Povestea românului care a fost despăgubit în instanță cu peste 100.000 de euro, după ce a fost umilit de patron în Danemarca: Am lucrat ca pe plantație în China


Povestea românului care a fost despăgubit în instanță cu peste 100.000 de euro, după ce a fost umilit de patron în Danemarca: Am lucrat ca pe plantație în China

Un român care a muncit în Danemarca luni întregi, fiind umilit de patron, a reușit să-și facă dreptate în instanță.
Omul a lucrat atât de mult la un restaurant, încât s-a îmbolnăvit și a fost internat. Mai mult, spune el, proprietarul îl umilea, iar banii pe care îi lua pentru programul infernal și tratamentul inuman erau puțini. O asociație l-a ajutat să ajungă la tribunal și să câștige daune de 115.000 de euro.
În urmă cu doi ani, Dănut și-a lăsat acasă, în Iași, iubita și tatăl pensionar, și a plecat singur în Danemarca, în căutarea unui trai mai bun. S-a angajat într-un restaurant situat la 20 de kilometri de orașul Aalborg (Olborg). Proprietarul chinez i-a promis românului 1000 de euro pe lună, cazare și două mese gratuite.
„Am lucrat exact ca pe plantația din China, începeam la ora 11 – 12 ziua și terminam în jur de 12 noaptea. Și am muncit de pe 20 iunie 2014 până pe 5 octombrie 2014, zi de zi, fără nici o zi liberă.”, povestește Dănuț, potrivitstirileprotv.ro.
„A fost angajat pe un salariu zilnic, cred că erau 250 de coroane daneze pe zi, dar o zi însemna că, dacă nu muncea 10 ore, nu era plătit. Când lucrezi în restaurant e în regulă să lucrezi 10-12 ore pe zi, dar trebuie să ai doar 160 de ore pe lună muncite. Deci e ok să lucrezi o zi 10-12 ore, dar ziua următoare doar 5 ore.”, spune Kurt Frederiksen, Asociația 3F Aalborg.
După aproape o jumătate de an și un control al autorităților daneze, chinezul i-a făcut contract legal, însă a notat că românul muncește două ore și jumătate pe zi.
Deși a fost angajat ca bucătar, Dănuț făcea mult mai multe, spăla inclusiv toaletele clienților și ale angajaților.
Anunțuri
Acest articol a fost publicat în SCLAVI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s