Măi românilor, sunteți zdraveni la cap?


Lucian Avramescu

Am citit cea mai dură, tranșantă, nemiloasă dojană meritată transmisă poporului meu de un ambasador străin. Un fel de „mă, măi românilor, sunteți întregi la minte?”. O spune nu un neica nimeni, ci ditamai ambasadorul Norvegiei la București. Omul ăsta, diplomat venit dintr-o țară în care nu prea crește nici grâul, nici pătlăgica, nici floarea soarelui, nici leușteanul, nu pricepe cum o țară cu un asemenea pământ, toată traversată de gârle și izvoare și izvorașe, capabilă să hrănească fără probleme, cu îndestulare, 80 de milioane de oameni, nu-i în stare să hrănească o populație de cinci ori mai mică. E un uriaș paradox, zice ambasadorul, exprimându-și astfel perplexitatea. E, citesc eu pe dedesubtul răcnetului dojenitor, o idioțenie. Cum să imporți tu, România, cireșe din Africa de Sud, usturoi din China, fasole din Etiopia, praz din Egipt, mere din Polonia, lăptuci din Brazilia? Cum să cumperi struguri când ai podgorii care produc cele mai diverse soiuri de masă și de vin încât să umpli toate mesele princiare ale lumii? Cum să cumperi măi România, nu ți-e rușine, struguri de masă din soiul Italia veniți chiar din Italia când și nesăpată o vie de la Drăgășani sau Pietroasele sau Valea Călugărească sau Odobești îți poate da struguri de masă la fel de buni, dacă nu mai buni decât cei cumpărați din Cizmă și stropiți abundant cu pesticide?

Se miră ambasadorul Norvegiei, azi, într-o conferință publică și o sută de politicieni și oameni de afaceri și de gură casă prezenți în sală îi dau tâmp dreptate și apoi pleacă acasă liniștiți. Alo, domnule Guvern, ai vreo soluție să nu mai cumpărăm praz din Egipt fiindcă se ridică Nea Mărin din mormânt, îi insulți nu doar Băileștii, ci și opera umoristică? Alo, nea ministrule agricol, ai vreo idee cum să nu mai cumpărăm vagoane de usturoi din China, fertilizat cu căcat uman, fiindcă chinezii nu aruncă nimic și găsesc utilitate și productului ieșit din găoază, și să folosim usturoiul nostru, îngrășat cu gunoi de grajd, fiindcă la noi crește un usturoi mai bun și mai usturoi ca usturoiul lor, cu condiția să-l pui în pământ? Ne spune, nu un neica nimeni, ci un diplomat care nu-și pierde cumpătul cu una cu două, uluit – din iubire pentru noi fiindcă altă motivație n-ar avea – că suntem, ca să nu zică idioți, paradoxali. Da, nea norvegianule! Suntem un paradox european. Și dacă mai cauți nițel mai găsești și alte paradoxuri. Îți mai zic eu unul. Acum un sfert de veac exportam mobilă în toată lumea. Pădurile noastre erau vândute ca viori și paturi și scrinuri sculptate. Nemții cumpărau, era singura șmecherie îngăduită, în lădițe de lemn, musai în lădițe de lemn, legume și fructe românești. Îi interesau în primul rând lădițele. Azi vindem, în lumea arabă mai întâi, apoi în lumea europeană și-n toate lumile, exclusiv bușteni. Lemn brut. Cumpărăm de-ale gurii. Cumpărăm grâu în țara grânelor și cumpărăm cireșe. Când, mă întreb, vom cumpăra dude? Din Guinea Bissau sau din Tanganica? Și zarzăre. Încă nu importăm zarzăre. Să cumpărăm și zarzăre. Da, domnule norvegian, ai slobozit un strigăt pe care-l recepționez ca pe o dovadă de dragoste. Transmite dragostea asta care să ne trezească, chiar dacă te ferești să ne numești idioți, ci doar paradoxali.

P:S. Am publicat acest comentariu prin august 2015. L-am regăsit, reluat sub diverse titluri și semnături, pe amplele și sofisticatele rețele ale comunicării internetiste. Că-l semnează alții n-ar fi o nenorocire și, oricum, nu mi se întâmplă prima oară. Dar e atribuit Ambasadorului, ceea ce este aproape ilogic. Nu scrie un ambasador un comentariu despre ceea ce el însuși a spus![1]
–––––––––––––
[1] sursa: http://ampress.ro/mai-romanilor-sunteti-zdraveni-la-cap-2/

http://www.art-emis.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ROMANIA DISTRUSA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Măi românilor, sunteți zdraveni la cap?

 1. Dacianus zice:

  Si nu are omul dreptate ?
  Am crescut in Banat , matusa mea era sefa la singurul depozit fructifer, de pe vremea lui Ceasca, care aduna toate merele de pe partea de vest a tarii , iar dupa revolutie nu a mai fost bun . Nici liveziile nu au mai fost bune , ca erau merii prea incarcati de fructe si ale alea, Au trebuit sa fie lichidate si depozitul si liveziile, ca doar nah e democratie, iar acu importam gunoaie din restul lumii…..
  Noi romanii , un popor de netoti si netrebnici , cu parere de rau spun asta , si crede ma ca ma daore, dar asa sintem. Ne meritam soarta. !!!

  Apreciază

 2. Silviu zice:

  ca tara suntem imbecili, din pacate depopularea tarii prin abandonarea tarii de apox 2-3 mil de romani in 20 de ani duce la imbatranirea populatiei care e accentuata de un spor negativ al populatiei toate aceste procese duc la randul ei la o deprofesionalizare a romaniei din punct de vedere al meseriilor necesare pentru buna functionare a unui stat(domeniul medical, domeniul agricol esential pentru romania cauzat de imbatranirea populatiei) iar cauza acestor lucruri este declinul invatamantului care are rolul de a asigura dezvolarea generatiei tinere a unui stat, esecul unui generatii tinere inseamna esecul unui sistem de invatamant solutii vor fi posibile odata cu stabilizarea populatiei can o sa scadem sub 15 mil de romani dupa 2030 odata cu decaderea unei generatii care ne-a condus de la sfarsitul erei comuniste si in perioada tranzitorie care nu s-a terminat inca si va continua pana in 2030 din pacate generatie tanara nu a avut modele in aceasta perioda si viata de zi cu zi a romanilor a dus la un fel de ura(distantare) in privinta mediului politic care la randul ei a dus la criza politica din ultimii 10 ani ce a insemnat in termeni simpli lipsa de idei care sa duca la inovare(sau mai bine zis lipsa a unor lideri care sa promoveze aceste idei) iar lipsa de inovatiei insemna stagnare cea ce exemplica perfect romania in in Romania in afara de domeniul informatic. Din pacate noi nu am parasit acest mediu al mediocritatii care defapt ne conduce de pe vremea comunismului cei care nu au mai suportat au plecat cei care au ramas din pacate rabda si asteapta o schimbare care nu va veni pana ce acestia vor fi batrani,

  Apreciază

 3. dacianus zice:

  Singura modalitate de a ajuta poporul Roman , este sa ii stergem identitatea , tot ceea ce il reprezinta ca popor, asa cum se sterge un HDD. Apoi reinstalat un Windoes curat fara virusi !!! Dar asta e imposibil. Ne vom stinge singuri ca o luminare firava cafre abia mai pilpaie , si la prima adiere se va stinge nebagata in seama lasind in urma un firicel de fum….asa se va stinge si poporul roman in 50 de ani , Nebagat in seama si ignorat de restul lumii. Inca o data , ne meritam soarta !!! Sintem incurabili !

  Altcumva degeaba , sint de toata jena. Nevolnici , ignoranti , manelisti , si sacitez pe altcineva: ca sa vezi nivelul de cultura a unui popor si gradul de civilizatie uitate sa vezi ce muzica ii place : Neamtul asculta Bach , Mozart , etc , Romanul asculta Florin Salam ………., Iar asta spune tot !!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s