Pomana Institutionalizata americana in miscare intr-o societate statica si fara perspective.


America este “out of control”… New York-ul este capitala pomenilor capitaliste mondiale…

Am spus-o in mai multe rinduri ca, o societate in care membri ei isi propun sa aleaga intre a trai din munca sau din a nu muncii, traind mereu pe baza unui astfel de element de comparativ, este o societate terminata.

America confirma gindirea mea, cum nu se poate mai bine, tara fiind una in afara oricarui control, economic si social, iar mai de curind si politic, pentru ca, pe ansamblul, finalul sa vina din toate directiile.

Aud zilnic pe americani ca traiesc rau si imi insiruie o lista de dezavantaje, in special facturi pentru anumite consumuri individuale sau pe familie, care le greveaza existenta. Ele sint in general taxele, alimentele, pretul la energie, apa, gaze, benzina si cam atit. Nici unul NU imi spune ca o duce rau din cauza pretului televizoarelor pe care le-a achizitionat, a DVD-urilor scumpe, a calculatoarelor cu prêt mare, a becurilor cumparate, a mobilierului cu, care si-a dotat casa, a pretului telefoanelor mobile, a pretului hainelor, a pretului sampoanelor si sapunurilor si asa mai departe.

Si atunci ma gindesc: Deci oamenii astia ar fi fericiti daca preturile care intradevar ii afecteaza, ar fi reduse. Dar cine le creste? Pai, vedem foarte bine ca atita timp cit case nu se mai construiesc in acelasi ritm ca inainte, ci cu mult redus, oamenii nu mai au nevoie de mobile si sacalii de pe Wall Street lasa aceasta industrie sa moara. Atita timp cit si-au redus multe din consumurile de bunuri de folosinta indelungata, sacalii de pe Wall Street falimenteaza aceste industrii nemainvestind in ele.

Dar aceasi sacali, investesc in ceea ce statul plateste, adica infrastructura, in retelele de gaze si energie, benzina, iar pe de alta parte, in ceea ce noi nu putem evita ca si consum, cum ar fi alimentele si apa.

Ce fac ei? Maresc permanent preturile “privatizate” la aceste produse, cu sau fara voia statului dar pe cheltuiala contribuabililor si in general a cetatenilor, care sint permanent nevoiti sa isi schimbe structura de consum a familiei si sa accepte tot felul de improvizatii pentru a supravietuii.

Dar pot ei sa supravietuiasca? Pai, dupa cum vedem, nu toti o pot face, ba chiar, din ce in ce mai multi, stau cu mina intinsa la statul capitalist, care se presupune ca prin democratia pe care o trimbiteaza, prin “free market” si reglarea economiei in mod favorabil prin intermediul balantei cererii si ofertei, ar trebui sa ofere un grad inalt de prosperitate si produsele vitale sa fie ieftine, pentru ca ne intrebam: Daca in capitalism, aceste produse sint extrem de scumpe, atunci bunastarea de unde sa vina, fratilor capitalisti?

Pomana institutionalizata a devenit prohodul sistemului capitalist american.

Ca sa realizati pina unde a mers imaginatia politicienilor americani,de altfel si ei niste pomanagii care cer voturile unor oameni cazuti moral, dar cu pretentii, trebuie sa spunem ca, in urma cu foarte putin timp, guvernul federal a anuntat ca agreaza cu implemetarea unui sistem prin intermediul caruia, cartelele de alimente eliberate de guvernul SUA pentru cei ce nu au un loc de munca si sint in afara perioadei de somaj, inregistrindu-se ca asistati sociali, vor putea fi folosite pentru a comanda alimente de acasa, ele fiind distrbuite direct la pragul casei acestor americani, extremd de „busy”, in general, cu impachetarea tigarilor de marijuana, dramuirea plicurilor cu cocaina si asa mai departe. Mai mult, cei de duc mincarea la domiciliul acestor asistati sociali, cu mult mai sanatosi si mai voinici decit populatia care pleaca la munca si isi rupe oasele pentru a plati taxe, acesti distribuitori trebuie sa aiba zimbetul pe buze, pentru a nu-i complexa pe cei ce platesc alimentele in prag cu cartele de alimente eliberate de un guvern capitalist american, iresponsabil dar avid dupa voturi.

http://www.foxnews.com/politics/2016/07/18/usda-tests-online-delivery-services-for-food-stamp-groceries.html

http://www.capoliticalreview.com/capoliticalnewsandviews/democrats-welfare-is-the-new-work/

Care va fi urmatorul pas, pentru cei ce voteaza dar nu vor sa munceasca pentru ca in capitalism, ei au inteles ca votul….costa, ca doar este o afacere???

Pai, foarte simplu, eu cred ca in perspectiva, li se va trimite bucatar acasa pentru a le gatii o mincare gustoasa, pe masura asteptarilor lor…ca doar este America…si ei pot sa isi bata joc de oricine si sa rida de tari ca Romania, careia ii cere efort sustinut, democratie si respectarea drepturilor omului… Care om, cel asistat social?

Un al doilea aspect, care arata stupiditatea politicii americane, este propunerea Guvernatorului statului Maine, Paul LePage, de a se interzice celor ce primesc cartele de alimente, achizitionarea prin intermediul acestora a unor alimente nesanatoase(junk food) sau cu continut mare de zahar, pentru a-i pastra pe acesti trintori sanatosi si pentru ca ei sa voteze in continuare, dar acelasi guvernator, nu spune nimic de masinile de vinzarea a dulciurilor pline de zahar instalate in scoli, pentru a distruge tinara generatie si nici despre atitudinea conducerii scolilor, care organizeaza „Pizza Day”, „Burger Day” si alte zile „festive” de natura sa obisnuiasca pe elevi cu mincarea mizerabila oferita de aceste lanturi fast food…, dar acesti elevi nu voteaza….si ei conteaza mai putin.

http://www.foxnews.com/politics/2016/06/22/maine-gov-lepage-threatens-to-halt-food-stamp-program.html

Nimeni nu spune ceva in ideea de a se opri aceasta pomana institutionalizata. De ce? In primul rind pentru ca politicienii sa isi primeasca voturile dorite, iar in al doilea rind, pentru ca acesti politicieni nu pot convinge si crea structuri economice progresiste, constructive si de perspectiva, acestea aratind incapacitatea lor mentala si organizationala redusa.

Costul acestor pomeni, in America, a ajuns la peste 1.000 de miliarde de dolari pe an (PE AN!!!).. si veti fi uimiti sa vedeti ce pun in cosurile de cumparaturi acesti americani „amariti” si fara sansa sa munceasca.

Cu siguranta, ceea ce multi dintre noi nu isi permit, ei achizitioneaza pe aceste cartele guvernamentale platite de noi, cele mai scumpe prajituri, lobsters, cea mai scumpa carne si asa mai departe…

http://www.huffingtonpost.com/2015/05/16/food-stamps-lobster_n_7293630.html

Paradoxal, asa zisii democrati sau socialisti americani de conjunctura, iubesc foarte mult acest cuvint – „welfare” sau in traducere personala, pomana institutionalizata. Unul din liderii democrati din Congres, Nancy Pelosi, chiar se exprima ca aceasta pomana este de natura sa stimuleze economia…. Cum?!

Ea gindeste ca stimularea economiei se poate face prin faptul ca toate gunoaiele din magazinele alimentare sint aruncate catre centrele de distributie a alimentelor pentru acesti welfare-isti si in felul asta companiile isi vor marii profitul creind locuri de munca, care este departe de adevarul economic trait de capitalism in acest moment.

Ea mai crede ca oferind din ce in ce mai multa pomana, statul gindeste ca acesti oameni care o primesc, vor cheltui banii in economie, dar realitatea este ca ei au o structura extrem de limitata de consum si in general ei cumpara alcool si droguri destinate vinzarii pe piata neagra.

Ce stimuleaza acestia? Exact ceea ce statul capitalist este interesat si de unde liderii capitalisti isi iau banii la negru pentru a parea la suprafata ca sint incoruptibili.

America este in al optulea an de refacere economica, iar numarul celor care stau cu mina intinsa este din ce in ce mai mare, ajungind in acest moment la aproximativ 49 de milioane de americani, care depind de taxele platite de masa din ce in ce mai mica a fortei de munca activa, fara sa spunem ca peste 151 milioane dintre americani, beneficiaza de cel putin un ajutor din partea statului, si aici cifrele fiind in crestere.

https://mic.com/articles/120610/49-million-americans-live-with-this-so-why-are-we-so-uncomfortable-talking-about-it#.QKcHDFacY

http://www.forbes.com/sites/merrillmatthews/2014/07/02/weve-crossed-the-tipping-point-most-americans-now-receive-government-benefits/#247bddf86233

Pe fondul refaceri economice Obamiene, numarul celor care au solicitat pomana instituionalizata de la stat, a crescut cu peste 5 milioane…..iar numarul celor care sint incadrati in sistemul medical destinat saracilor(pentru ca asa este in capitalism, oamenii fiind priviti cu standarde diferite.. chiar si in domeniul tratamentelor medicale necesare), Medicaid, a crescut cu peste 10 milioane, in aceasi perioada de „refacere” economica. Numarul celor care au solicitat compensatii pentru incapacitate de munca este in cresetere exponentiala, multi dintre ei prefacuti, dar care isi leaga ultimele sperante existentiale de acest sistem, simulind diverse afectiuni…

Acesta este sistemul capitalist actual, in care nici un lider nu mai cere sa se munceasca pentru beneficiile de toate felurile care sint cerute sau potential accesate de membri societatii. Cit poate dura un astfel de sistem? Este aproape de final, singura cale prin care este tinut la „reanimare” este tiparirea iresponsabila a banilor, care va face ca dezastrul si colapsul sa fie extrem de dure..

Este interesant ca pe acest fond al economiei capitaliste epuizate, cele mai multe familii care traiesc sub pragul saraciei, declarat de guvern, nu au nici un membru al familiei care sa munceasca sau sa fie intersat intr-o calificare profesionala….

Ceea ce trebuie inteles si este vital de inteles legat de acest crony capitalism devastator pentru marea majoritate a populatiei mondiale, este ca saracia nu este distribuita pe segmente din ce in ce mai largi de populatiei datorita salariilor mici, CI datorita faptului ca avem la dispozitie in economie, din ce in ce mai putine locuri de munca.

Fara a avea un venit, este imposibil pentru popoarele capitaliste sa iasa din zona saraciei. Doresc cei ce au nevoie de voturi, ca multi dintre dumneavoastra sa aiba un loc de munca si un venit stabil? Cu siguranta NU, pentru ca ar fi segmente intregi de populatie nesantajabile…electoral.

Acesta este capitalismul in „miscare” la ora actuala… Ne place? Putem sa visam pentru copiii nostri o astfel de viata, cu mina intinsa la pomana guvernului? Putem sa explicam copiilor nostri ca aceasta pomana institutionalizata nu este solutia evolutiei lor?

In final: Sintem mai puternici decit sistemul? Daca DA, atunci vom realiza ca schimbarea este iminenta….

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s