“Miştoul gros” sau cum se descalifică, iar, presa românească


iulian chifu

Mesajul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti a deranjat comentatorii romani, care s-au aratat de-a dreptul consternati de “tupeul” rusilor de a lua pozitie fata de modul de interpretare a unor fapte recente. Este de inteles, noi, romanii, suntem niste Dumnezei pe pamant si tot ce ne aduce atingere este o blasfemie.

Articolul fostului consilier prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa, domnul Iulian Chifu, are intentia de a da o palma cu piciorul comunicatorului rus care nu a stat in banca lui si nu a  acceptat ca patria sa sa fie batjocorita.

Domnul Iulian Chifu intreaba, “cu inocenta”, de ce “explicatia trimisa la Bucuresti” a fost directionata catre presa din Romania si rusii nu si-au asumat raspunderea directa fata de oficialii Republicii Moldova. Serios? Pai, sa vedem ce contine documentul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti si de ce a fost nevoie de un asemenea raspuns explicativ.

“Ne-au atras atentia unele stiri alarmiste din presa romana dedicate exercitiilor militare desfasurate de curand in Transnistria, ceea ce indica faptul ca unii autori sunt in contradictie cu istoria si terminologia militara, interpretand foarte liber conceptul “anexare””, se arata in documentul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

Potrivit fostului consilier prezidential, aceasta explicatie este doar “o trimitere in zeflemea la adresa presei romane”. L-as ruga sa argumenteze zeflemeaua, mai ales ca nu mentioneaza faptul ca depozitele de armament de la Colbasna nu pot fi transportate, deoarece ar provoca un DEZASTRU ECOLOGIC SI UMAN!

Ma surprinde tonul folosit de domnul Iulian Chifu, mai ales ca acesta afirmase, in noiembrie 2012, ca reactie la declaratiile vicepremierului Federatiei Ruse, Dmitri Rogozin, ca, pentru a discuta profesional despre conflicte, iti trebuie studiu serios in acest sens: “domnului Rogozin trebuindu-i sa mai citeasca vreo doua biblioteci pentru a discuta profesional despre conflicte”.

Ce sa intelegem de aici? Ce carti a citit domnul Iulian Chifu si ce autori, din moment ce afirma ca “autorii diplomati rusi fac misto gros de presa romana”? Atat de jos a decis sa coboare discursul, in dorinta de a formula un punct de vedere opus celui exprimat de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti? Personal, sunt de parere ca tonul, dar si cuvintele folosite il descalifica grav pe fostul consilier prezindential care, prin prisma fostului statut, dar si a celui actual, de “analist de politica externa”, ar trebui sa stie cum sa conceapa un discurs adresat unor diplomati.

Desigur, ar putea afirma ca materialul sau nu se adreseaza neaparat diplomatilor, ci publicului larg, insa nici in aceasta situatie limbajul folosit nu este acceptabil. Pentru ca ma pot intreba care este publicul sau tinta. Si care este scopul unui asemenea demers.

Mai mult, autorul isi asuma sarcina “punerii la punct” a abordarii subiectului facuta de  comunicatorul rus, “pana apare un diplomat in ambasada care sa preia controlul”. Amenintare voalata? “… daca nu cumva toata lumea asteapta sosirea noului Ambasador si unii comunicatori isi fac treaba excesiv de voluntar”.

Care este adevarul privind depozitul de la Colbasna? Aceste depozite NU POT FI TRANSPORTATE, deoarece acest fapt ar provoca un dezastru ecologic si uman, a avertizat raportul OSCE intitulat “Mediu si Securitate: transformarea riscului in cooperare”. Pentru publicul larg vorbesc aici de cel mai mare depozit militar aflat in afara teritoriului unei mari puteri. Aici se gasesc, cca 80% din partea depozitata, gaze de lupta din cel de-al doilea razboi mondial, orice miscare a vreunui butoi putand provoca o catastrofa. De altfel, oficiali rusi de rang inalt au cerut ajutorul specialistilor americani pentru neutralizarea obiectivului, dar domnul Chifu nu pare sa aiba habar de aceste lucruri. Pe de alta parte, domnul Chifu vorbeste in mod repetat despre “despre armata a 14 gata de interventie in Romania”. Realitatea din teren este alta, si anume ca pe teritoriul nistrean exista astazi urmatoarele trupe ale Rusiei: 1200 de militari ai Federatiei care pazesc, repet, cel mai mare depozit de munitie din afara granitelor sale, precum si 250 de militari rusi in cadrul celei mai longevive misiuni de pacificare la nivel global – casti albastre – care asigura linistea de-a lungul liniei de demarcatie cu Moldova-Chisinau. Ultimul soldat din Armata a 14-a a parasit Transnistria in 1999 conform acordurilor de la Ankara.

In concluzie, desi subiectul ramane deschis, cine are interes sa agite spiritele? Si in ce scop?

SURSA

http://news.russiatoday.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA-RUSIA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la “Miştoul gros” sau cum se descalifică, iar, presa românească

 1. Ioan B. zice:

  Oare nu se gaseste un expert mai de soi in politica externa, care sa prezinte realist situatia din zona, in locul acestui domn Ghifu?

  Apreciază

 2. wind zice:

  Declaratiile oficioase ale sus-pusilor neamului, cand e vorba de Federatie, vin (parca ?) de sub madularul stapanilor lor over the ocean, acelasi ocean inghetat ca in anii ’60 … Cum-necum, trebuie sa-si mentina pozitia in gang-bang-ul mondial, de unde si comentariile pe masura, in neo-stilul manelo-mioritic. Ce mai conteaza ca esti ministru, totul e sa partzai pe gura in fa diez.

  Apreciază

 3. Carstea zice:

  Ori cum ai da-o domnul Chifu este un om care a citit multe carti si se pricepe la geopolitica. Problema este ca dumnealui este cam prea” aplecat” spre teritoriile luate de la Ucraina, uitand ca aceasta tara detine teritorii romanesti, si acum cativa ani se lupta sa mai ia de la romani.
  Dar se spune ca Dumnezeu nu doarme: ce vrei sa faci la altul ti se intampla tie.
  Aferim.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s