Cel mai înalt furnal din România și a treia construcție industrialǎ din Europa. Video


Turnul Combinatului din Baia Mare este înalt de 351,5 m, cu o deschidere la bază de 20 de m și un diametru la vârf de 9 m. Aceste dimensiuni îl fac să fie cel mai înalt furnal din România și a treia construcție industrialǎ din Europa.

„Colosul a fost ridicat în perioada 1993-1995, construit şi proiectat de către Gip Grup SA din Bucureşti. Lucrările s-au demarat pe parcursul a trei ani.” (adevarul.ro)

turnul-combinatului-baia-mare
Turnul a fost ridicat din beton rezistent la noxe, iar în interior este căptușit cu cărămidă specială. Realizarea acestui proiect a costat 11 milioane de dolari, dar s-a dovedit ineficient în combaterea poluării ce amenința zona din jurul municipiului.

În 2009 Baia Mare a fost declarat al treilea oraș din Romania din punct de vedere al poluării, după București și Galați, deși Turnul Combinatului nu mai este funcțional. (wikipedia)

baia-mare-3
În prezent, turnul nu are nici o utilitate, dar ar putea fi folosit ca obiectiv turistic modern, având în vedere dimensiunile sale impresionante.

Doi tineri străini, au postat un filmuleș pe Internet cu ultima lor performanță pe care au realizat-o tocmai în Baia Mare. Aceștia s-au filmat cum urcă până în vârful celebrului turn de 351 de metri, după care s-au aruncat ]n gol cu parașuta. (ziarmm.ro)

Mădălina Corina Diaconu

surse: ziarmm.ro, adevarul.ro, wikipedia

http://www.cunoastelumea.ro/

This entry was posted in CONSTRUCTII ROMANESTI. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s