Ce avem scump în România?


Avem o țară frumoasă. Munți, văi, dealuri, Delta Dunării, oameni frumoși, Maramureșul, Transfăgărășanul, tradițiile. Avem valori europene, universal-valabile la care ținem și pe care le evocăm când vrem să (auto)convingem de ce suntem europeni.

În general, avem o țară care inspiră, și nu e neapărat să mergi în Delta sau în Bicaz. Scumpe ne sunt tradițiile seculare, începând de la daci și continuând prin istorie, până astăzi. Tradițiile sunt comorile care ne caracterizează, ne fac să fim noi. Ele ne definesc și ne fac mai bogați, diferiți de alții. Ne transformă într-o entitate care se vrea a fi descoperită, ne fac un subiect de discuții și narațiuni, descrieri ale străinilor care ne vizitează.

Dar avem multe comori. Tezaurul cultural lăsat pe marii noștri înaintași, straja și mândria lăsată moștenire de voievozi, sportivii care ne-au adus pe culmile Olimpiadei.

Carpații cu pădurile seculare. Ah. Legenda Draculei, Dunărea, cimitirul vesel din Săpânța, marea.

Ce avem bun în România? Îmi place firescul. Sunt un lup carpatin, natura îmi este prieten. Munții, apele. Pădurile sfinte de la capăt de țară, copacii, mirosul lemnului sfânt (un Palo Santo relaxant). În afară de o drumeție cu cortul la munte, un izvor în Maramureș, condusul pe Transfăgărășan, sau o bere vara pe culmile Postăvarului, ce mai avem bun în România? O iarnă geroasă și o vară călduroasă?

Ce avem sfânt? Familia? Da.

Nu-mi place religia. Dacă mă întrebați pe mine, mi se pare foarte tare omenia. O calitate destul de rară, dar prețioasă ca nestemata aia pe care o găsesc săpătorii la mare adâncime. Ar trebui să fie piatra de temelie a oricărei societăți, atunci când religiile se transformă în instrumente care dezbină civilizații.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în ROMANIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s