit. Englezul gândeşte diferit! Dacă românii se simt acceptaţi şi protejaţi de UE, englezii gândesc altfel. Să analizăm deci comparativ, şi psihologia românilor, uimiţi de Brexit, şi a englezilor, entuziasmaţi de victorie.

În România, statisticile de ultimă oră indică aproape 50% din populaţie trăind în sărăcie. Oameni care depind de stat, de ajutoare sociale, de alte persoane, de rude şi de fundaţii umanitare. Persoane dependente, incapabile să supravieţuiască în condiţii de concurenţă. De unde şi mentalitatea de subordonat. De inferior. De persoană care necesită protecţie din exterior. Cu nevoia de a fi integrat într-o structură oficială. Şi protejat de aceasta.

Psihologic vorbind, persoanele cu acest tipar au un nivel de stimă de sine scăzut. Ele sunt dispuse să devină obediente, să asculte ordine, să se lase coordonate, manipulate, subestimate sau chiar şi abuzate de către sisteme sau superiori (adică de indivizi percepuţi astfel datorită naturii unor funcţii formale).

În statele occidentale, independenţa, autonomia personală, performanţa individuală, stima de sine ridicată, sunt considerate valori. Iar a fi dependent, subordonat, incapabil de performanţe, este o dovadă de incapacitate adaptativă. La un astfel de model cultural, subordonarea, însoţită de impunerea unor norme, şi abuzurile, sunt percepute ca agresiuni.

O persoană cu stimă de sine ridicată, autonomă, capabilă să se descurce în condiţii grele, şi să depăşească obstacole dificile, va fi greu de subordonat, de umilit, de abuzat. Ea va reacţiona întotdeauna adecvat, refuzând nedreptăţile. Pe care alţii le pot trece cu vederea de dragul unor eventuale avantaje pur economice.

Românii, sau alţi est-europeni, au preponderent un nivel redus de stimă de sine. Ei acceptă să-şi vândă propria sănătate muncind în medii toxice, dăunătoare, şi executând munci murdare, umilitoare sau epuizante. Având ca scop obţinerea unor avantaje pur materiale. La fel, acceptă uşor politicienii corupţi. Ba chiar îi votează în continuare. Nevoia de a fi abuzatexistă în genele noastre. Şi o exprimăm mereu, la nivel subconştient.

Pe de altă parte, occidentalii, în special tinerii, au un nivel ridicat de stimă de sine. Ei nu au fost maltrataţi, abuzaţi, umiliţi în copilărie de către părinţi prea autoritari. Legea i-a protejat de mici. Şi acum, ca adulţi, cei mai mulţi dintre ei se respectă. Refuzând muncile murdare, grele, dăunătoare. Îşi protejează cu prioritate propria sănătate.  Nu sunt dispuşi să o sacrifice pentru a satisface nişte nevoi pur economice. Aleg să studieze, să evolueze, să avanseze. Ca să aibă acces la joburi bine plătite, cu nivel redus de toxicitate. La o bunăstarereală.

Acest singur indicator, nivelul de stimă de sine, indică şi nivelul de obedienţă. De slugărnicie. De a fi dispus să te laşi coordonat. De a te subordona. Şi de a accepta ordine, abuzuri, maltratări, fără a reacţiona.

Brexit e o decizie!

Când UE a impus o cotă obligatorie de imigranţi, englezii au reacţionat imediat. Cota de fani UE a scăzut de la 60% la 40% în câteva săptămâni! Articolele despre comportamentul imigranţilor, despre distrugerile, hărţuielile şi violurile comise de aceştia, (reale sau nu), au schimbat rapid percepţia englezilor despre UE.

Dorinţa acestei structuri de a IMPUNE cote OBLIGATORII de imigranţi a fost cireaşa de pe tort. Dacă un popor obişnuit cu dictatura, cu regimurile autoritare, cu umilinţele, ca românii, poate să accepte mai uşor ORDINE şi COTE OBLIGATORII impuse din  din exterior, englezii nu vor reuşi. Stima de sine ridicată de care au dat dovadă de secole se revoltă. Ei nu sunt obişnuiţi cu umilinţe, cu cote, cu obligativităţi. Iar politica pumnului în gură nu le convine deloc. Refuză să o accepte!

Ei nu au fost parte din URSS, ca şi noi. (O structură  în care totul venea din exterior, şi noi eram obligaţi să tăcem. Şi să acceptăm orice abuz.) Englezii au fost mereu liberi. Şi vor în continuare să fie liberi. Să aibă dreptul să DECIDĂ singuri diverse lucruri care îi privesc. Săaleagă ei ce li se potriveşte lor.

Nu vor suporta să li se impună din exterior OBLIGAŢII pe care ei nu le agrează. Demnitatea lor, ca oameni, nu se vinde pe avantaje economice. Stima de sine ridicată le permite să renunţe la ele. Şi să pună preţ pe securitatea pe termen lung. Pe dreptul la autodeterminare. Pe dreptul de a decide ce să facă la ei acasă.

Încercarea UE de a se transforma într-o autoritate suprastatală îi sperie pe englezi. Şi nu numai pe ei. Avantajele economice pălesc în faţa pericolului unui regim autoritar, care poate scăpa oricând de sub control. Şi poate oricând impune diverse clauze aberante. Cu costuri sociale incalculabile pe termen lung.

Englezii au ales să piardă bani. Să li se devalorizaze lira. Să aibă probleme economice. Dar să îşi păstreze demnitatea, libertatea, şi autonomia decizională. E alegerea lor. Chiar dacă noi, românii, pe moment nu prea o înţelegem. Deoarece în loc de demnitate, noi avem ca element de funcţionare prioritar doar frica de sărăcie. De care am avut parte din belşug. De aceea 15% din români sunt dispuşi, de exemplu, să îşi abandoneze familia, copiii şi viitorul lor, pentru un job mizer, dar bine plătit, în străinătate.

Acasa

Reclame
Acest articol a fost publicat în VIATA LIBERA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.