Poate exista o refacere economica reala a sistemului capitalist?


Poate exista o refacere economica reala a sistemului capitalist?

Masurile artificiale luate de liderii economici capitalisti, in vederea restabilirii situatiei economice dezastruoase existente, nu fac decit sa duca la inrautatirea lucrurilor pentru cetatenul de rind. Ne gindim mereu, cum se poate ca in toate publicatiile economice si nu numai, sa vedem planuri, strategii, masuri si directii de actiune economica care se doresc a sprijinii refacerea economica a tarilor capitaliste, in special cele dezvoltate.

Vedem ca se umbla la sistemul monetar, la cel fiscal, la realizarea de uniuni comerciale si asa mai departe, dar in final, toate planurile si strategiile, atit cele dezvoltate cit si cele care sint partial puse in functiune, duc la inrautatirea situatiei exact a celui ce ar trebui sa restarteze economia si anume a lucratorului si omului de rind.

Marele economist austriac Ludwig von Mises, arata ca “ exuberanta economica capitalista generata artificial in cele mai multe cazuri, nu poate exista la nesfirsit.” Asadar exista doua mari alternative capitaliste pentru a evita colapsul economic: 1. Prima ar fi cea in care bancile ar continua sa crediteze iresponsabil din bani tipariti fara restrictii, care ar duce la cresteri masive de preturi, in mod artificial, asa cum vedem ca se intimpla in acest moment, aducind in final saracia in masa si imbogatirea unui grup de infractori financiari pe care ii stim déjà. In acest caz, volumul de speculatii financiare creste alarmant, asa cum observam, care va duce indubitabil la colapsul sistemului de creditare. 2. A doua varianta ar fi ca bancile sa opreasca voluntar creditarile iresponsabile cu bani tipariti, inainte ca punctul de colaps sa fie atins si sa renunte la aceasta expansiune a creditului.

Ceea ce este cel mai trist la acest sistem capitalist al inselaciunii si coruptiei generalizate, este ca in ambele cazuri, masurile aplicate vor duce inevitabil la DEPRESIUNE ECONOMICA.

Este foarte interesant la acest sistem fraudulent capitalist, in care se discuta de economie libera si ajustare economica prin intermediul cererii si ofertei, faptul ca in ceea ce priveste tiparirea de bani de catre bancile nationale si existenta unui volum al acestor bani pe piata, nu se tine cont de relatia cerere si oferta de pe piata..

Pai, dragi capitalisti, banii sint o marfa, deci de ce ei nu se supun acestei legi a cererii si ofertei in echilibrarea economiilor capitaliste? De ce se tiparesc bani fara ca sa fie nevoie de ei si acestia sint aruncati in miscarile speculative? De ce acesti bani tipariti in cantitati incredibile, nu duc la rindul lor la o ajustare pozitiva a cererii si ofertei in economia reala, acolo unde este un dezastru de nedescris si unde oamenii sint aruncati in strada de corporatiile capitaliste, care de cele mai multe ori prefera sa isi modifice obiectul de activitate productiva in favoarea speculatiilor financiare, cum este cazul lui GM, Verizon si multe altele.

Am intrebat foarte multi “specialisti in economie” din acest sistem capitalist, daca legea cererii si ofertei ar trebui sa fie la baza unei economii libere in cazul aruncarii pe piata a banilor… Decocamdata raspunsuri puerile si de cele mai multe ori nu a existat nici un raspuns. Atunci cine ne asteptam sa ne raspunda?

Nu exista nici o dovada cum ca bancile centrale capitaliste ar actiona inteligent in sensul crearii unui echilibru economic real, nici individual si nici colectiv, dar acest lucru poate exista datorita faptului ca bancherii au inteles ca nici una dintre cele doua variante de mai sus nu functioneaza in acest capitalism al jefuitorilor.

Revenind la anumite mecanisme prin care capitalisti doresc sa ne ia ochii, in timp ce ele functioneaza favorabil numai pentru un grup bine determinat de acest crony capitalism, trebuie sa discutam de NIRP(Negative Interest Rate Policy), deci aplicarea unei dobinzi negative pentru depozitele bancare cit si ZIRP(Zero Interest Rate Policy), care reprezinta aplicarea unei dobinzi zero de catre bancile centrale. Aceste doua mecanisme sint sperietorile celor ce au economisit bani in banci si investitorilor, in realitate fiind mecanisme ale disperarii financiare…

NIRP nu ar trebui sa existe intr-o economie reala cu bani reali, justificati de realizarile acelei economii, unde creditul, la fel ca toate celelalte pirghii financiare ar trebui sa fie reglate de catre piata reala. Mascariciul de Mario Draghi, seful BCE, a reiterat tendinta lui de a nu limita tiparirea de bani si cursul negativ al dobinzilor, dorind, in opinia lui sa fie un mecanism stimulativ, ceea ce a dus, printre altele la iesirea UK din UE.

ZIRP si NIRP au servit si servesc bancile centrale si sistemul crony capitalist din politica acestor state capitaliste, precum si marile corporatii care au trecut de la activitati economice reale la speculatii, precum si o parte a asa zisei elite mondiale.

Banii tipariti de bancile centrale in mod iresponsabil si fara acoperire in economiile capitaliste, au inundat piata stocurilor, derivativelor si altor speculatii financiare si au imbogatit un segment de oameni de afaceri care au adus dezastrul in economia reala, au alimentat mecanismele de buybacks, prin care companiile isi cumpara singure stocurile cu bani tipariti pentru a ridica valoarea acestor stocuri si a insela potentiali investitori si multe alte manevre financiare.

Banii tipariti iresponsabil de catre bancile centrale au alimentat si piata creditelor pentru cumpararea de automobile si scoaterea acestei industrii din situatia economica precara, in acest moment imprumuturile pentru achizitionare de autovehicule ajungind la enorma cifra de 1.000 de miliarde de dolari, numai in SUA…

http://www.wsj.com/articles/total-u-s-auto-lending-surpasses-1-trillion-for-first-time-1439478198

http://www.cnbc.com/2016/05/19/auto-loans-roar-to-trillion-dollar-level.html

Mai pot fi acesti bani recuperate, din moment ce economia reala nu exista iar delicventa in cadrul acestor imprumuturi este la un nivel foarte ridicat? Raspunsul vi-l puteti da singuri.

Aceasi bani tipariti iresponsabil, au alimentat imprumuturile facite de tineri pentru cursurile universitare si colegiale, care fie vor duce acesti tineri in sclavie pina la finalul vietii, renuntindu-se in totalitate la American Dream, care realmente se manifesta ca un vis irealizabil, fie vor duce tinerii in directia unei stingi politice, asa cum am vazut ca ei s-au indreptata masiv catre Bernie Sanders.

http://www.marketwatch.com/story/americas-growing-student-loan-debt-crisis-2016-01-15

http://thefederalist.com/2015/10/28/under-obama-student-loans-hit-a-record-high/

Acest NIRP, este un act ce denota disperarea rezultata din inabilitatea procedeelor anterioare de QE si crestere a inflatiei de a duce la un rezultat favorabil. Piata muncii va fi influentata major si negativ de catre QE, ZIRP si NIRP, care vor fi accesate la nivel global cit de curind.

Depresiunea economica care va veni, va fi una fata de care Marea Depresiune din anii 30 poate fi considerate o joaca financiara. De ce va fi asa de rau? Foarte simplu, daca luam un singur exemplu si consideram un lant comercial de distributie a marfurilor, care este cu mult mai complex in functionarea lui decit cele similare de acum zeci de ani. Daca unul sau mai multe elemente ale acestui lant de aprovizionare prezinta perturbari majore in functionare si la un moment colapseaza, necesitatile bazale care trebuiesc sa ajunga la consumator nu vor mai putea fi accesate de acesti consumatori. In al doilea rind, trebuie sa tinem cont ca in acest moment populaia globala a crescut fata de zeci de ani in urma si acesti oameni trebuie sa procure alimentele bazale, existentiale, cel putin.

Ce vor face acestia si ce amplitudine ar putea avea criza in acest caz al ruperii lanturilor de distributie?

Bancile centrale pot tiparii bani la nesfirsit si pot duce economiile in genunchi dar cei bogati vor avea buzunarele pline, dar aceste banci nu pot tiparii alimente, energie, materii prime si altele necesare pentru sustinerea vietii pentru omul de rind, ceea ce va duce indiscutabil la razboaie, iesiri violente in strada, boli incurabile si anclansarea unor mecanisme de represiune ale guvernelor capitaliste…si in final schimbarea lor, care speram cu totii sa vina cit mai repede.

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Poate exista o refacere economica reala a sistemului capitalist?

  1. Ioan B. zice:

    Fata de intrebarea – titlu „Poate exista o refacere economica reala a sistemului capitalist?”, raspunsul meu este simplu: Nu.

    Apreciază

  2. Nelu Puiu zice:

    Da ! 1. STABILIREA NECESARULUI material, financiar şi spiritual MINIM de vieţuire DECENTĂ pentru UN TRĂITOR pe Terra ! 2. Planificarea şi repartizarea PRODUCŢIEI GLOBALE pe criterii de NECESITATE, CALITATE şi EFICIENŢĂ MAXIMĂ ! 3. Stoparea POLUĂRII Planetei ! 4. Stoparea RISIPEI resurselor PLANETARE ! 5. Asigurarea şi distribuirea necesarului MATERIAL, FINANCIAR şi SPIRITUAL pentru TOŢI locuitorii Planetei, angrenaţi sau nu în procesul de muncă în folosul SOCIETĂŢII OMENEŞTI ! 6. Pentru ca PLANETA Pământ să devină de două ori mai încăpătoare şi mai îndestulătoare decît în prezent, OMUL VIITORULUI va trebui să-şi reducă la jumătate DIMENSIUNEA FIZICĂ printr-o ACŢIUNE GLOBALĂ de inginerie GENETICĂ de mare calitate !!! 7. Respectarea unor NORME de Bun Simţ, UNANIM ACCEPTATE, precum : să nu minţi, să nu furi, să nu ucizi, să nu te răzbuni, să nu te temi, să nu huleşti, să nu practici deviaţii sexuale, să ierţi, să îţi ajuţi semenii, să fii aliatul demn şi loial al POPORULUI din care te tragi şi al DIVINITĂŢII UNICE ABSOLUTE care este Dumnezeu-Sfântul Duh, indiferent ce TATĂ genetic Ceresc ai ( Allah, Buddha, Ehova, Zamolxe, Manitu e.t.c. ) !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s