SOCIETATEA SECRETĂ A LUI PITAGORA. Ce urmărea și ce a reușit să facă…


Pitagora (n. circa 580 î.Hr. – d. circa. 495 î.Hr) nu a fost doar un mare filosof, matematician și om politic, ci și creatorul unei paradigme social-politice extrem de avansate, chiar și pentru vremurile noastre.

Pitagora era convins că societatea omenească poate fi condusă, dar și instruită, dupa legitățile Armoniei Universale, Moralei, Eticii și Esteticii, iar adevărații conducatori trebuiau să fie membrii unei elite îndelung instruite și cu un înalt spirit civic și politic. Retras în Crotona (oraș în sudul Italiei) către anul 530, înființează aici o puternică școală filosofică, în fapt o societate secretă.

Această organizație, care se ghida dupa principii inițiatice secrete, era o structură închisa, având maximum 300 de membri, și era organizată pe trei nivele. Al treilea nivel (cel mai de jos) era cel al politicienilor, cărora li se încredințau treburile politice, administrative și juridice în accepțiunea actuala. Cel de-al doilea rang era alnomotheților, care trebuiau să fie un fel de misionari ai noilor principii, în formula care putea fi publică. Cel mai înalt grad era rezervatfilosofilor-matematicieni, care trebuiau să respecte – ca de altfel toți membrii societății – niște reguli extrem de severe.

Pitagora 2Preselecția pentru intrarea în această elită secretă era extrem de riguroasă, astfel că un individ care intra în atenția lui Pitagora pentru calități deosebite care-l făceau diferențiabil față de ceilalți membri, era observat timp de trei ani, apoi era ridicat la rang de politician, echivalent cu un novice în societățile inițiatice actuale. Abia după ce trecea de primele două nivele putea să-l vadă pe Maestrul Pitagora la față. Instruirea era extrem de riguroasă, astfel că nimeni nu era sigur că, după opt ani de muncă asiduă, va face saltul spre al doilea rang.

În anul 535 î.Ch., după unele surse, adepții lui Pitagora reușesc să pună mâna pe putere în Crotona, fără a vărsa un strop de sânge, după ce, practic, oamenii lor ajunseseră treptat în toate punctele-cheie, datorită valorii lor umane și intelectuale. Organizația lui Pitagora rămâne la putere cel puțin 30 de ani, cu Pitagora în frunte. Se pare însă că el nu a exercitat nicio demnitate publică, până la moartea sa, în 495 î.Ch. Atunci ar fi avut loc o răscoală în care majoritatea capilor, inclusiv Pitagora, ar fi fost asasinați sau arși de vii într-un incendiu devastator.

Din acel moment, adepții intră in semi-clandestinitate. Organizația renaște, după aproape 400 de ani, având o imensă influență asupra unor curente filosofice importante și chiar asupra sectei esenienilor, despre care se spunea, în șoaptă, ca l-ar fi instruit pe Iisus în perioada în care a dispărut din viața publică, înainte de răstignire.

Deși nu există nicio dovadă că Pitagora ar fi lăsat ceva scris, doctrina sa filosofică ne este totuși destul de bine cunoscută, din lucrările lui Aristotel și Sextus Empiricus, precum și din lucrări ale pitagoricienilor de mai tîrziu. Totuși, nu se poate stabili cu precizie ce aparține lui Pitagora și ce au adăugat discipolii săi. Celebrele texte pitagoriciene „Versurile de aur ale lui Pitagora” și „Legile morale și politice ale lui Pitagora”, existente și în traduceri românești, aparțin unei epoci ulterioare.

Miron Manega

Sursa: Certitudinea.ro

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA( personaje). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s