Paradoxul de pe Migingo. De ce trăiesc oamenii pe o „stâncă”, când au în apropiere o insulă întreagă nelocuită?


Migingo este o insulă  cât jumătate din mărimea unui teren de fotbal. Este situată în Lacul Victoria, cel mai mare lac al Africii și totodată cel mai mare lac tropical din lume. Deși pare greu de crezut dar pe Migingo locuiesc 131 de persoane în colibe improvizate din lemn și tablă. În ciuda condițiilor de viață sărăcăciosase și a locului extrem de mic, insula Migingo are mai multe baruri, un salon de înfrumusețare și chiar o piață.

Cei mai mulți dintre locuitorii insulei sunt pescari și comercianți de pește. Primii veniți pe acest tărâm au fost doi pescari din Kenya, Dalmas Tembo și George Kibebe, care au pretins că s-au stabilit  în anul 1991. Acum, zilnic peste 100 de bărci pornesc de pe micul ponton pentru a pescui lângă insulă. Peștele este cumpărat de către mai multe firme din Kenya, care îl exportă, conform celor de la Daily Nation, inclusiv în Uniunea Europeană.

Migingo-island[3]migingo-island-5[6]dada

Cantitatea uriașă de biban din aceste ape a dus la dispute teritoriale între Uganda și Kenya, ambele state revendicând insula. Din punct de vedere tehnic, Migingo face parte din Kenya, fiind în interiorul frontierei țării, însă în anul 2009, guvernul ugandez a susținut că Insula Migingo este în apele ugandezi și că, prin urmare, este ilegal pentru kenyeni să pescuiască acolo.

Problemele au început când s-a aflat faptul că pescarii pot câștiga și 300 de dolari pe zi, ceea ce este de trei sau patru ori peste ceea ce câștigă oamenii din această parte a lumii, într-o lună întreagă.

Disputa dintre cele două state privind Migingo este departe de a se fi încheiat. Interesant este faptul că nici la 200 de metri de aceasta, mai există o insulă mult mai mare și plină de verdeață, Usingo, însă nimeni nu se încumetă să se mute acolo, asta pentru a nu-și pierde dreptul de a pescui lângă Migingo, locul considerat a fi o adevărată „mină de aur” pentru pescari.

gagagrgrgagggggrr

sursa: nation.co.ke

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptere: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în CURIOZITATI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s