Turbine eoliene… fără elice


Acest nou tip de turbine eoliene dezvoltat de compania spaniolă Vortex Bladeless pot produce energie electrică fără a fi nevoite să aibă elicele clasice care se învârt în bătaia vântului. Aceste sisteme se folosesc de vârtejurile pe care le produce vântul atunci când trece pe lângă un obiect. Dacă plasăm un obiect în calea vântului vom putea observa și noi cum curenții creează vârtejuri de aer de jur împrejurul său.

Inginerii de la Bladeless au proiectat turbinele tocmai pentru a profita de aceste vortexe de aer. Turbina subțire, în formă de con, este realizată din fibră de carbon și de sticlă. Design-ul asigură o circulație sincronă a curentului de aer de jur împrejurul dispozitivului, care mai este prevăzut la bază și cu un inel de magneți utilizați pentru a mări viteza de rotație, indiferent de forța vântului.

turbineeol

Există mai multe avantaje la noul design, potrivit dezvoltatorului: acest tip de turbină este mult mai ieftin de fabricat decât turbinele eoliene clasice, prețurile de întreținere sunt mai scăzute, deoarece nu există nicio uzură mecanică majoră care ar putea apărea în timp, spre deosebire de cele tradiționale unde lamelor de pe turbină trebuie periodic unse cu ulei iar șuruburile înlocuite. În plus sunt complet silențioase, iar păsările pot zbura în jurul acestor turbine în condiții de siguranță pentru că nu are ce să le rănească.

sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s