România – oportunități ratate Un Protocol semnat cu Spania pentru dezvoltarea infrastructurii românești, ignorat total din 2012 încoace


Guvernele României și-au făcut o faimă din semnarea unor documente de colaborare cu alte țări care ulterior nu mai sunt respectate. Astăzi vă oferim exemplul unui protocol pentru semnarea căruia doi miniștri, din două guverne diferite, s-au plimbat pe la Madrid lăudându-se că vor urmări punerea sa în practică. Este vorba despre Protocolul de cooperare între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România şi Ministerul Dezvoltării din Regatul Spaniei în domeniul Transporturilor și Infrastructurii de transport. Document semnat în anul 2012.
Nazare și Silaghi, plimbări pe bani publici la Madrid
Mai întâi, după ce experții spanioli și români au redactat conținutul acestuia, la Madrid a fost Alexandru Nazare. Era în fruntea ministerului Transporturilor pe ultima sută de metri a Guvernului Boc. El a condus o delegație care s-a dus pe bani publici la Madrid în perioada 17-19 februarie 2012, iar vizita sa a fost consemnată în Raportul de activitate al ministerului unde se povestește despre întrevederea sa cu reprezentanți ai ministerului dezvoltării din Regatul Spaniei.
Cade Guvernul Boc, vine Guvernul Ponta 1, iar pe data de 7 mai 2012 este numit ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi. Era nevoie de susținerea spaniolilor pentru că România era în mare impas referitor la atragerea de resurse pentru mari proiecte de infrastructură și existau reproșuri întemeiate din partea înalților oficiali ai UE legate de gradul scăzut de absorbție și de nereguli referitoare la accesarea fondurilor europene. Astfel că Silaghi merge și el în Spania, la Madrid și, pe 30 octombrie 2012 anunță cu mare fast că i-a prezentat ministrului dezvoltării din Regatul Spaniei, Ana Maria Pastor Julian, situaţia la zi a proiectelor de infrastructură din România, gradul de absorbţie a fondurilor europene şi activitatea companiilor spaniole care au investit în ţară.
Ne-am folosit de credibilitatea spaniolilor și pe urmă i-am lăsat baltă
„Am primit sprijinul părţii spaniole pentru a urmări gradul de absorbţie a fondurilor europene şi a explica în faţa Comisiei că situaţia este diferită”, s-a lăudat ulterior Silaghi. De asemenea, el anunța oficial chiar și o primă reuniune bilaterală pentru miercuri, 31 octombrie, potrivit prevederilor protocolului, între un responsabil al CFR Infrastructură şi reprezentantul companiei feroviare spaniole, Renfe.
În acel context, ministrul Silaghi a confirmat impasul în care se afla România, spunând că: „după cum bine ştiţi, ne aflăm în perioada de presuspendare /a fondurilor europene, n.r./, pentru corectarea perioadei 2009-2011, şi avem două luni la dispoziţie să luăm măsurile necesare pentru încadrarea în normele cerute. Şi le vom lua”. Impasul a fost trecut deci cu ajutorul spaniolilor, Guvernul României fluturând pe la Bruxelles noua înțelegere proaspăt convenită.
Ce a fost asumat prin Protocolul de cooperare între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România şi Ministerul Dezvoltării din Regatul Spaniei în domeniul Transporturilor și Infrastructurii de transport, nu a fost respectat niciodată de atunci încoace. Practic, acest document pentru semnarea căruia s-au depus eforturi diplomatice și de specialitate în domeniu, nu a fost niciodată pus în practică. Dacă cineva ar fi urmărit aplicarea lui, s-ar fi realizat și principalul scop care a fost stimularea elaborării şi realizării unor proiecte şi/sau programe comune în domeniul transporturilor şi infrastructurii de transport, precum şi promovarea legăturilor şi a schimbului de experienţă şi bune practici pe problemele tehnice şi ştiinţifice rezultate din activitatea de cercetare în domeniul transporturilor.
S-a ratat dezvoltarea comună de proiecte și programe
Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul spaniol al Dezvoltării, obiectivul acestei colaborări dintre cele două ţări trebuia să urmărească schimbul de experienţe, bune practici, rezultate ale cercetărilor. Dar mai ales, dezvoltarea comună româno-spaniolă de programe, în toate domeniile legate de transport şi infrastructura de transport. Colaborarea dintre cele două părţi poate privi orice temă legată de planificarea, construcţia, conservarea şi exploatarea infrastructurilor din toate mijloacele de transport.
Prin anul 2013 secretarului de stat, Cristian Ghimbu i-au fost prezentate de omologul spaniol noi oportunități, pe când era ministru la Transporturi Relu Fenechiu a fost întrebat și el de ambasadorul Spaniei cum se va materializa Protocolul, apoi s-a așternut tăcere oficială românească în jurul acestui subiect.
Și totuși, protocolul semnat la Madrid pe 30.10.2012, a intrat imediat in vigoare, nimeni nu i-a contestat vreodată valabilitatea, e în vigoare și astăzi, dar este total ignorat, în ciuda faptului că Spania are rezultate deosebite în atragerea fondurilor europene, iar expertiza acestei țări poate reprezenta un model și pentru economia românească. Spania are o experiență de peste 30 de ani în accesarea de fonduri europene, iar din 1986, de când a intrat în UE, si-a dezvoltat foarte mult infrastructura de transport. PIB-ul a crescut cu 60%, iar în economie au intrat 80 de miliarde de euro din fonduri europene.

http://www.cotidianul.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în EUROPA- ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s