Legendele din spatele jocului de șah. Cine a inventat, de fapt, cel mai celebru și mai răspândit joc al minții


Șahul este considerat cel mai popular joc al minții din lume însă originea exactă a sa nu a putut fi stabilită, cu exactitate, până acum. Mai multe țări s-au autointitulat inventatoarele jocului însă multitudinea izvoarelor istorice despre acest joc face imposibilă o astfel de atribuire.

Cele mai multe legende scrise sau orale despre jocul de șah plasează apariția acestui joc undeva în zona fostelor imperii asiatice. India, China sau Persia sunt fostele imperii pe teritoriul cîrora s-au găsit dovezi cu privire la jocul de șah. Cea mai des întâlnită variantă atunci când vine vorba de originea șahului este cea potrivit căreia jocul ar fi apărut în India, în a doua jumătate a secolului VI. Indienii îl numea „chatarunga”, cuvânt de origine sanscrită ce înseamna patru „anga”, adică unități. La acel joc participau patru adversari, fiecare având câte opt piese: elefanți, cai, care de luptă și soldați.

Ulterior, jocul ar fi fost preluat, în secolul VII, de perși, sub numele de shahtranj. Din acest cuvânt a evoluat, în timpul, și denumirea actuală a celui mai răspândit joc al minții de pe Glob. În limba persoană, „Shah” înseamnă rege, iar „Shah mat” însemna neajutorat. Jocul s-a răspândit ulterior și în China și a ajuns în Europa după ce islamicii au cucerit Persia. În Europa a devenit popular încă din perioada medievală, mai ales în casele aristrocraților. În secolul XV, jocul a ajuns la regulile de bază cunoscute și astăzi, pentru ca abia în secolul XIX să fie organizate primele competiții internaționale.

Legenda boabelor de grâu

O veche legendă indiană spune că inventatorului jocului de șah ar fi Sissa ben Dahir, căruia i-a fost oferită de către regele indian Shirham o recompensă, la alegere, drept răsplată pentru minunata invenție.
„Maiestate, nu vreau cine știe ce bogații lumești, dați-mi doar un bob de grâu pentru prima pătrățică a tablei de șah, două boabe pentru a doua, 4 boabe pentru a treia, 8 pentru a patra pătrățică… și tot așa, până ce toate cele 64 de pătrate ale tablei vor fi acoperite de grâu. Regele, mirat și încântat că i se cere atât de puțin, a bătut din palme și a poruncit să i se aducă un sac de grâu, pentru a îndeplini cererea vicleanului matematician. Dar, spre mirarea regelui, sacul s-a terminat repede, iar tabla nu era nici pe sfert acoperită. La fel s-a întâmplat și cu sacii care au fost aduși pe urmă, au fost goliți tot mai repede. Și într-adevăr, abia atunci și-a dat seama regele că Sissa ben Dahir i-a cerut un număr neînchipuit de mare de boabe de grâu, rezultatul progresiei geometrice” – fragment din Legenda șahului.

Controverse există și cu privire la cei mai mari jucători de șah din toate timpurile. Supremația este împărțită în lumea șahului între rusul Gary Kasparov și americanul Bobby Fischer.

http://www.fluierul.ro/

Acest articol a fost publicat în LEGENDE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.