Tinerilor le place socialismul si piata libera dar sint amenintati de capitalisti ca o eventuala piata libera nu poate exista in socialism?


Realitatea este ca ea nu exista in capitalism…

Discut si imi face o deosebita placere sa o fac, cu tineri din toate etniile stabiliti aici in Canada sau in America. Fara discutie ca stau de vorba si cu oamenii in virsta si cu cei ce au atractie fata de studiu, munca si efort de toate felurile si cu cei care nu prea sint inclinati catre munca si vor ca viata sa fie traita decent si fara efort.

Ceea ce este mai mult decit evident pentru mine, este faptul ca tinerii doresc socialism, fara sa il inteleaga in totalitate si doresc piata libera fara sa o inteleaga, dar nu doresc capitalism.

Liderii capitalisti au captat ideea si incearca sa inoculeze tinerilor ideea ca odata cu instituirea unui regim de stinga, socialist, piata libera va disparea si totul va fi sub control, iar viata lor va deveni un cosmar…

Chiar asa sa fie? Capitalistii speculeaza faptul ca acesti tineri, vor piata libera dar nu stiu daca ea este specifica unui singur sistem. Ei vor socialism dar nu stiu daca asta inseamna sa traiasca decent si sa isi puna in valoare calitatile, pastrind un echilibru intre viata sociala, de familie si cu prietenii si locul de munca. Tinerii sint confuzi si de aici pleaca aceasta temporizarea a iesirii lor in strada sau gasirii de solutii gindite prin care sa valorifice unitatea lor.

In opinia mea, marea majoritate, daca nu chiar toti tinerii din Canada si SUA, sint socialisti si chiar comunisti, fara sa isi dea seama, fara a fi in totalitate convinsi, dar este evident ca doresc ca sistemul sa fie socialist si asta vedem dupa masele interminabile de tineri din spatele lui Bernie Sanders, candidatul la Presedentia SUA, care a fost „lucrat” si deposedat de sansa lui de a fi presedinte, de mecanismele gasti lui Hillary Clinton si Congresului Democrat.

De ce spun ca sint socialisti acesti tineri? Foarte simplu, vorbesc cu ei, in special cu cei din ultimul an de studiu din colegii si universitati si ii intreb:”Daca te-as plati cu aceasi suma de bani pe ora, unde ai vrea sa lucrezi, la o companie de stat sau una privata?”. Raspunsul vine imediat:”La cea de stat, pentru ca am beneficii medicale, am un program stabilit, beneficiez de o structura sindicala, am o viata sociala, am concedii programate si suficient timp liber, am wekend-urile libere si siguranta unei pensii”.

Corect pina aici, dar cum ramine cu capitalismul, intr-una din primele 7 tari industrializate ale planetei, Canada(care evident este o gogorita nord americana, datorita nevoi americanilor de voturi in cadrul acestui grup, in cazul luarii unei decizii)?

Un recent raport al Reason Rupe, arata, fara discutie, in mod deformat, dar totusi nu poate ascunde adevarul, ca peste 58% dintre tinerii cu virste cuprinse intre 18 si 24 de ani, din SUA, sint cu vederi puternic socialiste, iar in Canada, procentul este de peste 72%.

Cind sint intrebati de jurnalistii capitalisti, daca ei doresc o piata libera, raspunsul este da, iar imediat li se spune ca piata libera nu exista in socialism…

De ce nu exista si acesti bufoni capitalisti incearca sa trunchieze adevarul?

Pentru ca liderii de stinga nu sint inca capabili sa arate tinerilor ca tocmai in socialism exista piata libera, ca acel tip de socialism modern pe care ei il viseza, are piata libera iar in capitalism piata libera si mecanismele prin care Adam Smith credea in perenitatea prosperitatii capitaliste, nu mai exista!

Cum poate exista mecanisme de piata cind micile afaceri dispar in ritm cu mult mai mare decit se nasc, chiar la costuri reduse si afaceri de familie?

http://www.wsj.com/articles/SB10000872396390443720204578004980476429190

http://www.telegraph.co.uk/finance/businessclub/11174584/Half-of-UK-start-ups-fail-within-five-years.html

Cum poate exista piata libera, cind marile companii private sint bazate financiar, existential, pe contracte cu statul capitalist si nu intre ele?

Cum poate exista piata libera cind insasi pe Wall Street intietate au marile corporatii care au investit in acapararea electronica a pietei prin HFT(High Frequency Trade), lasind firmele concurente sa liciteze cu citeva milisecunde intirziere, suficient ca aceste corporatii sa acumuleze toata piata?

http://www.motherjones.com/politics/2013/02/high-frequency-trading-danger-risk-wall-street

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/10736960/High-frequency-trading-when-milliseconds-mean-millions.html

Cum poate exista piata libera si mecanisme de cerere si oferta, atita timp cit cererea si oferta sint „reglate” dintr-o lovitura de tasta a unui CEO al unei corpratii bancare?

Cum poate exista piata libera cind marile corporatii au acces la sume incredibile tiparite de bancile capitaliste mari, in timp ce micul producator nu se califica pentru un imprumut relativ mic sau derizoriu, pentru a-si continua productia?

Cum poate exista piata libera, cind micul si mediul producator platesc taxe exirbitante, iar marile corporatii gen Walmart(cea mai mare retea de magazine cu amanuntul de pe glob) nu numai ca nu platesc taxe, dar primesc subventii de la guvern pentru angajati, findca nu au posibilitatea sa traiasca din salariile oferite, in principal datorita faptului ca cei 6 Membri ai familie Walton trebuie sa stea pe primele locuri in clasamentul miliardarilor..?

http://www.forbes.com/sites/clareoconnor/2014/04/15/report-walmart-workers-cost-taxpayers-6-2-billion-in-public-assistance/#37da93057cd8

https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2015/04/15/we-are-spending-153-billion-a-year-to-subsidize-mcdonalds-and-walmarts-low-wage-workers/?utm_term=.2b8486ce3435

Deci, cam asa ruleaza capitalismul de “piata libera”, prin subventionarea de catre stat a marilor corporatii private, pentru ca angajatii lor sa poata supravietuii, iar acesti capitalisti miliardari sa arate cu degetul la socialism….Curios!

Tinerii americani sint in favoarea pietei libere in proportie de 64%, dar nu li se spune ca socialismul este ceea ce ei trebuie sa construiasca si sa ii creeze structurile economice dorite de ei si nu de corporatii, asa cum se intimpla acum, iar daca ei vor sa fie competitivi, nu ii va opri nimeni in cursul lor catre performanta in vreun domeniu.

http://thefederalist.com/2016/02/15/why-so-many-millennials-are-socialists/

Daca tinerii americani vad in socialism o solutie pentru viata lor, tinerii romani vor sa se americanizeze pe stil vechi, adica sa accepte o tara ca afara, o America Hollywoodiana, care a infectat pe “sticla” milioane de tineri si care arata o imagine total deformata a realitatii…

Cum este posibil ca tinerii americani sa doreasca si socialismul si piata libera mult trimbitata de capitalisti? Foarte simplu, pentru ca in scoli, lor nu li se explica nici ce este cu adevarat socialismul si nici ce inseamna piata libera, pentru ca daca ar sti, ar lupta impotriva capitalismului cu toate puterile, impotriva falsului existent in societatea capitalista…

Tinerii americani s-au saturat de capitalisti eroi, care au facut miliarde de dolari pornind de la o taraba sau care au apasat pe o tasta si au devenit miliardari si asa mai departe, ei vor succesul pentru intreg contingentul lor, ei vor sa se bucure de viata si sa aiba prieteni care sa nu ii sfideze, care sa nu fie aroganti datorita banilor detinuti si sa colaboreze cu ei in respect reciproc, ceea ce in capitalism nu se poate pentru ca mare parte a caracterului este data de sume si nu de valoare.

Pot avea tinerii americani rabdare pentru perioade lungi in vederea refacerii(iluzorie) a sistemului capitalist sau sa fie lasati sa isi consteuasca propriul lor sistem?

Se pare ca rabdarea lor a anuns la capat si ca isi dau seama ca o eventuala asteptare ar insemna ca ei sa ajunga la azilul de batrini, fara sa isi vada visul si viata implinite.

Arata capitalisti vreun semn cum, ca doresc refacerea economica in avantajul tineretului? Sub nici o forma nu arata asa ceva ci doar mint zilnic si folosesc tinerii ca sursa de imbogatire si masa de consum controlat…

Liderii capitalisti americani spun ca piata libera inseamna Google, Facebook, Microsoft sau alte citeva corporatii de succes ale unor tineri, dar tinerii vor ca piata libera sa se repercuteze in locuri de munca pentru ei si mici afaceri pe care sa le faca cu grupuri de asociati formate de ei, sa produca, sa se adapteze pietei, sa vinda si sa reproduca , dar asa ceva nu se poate. Pe de alta parte Google a aratat intregii lumi ca este parte a „pietei libere” prin evaziunile de miliarde de dolari la nivel mondial si mecanismele de inselare a fiscului american…

Pai, asta este piata libera pe care vreti sa o predati tinerilor, dragi capitalisti? Poate nu o inteleg si poate chiar nu au nevoie de ea…

http://www.ibtimes.com/tax-dodge-apple-pfizer-among-top-companies-added-nearly-90b-their-offshore-cash-1835968

http://www.nationalobserver.com/2016/05/26/opinion/bamboozled-canada-suckered-facebook-and-google’s-tax-shell-game

http://www.ibtimes.com/google-spain-headquarters-raided-tax-evasion-fraud-investigation-2388481

Asa trebuiesc educati capitalisti de miine, care s-ar presupune ca ar fi experti in „free market”? Pai, poate fi mai mare rusine pentru un sistem economic si politic, decit sa aiba asemnea exemple de companii „emblema”?

Ceea ce „millennials” vad ca negativ, sint domeniile in care activeaza guvernul capitalist, cum ar fi finantarea precara a sistemului de educatie, de sanatate, al asigurarilor sociale si asa mai departe. Dar nimeni nu le spune de ce.

In primul rind pentru ca este un guvern capitalist in care frauda este principala activitate si dupa ea se modeleaza toate mecanismele. In al doilea rind ca acest guvern capitalist detine doar banii contribuabililor si cei pe care ii imprumuta cu nesimtire si nonsalanta de la banci, si ceva influenta. In ce directie merg acesti bani? Catre companiile si corporatiile private, care trag sume enorme pentru lucrari in acest domeniu public, de la infrastructura si pina la sanatate si educatie, pentru ca sistemul capitalist de stat nu are propriile structuri economice si administrative care sa execute aceste activitati, asa cum era in socialismul de dinainte de 89 in care am trait o parte dintre noi.

http://www.alternet.org/economy/corporate-tax-dodgers

http://usuncut.com/class-war/10-corporate-welfare-programs-that-will-make-your-blood-boil/

http://billmoyers.com/2013/12/12/ripoff-us-government-pays-contractors-twice-as-much-as-civil-servants-for-the-same-work/

Capitalistii se mindresc cu infractorii de la Google, dar nu explica tinerilor rolul si imporanta cartii, studiului prin carte si contactul cu informatiile prin intermediul ei. Nu le explica faptul ca acest Google si Internet, ofera tinerilor ceea ce vor ei sa vada si sa auda, in timp ce cartea aduce ceva nou in fiecare pagina, creeaza curiozitati, creaza un mediu evolutiv si in general greu de anticipa pina cind nu se rasfoiesc paginile cartii.

O alta problema care nu li se explica tienrilor, este ca socialismul nu poate fi asociat cu rezultate rapide, blitz, asa cum se intimpla in capitalism, unde speculatiile si ruinarea industriei au avut si au loc datorita dorintei de a face bani rapid, indiferent de consecinte, dar aceste consecinte le vedem si le simtim pe pielea noastra. Socialismul este o societate care trebuie construita, dar a carei principii aduc avantaje tuturor, o societate in care munca este valoare sociala si nu speculatiile, o societate in care este loc pentru exprimarea valorii fiecaruia, o societate care nu elimina competitia, dar o creaza pe alte coordinate, in interesul national si in favoarea lucratorului.

Tinerilor le plac lucrurile de calitate, dar nu si le pot procura, iar cind o fac, ei depind de banii parintilor. Aceasi tineri, apreciaza viteza in societate, aprovizionarea rapida, insa au fost speculati si capitalistii le ofera mincare la usa, dar total nesanatoasa, le ofera articole de imbracaminte de inchiriat, automobile de inchiriat cu ora, le inchiriaza ciini de companie, insa nu ii ajuta cu nimic pentru a-si acoperii cheltuielile cu facultatile si colegiile, datorii care le greveaza jumatate de viata, multi dintre ei neputind sa isi gaseasca un loc de munca, ajungind in faliment declarat… dar capitalistii ii considera o sursa de venit…

Tinerii au fost „dresati” de capitalisti sa solicite servicii si produse prin Apps si online, dar aceasi capitalisti incarca cheltuielile legate de abonamentul la Internet, creaza nesiguranta in servciile oferite online si de multe ori, acesti furnizori ofera produse si servicii de calitate indoielnica, dar cel mai important este faptul ca tinerii au sau le-a fost formata o „atentie” distributiva favorabila consumului haotic, astfel ca cele mai importante lucruri in viata, nu au cum sa le realizeze. Ei nu pot avea o familie, din cauza cheltuielilor care greveaza aceasta foarte importanta institutie a societatii, ei nu pot sa isi permita sa aiba un copil, nu pot sa isi permita sa isi cumpere o casa sau apartament, sint nevoiti sa renunte la deplasari mai lungi datorita costurilor, sint nevoiti sa locuieasca cu parintii pina la virste avansate si sa nu isi poata crea personalitatea necesara succesului in societate si multe altele.

Capitalisti spun ca datorita sistemului lor, tinerii isi pot procura la usa(online), cartile dorite, dar nu spun ca o carte, cea mai ieftina, costa mai mult decit ceea ce ramine dupa o zi de munca si deducerea cheltuielilor.

Dar citi tineri vedem in ziua de astazi citind o carte? Foarte putini, marea lor majoritate apelind la Internet, care este departe de a oferii noul si nivelul de curiozitate necesar in studiu.

Acesti tineri se indreapta catre locurile de munca la guvern, pentru ca nu pot si nu gasesc resursele financiare pentru a incepe propria lor afacere.

Aceasi capitalisti spun ca binefacerile sistemului se vad in comunicarea dintre tineri, ei avind posibilitatea de a-si impartasii gindurile unul altuia prin retelele sociale, dar mare parte a lor nu mai pot sa vorbeasca si refuza sa o faca, refuza contactul direct ochi in ochi cu colaboratorul, ceea ce este vital evolutiei si mediului de afaceri.

Ma uit pe retelele sociale si vad profesiile tinerilor si ma gindesc: Dar taran, muncitor, ospatar, sofer, somer, asistat social, timpar si asa mai departe, nu mai este nimeni? Toti cei prezenti pe retelele sociale sint „Sales Representative”, „Manager” sub toate formele, „Economist”, iar cei mai putin pregatiti, sint „Specialist”, „Tehnician”, „Chain Supplier” si asa mai departe….

Forbes ne arata ca “mai putin de 33% dintre tineri citesc prospectul produselor cumparate si comentariile celor care l-au cumparat anterior”. In acest moment, tinerii denumiti Millennials, au acces la un volum de informatii mai mare decit le este necesar pentru dezvoltarea abilitatilor lor, ceea ce face sa li se distraga atentia si in final eficienta sa fie sub asteptari.

Discutam de Kahn Academy, care preda cursuri si ofera o gama larga de informatii pe Internet, dar numarul celor interesati este destul de mic raportat la valoarea si eficienta informatiilor oferite, ba mai mult, un numar relativ mare de tineri nu stiu de acest site. La fel cu You Tube, unde sint o serie intreaga de filme si filmulete, documentare si mai putin, insa ma uit la comentarii si vad o jumatate de rind sau chiar mai putin si ma gindesc de ce oamenii astia nu interactioneaza dupa un volum de informatii primit, de ce nu vor sa vada opinia altora, de ce nu pun intrebari si asa mai departe, ceea ce ma intoarce la placerea multora de a colabora pe facebook, prin maxim doua fraze.

Am intrebat tinerii de ce se intimpla acest lucru si mi-au spus ca ei nu citesc materiale mai lungi de 4-5 rinduri si ma intreb:Dar ce se asteapta acesti tineri de la astfel de informari de doua rinduri si cum raspund ei la aceste comentarii sau articole?

Presiunea pusa pe acesti tineri, chiar si in spectrul informatiilor, de catre sistemul capitalist si lipsa tendintei de a se orienta intr-o directie, manifestata de tineri, duce in multe cazuri la un consum de droguri, antidepresante si alte ”imbunatatitoare” de tip capitalist..

http://www.cbsnews.com/news/study-shows-70-percent-of-americans-take-prescription-drugs/

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/10/16/american-kids-are-the-most-medicated-in-the-world.aspx

Ce le-a ramas acestor tineri sa aleaga? Ei isi doresc un sistem in care sa le dispara frustrarile impuse de capitalism, sa se poata exprima liberi, sa fie luati in seama si sa participe la masa evolutiei generatiei lor si nu a baby boomers.

Acesti tineri s-au obisnuit cu lipsurile si saracia, s-au obisnuit sa lucreze dupa terminarea cursurilor, in baruri si cluburi pentru a-si procura banii de carti, s-au obisnuit sa stearga mesele fast food-urilor pentru a-si plati cartile la scoala si asa mai departe, lucruri degradante de care capitalismul este mindru, pentru ca ii caleste…. Chiar asa?! Dar de ce acesti capitalisti nu le ofera locuri de munca sezoniere in domeniul manufacturier, in domeniul comercial, in domeniul bancar, in domeniul transporturilor si altele in care ei sint angrenati teoretic in facultati si colegii. Tipul de socialism pe care ei il doresc este acela in care sa nu ramina in afara atentiei publice, sa mearga sa lucreze acolo unde sint interesati de perspectiva profesionala si nu sa traiasca din cibucuri prin baruri sau sa accepte avansuri sexuale sis a isi aleaga Sugar Dadys sau Sugar Mothers pentru a le plati scolarizarea. Mii de studenti si studente vestice, apeleaza la acesti oameni mai in virsta, oferindu-le avantaje sexuale pentru a primii bani sa isi plateasca cursurile pe timpul facultatii sau colegiului.

http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/sugar-daddy-website-links-struggling-students-with-older-partners-1.2625194

http://globalnews.ca/news/2731765/university-students-seeking-sugar-daddy-relationships-to-pay-for-tuition-rent/

https://ca.finance.yahoo.com/blogs/insight/thousands-of-canadian-university-students-seek-163217307.html

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3398225/New-York-University-boasts-student-sign-ups-sugar-daddy-dating-website-Texas-Florida-three-schools-list.html

Acest lucru se stie si se mai stie ca odata terminate cursurile unei forme de invatamint superior, sint mari sanse ca acesti tineri sa nu poata plati banii solicitati de facultati sau colegii si sa devina insolvabili, ba mai mult, sa nu mai poata acumula si nici sa aiba un cont in banca pentru ca guvernul l-ar “scurge” imediat ce ar fi niste bani in el.. asa se manifesta capitalismul in sfera acestor tineri si astea sint perspectivele pe care le ofera lor, dupa care critica socialismul si pe Bernie Sanders, pentru ca a porpus ca sistemul de educatie sa fie gratuit, iar asa cum s-a pierdut sute de miliarde de dolari si chiar mii de miliarde cu falimentul controlat al sistemului financiar de pe Wall Street, o investitie in educatie, indiferent de suma de care se discuta, este una favorabila pe termen scurt si lung… Dar el a intrat imediat in disgratia capitalistilor care investesc in sistemul de invatamint, oferind diploma fara locuri de munca, in stil capitalist, pentru ca in socialism am vazut ca absolventii erau repartizati automat in unitati economice, imediat dupa terminarea studiilor…

Aceasta este “free market” in care si-ar dori tinerii sa traiesca in stil capitalist? Asta nu o mai cred…

Mingea este in terenul celor de stinga, care nu trebuie sa faca nici o greseala in fata aparatului de propaganda extrem de bine pus la punct al capitalismului si chiar sa isi creeze propriul aparat de propaganda si informare. Stinga trebuie sa se apropie de tineri si mai ales sa ii lase la butoane, exact ceea ce capitalisti nu au facut si au realizat din acesti tineri, doar o masa de consum controlat. Atit tinerii cit si parintii, au o singura sansa si anume lupta impotriva acestui capitalism terminator si crearea unui sistem socialist care sa aduca in fiecare zi schimbarile asteptate. Se poate, dar problema este: cine va aduce acest socialism si cine poate avea credibilitate la masele de tineri….?  Poate un nou si mult mai tinar Bernie Sanders…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în comunism. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s