Inceputul colpasului final al sistemului capitalist.


Oamenii nu mai cred in banci si stocheaza sume de bani record acasa, sub saltele.. Finalul sistemului il vor decide oamenii rind, de aceasta data..

Barometrul sigurantei si increderii ne este aratat de sistemul bancar si functionalitatea sau nefinctionalitatea lui. Cum? Foarte simplu. Prin volumul de bani retrasi de populatie din banci  sau in circulatie in economie.

Asistam in aceste zile, la cel mai mare volum, record istoric, de bani retrasi de cetateni din bancile capitaliste occidentale, care reflecta mai mult decit oricind, apropierea finalului sistemului si colapsului lui din toate incheieturile, un sistem al fraudei generalizate, al minciunii si arogantei, un sistem in avantajul unui grup si in detrimentul maselor, care, in imaginea acestui grup de infractori financiari, ar trebui sa acopere toate fraudele comise de ei si sa le garanteze un standard de viata ridicat…

Auzim zilnic faptul ca vinzarile la obiectele de folosinta indelungata au crescut, la fel la alte obiecte strict necesare in casele oamenilor si ne intrebam: Oare acesti oameni nu le-au avut? Asta pentru ca vedem persoane in virsta cumparind. Toti  sau marea majoritate platesc cu cash… De unde au acest cash? Evident, din banci, bani pe care si-i retrag datorita faptului ca nu vor sa fie „ciupiti” prin intermediul dobinzilor negative si vor sa aiba controlul asupra banului lor, o parte sa il cheltuie ca sa isi asigure existenta decenta si alta sa o puna la saltea pentru zile negre in care cash-ul va fi rege…

Dar sa pornim din inima financiara a capitalismului, Elvetia, unde se presupune ca este punctul zero al fraudei financiare, prin intermediul BIS, R Swiss,  Swiss Bank si altele.

Elvetienii au aruncat pe piata, cea mai mare cantitate de bancnote de 1.000 de franci elvetieni din toate timpurile. Ne intrebam: Pai, frati capitalisti, va inchipuiti ca primeste vreun magazin alimentar sau benzinarie aceste bancnote? Cu siguranta NU. Deci aceste bancnote au doua destinatii: sub salteaua celui ce isi retrage banii din banca, in cea mai mare parte si in bunuri care se asteapta sa fie la preturi exorbitante in viitor, dar strict necesare gospodariilor in care locuiesc.

http://www.swissinfo.ch/eng/nota-bene_thousand-franc-note-is-a-hidden-treasure/36439396

De fapt, sint peste 41,6 miliarde de bancnote de 1.000 de franci elvetieni, ceea ce arata ca o crestere peste acest volum ar fi o nebunie economica, daca economiile capitaliste s-ar presupne ca ar functiona si viteza de circulatie a banilor ar fi una sanatoasa, ceea ce de departe nu este.

BCE dovedeste zilnic ca are in conducere oameni bolnavi, psihopati, corupti si total lipsiti de mindrie profesionala in decizii. BCE s-a mutat in zona dobinzilor negative si accepta acest lucru ca un mecanism de refacere economica, crezind ca oameni vor scoate banii din banci si vor cumpara cu ei creid o cerere generala si in acest fel se vor reface departamente ale economiilor dorite de ei, pentru a da o viteza mai mare de circulatie banilor in economie.

Dar, se vede de departe ca ei isi imagineaza ca o mare parte din bani vor ajunge in saltelele oamenilor, fiind retrasi si tinuti in cash acasa. Daca nu ar sti acest lucru, atit BCE cit si Banca Nationala a Elvetiei, nu ar tiparii bancnote de 1.000 de euro si 1.000 de franci eveltieni, dar ei stiu ca marea majoritate a acestor bancnote nu vor ajunge niciodata in circulatie in comert. Pe de alta parte, oameni vor scoate banii cash de la banci si isi vor plati cheltuielile curente, cele strict necesare pentru functionarea gospodariie si… cardurile de credit. Deci, nici asa nu vor ajunge in zona unde da de inteles BCE si Banca Elvetiei ca doresc sa ajunga banii, dar mai mult, ei nu vor sta la bancile comerciale sub nici o forma, lucru care face ca aceste banci sa aiba mereu o lipsa acuta de lichiditati.

Rata negativa a dobinzii, nu va rezolva problema economica ci o va amplifica. Oamenii vor retrage banii in continuare in volum mare, care inseamna o criza din ce in ce mai profunda… Aceasta evolutie negativa si retragerea banilor in numar din ce in ce mai mare din banci, a inceput din 2012 si vedem ce se intimpla si cit de „benefica” a fost economiilor capitaliste..

http://uk.reuters.com/article/uk-swiss-boxes-idUKLNE85O02220120625

In acest moment, cetatenii germani, recunoscuti in Europa si nu numai, pentru pragmatismul lor financiar si faptul ca realizeaza economii pentru perioade mai dificile ale vietii, cumpara articole strict necesare caselor lor, pentru a evita o escaladare de propportii a preturilor iar restul banilor ii stocheaza in case sub forma de cash…ceea ce nu s-a mai intimplat dupa Weimar Republic. Ei au in vedere ratele negative ale dobinzilor la depozitele banca, dar vad cu ochii lor colpasul lui Deutsche Bank, care le arata ca sfirsitul financiar al acestui sistem este foarte aproape…

http://www.wsj.com/articles/german-savers-lose-faith-in-banks-stash-cash-at-home-1472485225

Mergind in Japonia, dezastrul este si mai evident si acolo sintem martorii tiparirii bancnotei de 10.000 de yeni, care este vazuta ca o nebunie si disperare financiara, chiar de poporul japonez, confuz la ideile economice(Abenomics) ale lui Shinto Abe.

http://www.japantimes.co.jp/news/2016/04/07/business/japan-¥10000-note-output-1-23-billion-pare-smaller-bills-public-seen-stashing-cash-home/#.V8VumXis-rV

Japonezii sint renumiti pentru tendinta lor a de a economisi in banci, pentru virsta a treia si sint bine cunoscuti pentru modestia consumului lor, dar in acest moment retrag masiv bani cash din bancile japoneze, disperarea incepind din 2014 si continuind cu amplitudine in acest moment…

In SUA situatia este exact la fel si americanii retrag bani cash zilnic din banci, dar ei mai au si alte mecanisme pe care le utilizeaza si anume, retrag cash, il pun de-o parte si platesc cu cardurile de credit, pe care le achita din salarii, dar au cash la saltele si asteapta un moment favorabil cind sistemul de creditare prin carduri, sa colapseze si el si sa aiba de platit mai putin sau deloc.

http://www.cnbc.com/2014/09/02/fed-us-consumers-have-decided-to-hoard-money.html

De fapt, peste 43% dintre americani pastreaza economiile lor in cash, de frica unor dobinzi negative si falimentelor controlate ale bancilor capitaliste americane. Acest procent nu a existat vreodata in istoria financiara moderna a Americii. Ceea ce este interesant, peste 53% dintre americanii ce detin economii in cash, planuiesc sa depoziteze banii in locuri secrete, ferite de ochii agentiei de taxe americane si eventualele spargeri de locuinte.

Un alt apsect intersant, pe care presa economica nu il are in vedere deloc, este sfidarea sistemului financiar si fiscal de catre americani. Este stiut ca ei nu pot imprumuta daca nu au o istorie a creditului, iar daca scot bani din banci, si nu ruleaza prin banca cheltuielile facute, istoria creditului lor este una nefavorabila, iar cind eventual ar avea nevoie de un credit, este greu de crezut ca il vor obtine. Vorbesc cu ei si in acest sens, primeaza banul cash si pastrarea lui in casa decit sa il lase in banci si sa isi faca o istorie a creditului…. Ce inseamna asta? Ca ei nu vor mai cumpara si nu planuiesc sa cumpere lucruri costisitoare si nu vor sa mai introduca bani in economia americana, care inseamna un colaps financiar dictat de omul de rind, prin retragerea cash-ului de pe piata si blocarea lui, limitind consumul la maxim, intr-o economie al carui PIB depinde in proportie de 72,3% de consum…..

http://www.slate.com/blogs/business_insider/2015/02/11/keeping_cash_at_home_way_too_many_americans_do_it.html

Eu cred ca nu poate fi nimic mai elocvent decit circuitele banilor in societate, pentru a arata unde se situeaza societatea si cum arata increderea membrilor ei in sistemul financiar, economic, politic si social.

Incredere populatiei este aproape de zero, in sistemul financiar american si nu numai! Din acest punct incepeceva la ceea ce noi toti sintem parte si este vorba de coplapsul increderii publice si vom vedea consecintele ei foarte curind….

Va fi interesant ce se va discuta in scurt timp la intilnirea WEC din Orlando…

Disperare de proportii in sistemul financiar international si lipsa de solutii, care practic nu au cum sa mai existe…

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ECONOMIE-FINANCIAR ( international). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.