Motoc, Ciucă și colegii


colegii

O serie de știri aparent nevinovate au trecut cam neobservate în ultimul timp sau nu au fost disecate suficient. Așa se face că ne trezim apoi cu urmări ale acestora și ne întrebăm cum de nu am sesizat sau cum de am scăpat esențialul.

Pe drumul de costișe

Una din știrile aparent nevinovate este aceea că  armata va reintroduce serviciul militar dar nu obligatoriu (în prima fază, cred eu)ci voluntar, sau pregătirea militară pentru elevi și studenți, sau va introduce formarea rezervistului voluntar. De ce spun sau…? Pentru că nici cel care vine cu propunerile nu prea știe despre ce vorbește.  Informația a fost dată de domnul Mihnea Motoc după ce a participat la aniversarea Diviziei 4 Infanterie Gemina. Declarația domnului Motoc, capul – teoretic – politic al armatei, este atât de confuză și halucinantă, încât merită reprodusă  și analizată în amănunt.

„Chiar pe drumul spre Cluj am avut o discuție cu domnul general Ciucă și alți colegi despre această idee pe care o găsim foarte bună, este o formulă de antrenare cu titlu voluntar a celor interesați de o perioadă concentrată de pregătire, instruire militară. Este un element de bun augur pentru constituirea rezervei voluntare de care avem nevoie și este un element de interfațare cu societatea în ansamblul ei, care este binevenit pentru armată. Ce am dori noi este, însă, este să facem acest lucru cu o privire asupra întregii țări, asupra întregului sistem, să vedem cum putem avea asemenea inițiative peste tot unde ele sunt cerute și dorite. Este vorba și de o anumită planificare a resurselor și de o anumită estimare integrată a necesarului armatei”

În ce costă ideea venită de la Cluj?Iată ce declara comandantul Diviziei, generalul Manci:

”Au trecut opt ani de la renunțarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” am constituit un grup de lucru, cu implicarea instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, Prefectura Cluj, ISJ și UBB, și am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe bază de voluntariat. Eu susțin ideea potrivit căreia tinerii noștri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni și ar avea loc la finalul anului școlar, în perioada de tabere și școli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenți, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară. Programul de antrenament s-ar adresa în egală măsură băieților și fetelor și presupune pregătirea acestora într-o unitate militară, de la ora 5:30 până la 22:00. Tinerii și-ar începe ziua cu o serie de exerciții de înviorare, urmate de activități organizatorice cum ar fi curățenia în dormitoare sau a sălii de mese, dar și un program de pregătire militară.”

Discuție între colegi

Și acum să vedem ce ne spune domnul Motoc. Domnul ministru ne anunță că a discutat pe drumul înspre Cluj cu generalul Ciucă și alți colegi. Să fiu sincer nu știam că ministrul Motoc  este coleg cu generalul  Ciucă. După părerea mea și ”altor specialiști”, această afirmație nu poate avea decât două variate: ori Motoc a făcut grădinița, școala generală, liceul militar,  școala militară, ori academia militară cu generalul Ciucă, ori generalul Ciucă este coleg de partid cu Ministrul Motoc. Numai că nici despre Motoc nu știm din ce partid face parte. Nu încă, pentru că mai nou,  domnul  Cioloș a dat dezlegare la   înregimentare politică a miniștrilor în vederea alegerilor din iarnă, deci vom afla curând. Oricum, domnul Motoc, este mic, are un coleg mai puțin celebru decât colegul domnului Zgonea.

Al doilea aspect ciudat al declarației sale este faptul că discută astfel de aspecte, legate de strategia de pregătire a rezervei armatei, pe drum, așa între două porții de picoteală, cam ca povestea cu bicicleta galbenă a lui Marin Moraru. Eu știam că militarii pe navetă spre Cluj  pun de o cruce, un filcău ceva, nu stabilesc planuri de acțiune. Pe vremuri generalii  discutau problemele armatei,  în special de încadrare,  pe drum, cu șoferii, dar acum trăim alte vremuri. Oricum este bine că cei doi capi ai armatei, mai găsesc timp, între vizite oficiale, comemorări și ședințe foto pe la câte un eveniment organizat de doamna Otilia, să discute și problemele armatei. Numai că mă tem că soluțiile nu vor veni de la ei, ei doar discută, chibițează, jocurile le fac alții.

Al treilea șoc pentru mine este faptul că domnul Motoc discută despre planificarea apărării, constituirea rezervei, necesarul de forțe ca și cum acum ar fi auzit prima oară și i se pare, așa cum declară, o chestie interesantă, adică ”Da bă, e interesant, ce ar fi să facem asta? ” Alooo, domnul Motoc, undeați fost până acum? Dar colegul Ciucă? Problemele astea se discută în cadrul Statului Major General,  nu pe capra șaretei, ca biciușcarii. Apropo, aud că o altă minte creață a decis schimbarea denumirii SMG în Statul Major al Apărării. Nu știu cine a avut ideea, cum o justifică, dar numai cine nu știe ce implică asta, face schimbări așa de dragul schimbării. Să înțeleg că vom avea și un   stat major al atacului, al retragerii, al manevrei, al staționării și al deplasării? Sau se intenționează remilitarizarea internelor și vom avea și un stat major al afacerilor interne? Îmi amintesc că pe vremuri actualul  Minister al  Apărării Naționale se numea MFA, adică  Ministerul Forțelor Armate. Poate se va reveni  și la MFA, adică Ministerul Fostelor Armate. Mă mir  că nu s-a schimbat încă, pentru că ar fi mai potrivit.

Țară, țară, vrem premilitară !

Despre propunerea domnului  general Manci ce să spun? Nu știu dacă îl animă oarece amintiri de pe vremea când se făcea ”premilitara”, dacă vrea să repopuleze poligoanele vara cu tinere studente dar  eu cred că mai întâi ar trebui să ne asigurăm că elevii din liceele militare și  academiile militare   fac armată, nu doar ”management” pentru că la ora asta, prin învățământul militar se face 85% pregătire ”civilă”. Dacă ideea domnului Manci de a reintroduce pregătirea militară, fie ea și voluntară în licee, va fi adoptată oficial, nu ar fi exclus să ne trezim că după cele 2-3 săptămâni de premilitară, liceeni vor ști mai multe despre armată decât absolvenții de școli militare. V-ar mira? Pe mine nu, pentru că de pregătirea elevilor se vor ocupa militarii profesioniști, cei care mai au habar de armată și care practic îi învață pe tinerii ofițeri meserie după absolvirea instituțiilor de învățământ militar. Cine lucrează prin armată știe ce spun. Sub acest aspect, reintroducerea pregătirii militare în licee este binevenită și poate domnul general Manci s-a gândit și el la asta, chiar dacă nu a spus atât de deschis și direct. Sper ca pregătirea tinerilor, în viziunea domnului general, să nu se limiteze  sau axeze pe  înviorare și sectoare. Oare să stea salvarea țării tinerii de 18 ani  sau va fi nevoie să mergem mai jos, să pregătim armata viitorului înființând, sau mai bine spus instituționalizând taberele de scouts, după modelul scutelnicilor de la Deveselu?

Încadrarea rezervei sau a armatei active?

Mai declară domnul ministru cu aceeași ocazie că din 2017 se va pune în aplicare și Legea privind Rezervistul Voluntar, o ideea pe care am comentat-o încă de acum 2 ani și nu mi-am schimbat opinia. Spune domnul Motoc cum că vom forma cam 2700 de rezerviști voluntari. Puțini domnule Motoc, puțini, păi numai deficitul de militari angajați și subofițeri ai armatei depășește dublul cifrei la această oră. Sunt unități militare care sunt încadrate sub 50% la această oră, și asta și datorită  noii legi a pensiilor militare  modificată de dumneavoastră ilegal și anticonstituțional cu o HG.  Nici la ofițeri nu stăm bine,  avem unități care nu au comandanți, funcțiile sunt duse prin cumul, prin ”împuternicire” , avem  comandamente de  mari unități și unități incomplete de ani de zile, datorită incompetenței celor care fac politica de cadre, politizării armatei și lașității factorilor de conducere din armată. Iar dumneavoastră domnule ministru, discutați pe navetă cu colegul Ciucă, printre impresiile de călătorie la diferite ”oficiale”, strategia armatei. Domnule ministru, mai lăsați plimbările, încadrați mai întâi unitățile militare, dotați-le, faceți din meseria armelor o meserie atractivă, oferiți protecție socială reală și stabilă personalului armatei, schimbați învățământul militar și faceți din el o școală a apărării, nu școli de manageri paraleli cu armata sau doctori la copy-paste, opriți politizarea armatei, scoateți cozile de topor din sistem, încă mai sunt militari adevărați prin armată, profitați de ei și promovați-i, nu mai promovați nulitățile propuse, moștenite sau sugerate politic, și discutați problemele armatei cu militarii, organizat, chiar și cu cei din rezervă, chiar dacă nu vă va place ce veți auzi. Apropo, rezerva armatei nu există, nu s-a mai lucrat la actualizarea efectivelor de ani buni. Poate vă interesați din ce cauză, cine a avut interes ca România să nu aibă nici armată activă, nici de rezervă? Sau asta nu vă interesează?

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/ministrul-apararii-de-acord-cu-propunerea-venita-de-la-cluj-tabere-militare-pentru-elevi-si-studenti–149976.html

http://www.in-cuiul-catarii.info/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ARMATA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s