B. P. Hasdeu: „Sînt dac cu trup și suflet,/Și cu mândrie aceasta o recunosc!/ Sînt dac, nu sînt roman!/Pe romani îi disprețuiesc.”


„Multi dintre romani sunt mandri ca stramosii nostri sunt dacii si romanii. Chiar in imnul national cantam acest lucru. Exista insa si romani care nu-i recunosc pe romani ca civilizatori ci ii „vad” asa cum erau in realitate:criminali, hoti, distrugatori.

Mai jos va prezentam 12 randuri din istoria romanilor, vazute de straini si localnici. (sursa: enciclopediagetodacilor.blogspot.ro)

1. Civilizatia si istoria au inceput acolo unde locuieste azi neamul romanesc. ( W. Schiller , arheolog american )

2. Pe tablitele de la Tartaria , scrisul apare in teritoriile carpato-danubiano-pontice cu mult inainte de Sumer . ( R. Schiller , Reader`s Digest , 7 , 1975)

3.  Cato : Feriti-ne , zei ceresti , ca , printr-un dezastru care i-ar pune in miscare pe daci si pe geti , Roma sa cada , iar eu sa mai raman teafar … ( Lucanus , Pharsalia , II , 295-297 )

4. O Eva mitocondriala din Tracia se afla la originea romanilor . Populatia de aici a migrat apoi spre toata Europa cu 30-40.000 de ani in urma . ( Profesorul Alexander Rodewald , director al Institutului de Biologie Umana de la Universitatea din Hamburg )

5. Era un popor brav acela care a impus tribut superbei imparatese de marmura a lumii – Roma . Era un popor nobil acela a carui cadere te imple de lacrimi , iar nu de disperare , iar a fi descendentul unui popor de eroi , plin de noblete , de amor de patrie si libertate , a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost si nu va fi rusine niciodata . ( Mihai Eminescu )

6. Dacii , moesii , tracii n-au fost in toate vremurile asa de razboinici , ca istoria legendara a facut sa se afirme ca insusi zeul razboiului s-a nascut in TARA LOR ? Mi-ar fi greu sa enumar puterea din toate provinciile , care acum se gaseste inglobata in Imperiul Roman… ( Flavius Vegetius )

7. Ar fi mai usor a smulge ghioaga din mana lui Hercule decat a abate lesne si degraba pe romani de la vechile lor datini. ( Alecu Russo )

8. „Sint dac cu trup si suflet,
Si cu mandrie aceasta o recunosc!
Sint dac, nu sint roman!
Pe romani ii dispretuiesc.” ( B. P. Hasdeu )

9. Romanii despre care am mai spus ca sunt daci . ( Bocignoli , 29.06.1524 , la Ragusa )

10. Dacii sunt primii stramosi ai romanilor de azi . Din punct de vedere etnografic dacii par sa se confunde cu getii . Aceiasi origine , aceiasi limba . Asupra acestui punct toate marturiile din vechime concorda . ( Abdolonyme Ubicini , Les origines de l’historie roumaine , Ernest Laroux , Paris ,1866 , p. 6 )

11. Faza primara a Culturii Vedice s-a desfasurat in Carpati , cel mai probabil , initial , in Ardeal unde se gaseste , Ancient India ( India Veche ) . ( 1922 The Cambridge History of India , Universitatea din Cambridge , baza vechea literatura vedica )

s604x0_daci

12. Romanii nu au ajuns nici in Maramures , cu atit mai putin in sesul dintre Carpatii padurosi si Marea Baltica , spatiu de expansiune al populatiei carpatice . Aici si-au organizat atacurile contra Imperiului Roman , armatele Geto-Dace , numite de unii si gotice . ( Waclaw Aleksander Maciejowski 1792 – 1883 , in lucrarea Geto-dacii vistulieni si niprieni stramosii polonilor )„[1]

SURSE

  1. http://cultural.bzi.ro/b-p-hasdeu-sint-dac-cu-trup-si-suflet-si-cu-mandrie-aceasta-o-recunosc-sint-dac-nu-sint-roman-pe-romani-ii-dispretuiesc-44220
  2. Foto: cultural.bzi.ro

http://www.dzr.org.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la B. P. Hasdeu: „Sînt dac cu trup și suflet,/Și cu mândrie aceasta o recunosc!/ Sînt dac, nu sînt roman!/Pe romani îi disprețuiesc.”

  1. Renchez Zinaida zice:

    Cu o deosebită dragoste citesc articolele d-voastră.Este istoria neamului românesc pe care trebuie să o cunoască toţi românii indiferent de ce îndeletnicire îmbrăţişează.Sunt basarabeancă şi ţin la neamul românesc.Cum? Predau istoria românilor în liceu.Şi mă mîndresc că în venele mele curge sînge de dac.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s