Câtă limbă română a rămas în Basarabia?


„Câtă limbă română a rămas în Basarabia, ar putea s-o înveţe uşor şi rusul.” – Grigore Vieru.

Din când în când mai aud pe la știri despre Republica Moldova. Acel pământ estic al Daciei de odinioară care și-a căpătat independența ca stat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Acel teritoriu locuit de dacii liberi, după invazia romană, acest stat românesc, independent de 25 de ani.

Prin România se mai auzeau vorbe din astea mai dubioase și, cred eu, mai puțin avizate, că se vorbește multă rusă și că oamenii de acolo nu prea știu românește. Ei bine, nu am vizitat recent Republica Moldova, dar știu că acolo se vorbește românește, și se vorbește bine, pentru că am cunoscuți de acolo cu care comunic ocazional.

Mai știu că prin orașele mari din Basarabia ți se răspunde câteodată în rusă. Cu alte cuvinte, pentru a putea să te înțelegi cu toată lumea în Chișinău sau Bălți, trebuie să știi și o rusă elementară (apropo, colonizarea rusă în Basarabia a vizat anume orașele). Tot în orașe sunt multe anunțuri în rusă sau bilingve – în română și rusă. Unii numesc limba română – moldovenească.

În ceea ce privește audiovizualul, mai mult de jumătate din el este invadat de televiziuni și ziare rusești. Chiar unii deputați au cunoștințe maxim elementare de limbă oficială.

Moldovenească scrie chiar și în Constituția R. Moldova, pe când Declarația de Independență statuează limba română ca limbă de stat, mi-a explicat un basarabean, iar pentru ca să nu se certe oamenii între ei, se folosește des sintagma de „limbă de stat”. Cum n-ar fi, basarabenii folosesc în comunicarea liberă multe rusisme, pe care le conjugă uneori românește (spre probabilul amuzament al vorbitorilor de rusă) 🙂

Tot el mi-a zis că Chișinăul găzduiește mulți studenți din Orientul Apropiat (în special Israel) care învață la medicină. Cică studiile la medicină în Chișinău sunt bune și mai avantajoase din punct de vedere financiar. În paralel, mulți dintre tinerii basarabeni vin să învețe în universitățile din Romania. În fiecare centru universitar român întâlnești cel puțin câteva zeci sau sute de moldoveni de peste Prut.

Am mai înțeles că se trăiește foarte greu din munca cinstită în Moldova. Chiar dacă vorbim despre un stat asociat cu Uniunea Europeană, nu se vede luminița de la capătul tunelului din cauza corupției, a unui miliard de dolari furat din sistemul bancar și a unui regim oligarhic.

Displaying evzro.jpg

Poză simbol. Sursa: evz.ro

Aflată într-o criză identitară, româna din Republica Moldova are nevoie de o resuscitare. Așadar, pe când rinoplastia limbii române din Basarabia și ce face statul român pentru a contribui la schimbarea ei la față?

PS – Voi cu ce impresii v-ați întors de la Chișinău? Ce v-au mai povestit cei care au fost pe acolo? Câtă limbă română a rămas în Basarabia, după aproape 100 de ani de la Marea Unire și după 25 de ani de independență?

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s