Poate socialismul sa distruga familia?


Prin definitie, este clar ca NU. Dar capitalismul? Prin definitie este clar ca DA. Ultima faza a propagandei capitaliste fara relevanta.

Citesc articolele unor reputati economsiti americani si britanici si vad cum incearca sa inoculeze ideea ca socialismul distruge familia. Ma intreb daca ei au trait in socialism, asa cum am facut eu si multi ca mine. Ma uit la evolutia lor in timp si nu vad pe „resumeul” lor nici o tara socialista in care sa fi trait si ma gindesc de unde stiu. Pai, din carti… Din ce carti? Cu siguranta cele ale propagandei capitaliste.

Au fost zeci de ani in Romania si estul Europei, in general, in care familiile aveau 2-3-4 copii, ii educau in respect pentru cei in virsta, doreau ca fiecare sa studieze si isi sacrificau timpul si bugetul de familie pentru ca ei sa mearga la meditatii in vederea admiterii in universitati si chiar licee.

Parintii gaseau timp si bani pentru copii, iar copii gaseau de cuvinta sa isi respecte parintii. Revenim in capitalism si aratam cum parintii gasesc ca exact profesiile care ofereau un cistig substantial in communism, dar nu creau mindria parintilor raportat la educatia copiilor, adica macelari, aprozaristi, portari la spitale, sef la Alimentara si asa mai departe, aceste meserii sint private acum cu incredere de parintii capitalisti si chiar isi indruma copii in acele directii profesionale.

In socialism, parintii dorau ca tinerii lor copii sa urmeze o forma de invatamint superior, pentru a-si dezvolta capacitatea mentala si a porni pe un drum evolutiv in viata. Evident copiii raspundeau aceator sacrificii, in timp ce in capitalism, copiii sint preluati de sistem dupa virsta de 15-16 ani si indrumati in directia dorita de sistem, care pina la urma le devine si tata si mama. Care este acea directie dictate de sistem in viata, pentru tineri? In general de servitori ai sistemului, al carui design l-a creat o sleahta de infractori capitalisti.

Economistii vestici, mai spun ca in socialism, datorita teroriilor lui Marx, parintii au fost inlocuiti de politicieni, astfel ca Ceausescu a devenit tatal iar Elena Ceausescu, mama acestor copii. La fel spun si despre Stalin si toti lideri socialisti si comunisti. Dar, hai sa revenim la capitalism si sa vedem cum este afectata familia din acest punct de vedere si cit de tata si mama este sistemul pentru tineri si cit de parinti sint adevarati parinti.

Acei lideri socialisti au fost considerati inculti si lipsiti in general de orice abilitati mentale, pentru ca nu puteau agata diplome de la marile facultati pe peretii birourilor. Dar acei lideri socialisti construiau universitati, scoli de toate felurile si alocau bani pentru tineret, le ofereau vacante gratuite si tabere de pregatire, tabere in statiuni balneare pentru copii si tinerii cu probleme de sanatate, vizite gratuite la muzee si obiective turistice si istorice, cabinete medicale in scoli si chiar cabinete dentare. Deci, ei erau in sincronism cu ceea ce parintii ar fi dorit sa beneficieze copii lor. Acei lideri de numiti „comunisti” permiteau televiziunilor sa ofere ore de pregatire pentru matematica, fizica, chimie si limbi straine, la televizor, in timp ce capitalistii cu peretii birourilor tapetati cu dilome de la cele mai faimoase univrsitati din vest creaza din scoala un mediu de afaceri, un mediu in care profesorii trateaza tinerii ca si clienti, consumatori ai unui produs sau „customer”, ca parte a afacerii. Pot parintii sa fie de acrod cu aceasta pozitie a copiilor lor? Pot parintii sa agreeze ca profesorii sa fie in afacere cu copiii lor si sa nu ii deranjeze, pentru ca isi ia banul de la ei? Asta este familia de care discuta capitalisti si ar trebui generalizata?

In socialism, copiii alocau o parte a banilor economisti pentru a-si ajuta parintii la batrinete.O mai pot face acum, in capitalism? Fara discutie ca tinerii nu isi mai pot sustine propriule cheptuieli, fara sa mai poata sa gindeasca la un aventual ajutor oferit parintilor. Asa este familia corecta care ne place? Cine cistiga din saracirea familiei si ruperea unitatii ei, in capitalism?

In socialism, parintii in virsta se baza pe doua entitati, una fiind familia, copiii si alti membri ai familiei si a doua fiind statul, care le oferea bilete la tratament in staiuni balneare, o pensie sigura, medicamente si tratamente medicale gratuite si alte avantaje, mergind chiar pina la ajutorul material oferit sotului sau sotiei ramasi in viata si acoperirea cheltuiellilor funerare.

Ce se intimpla in capitalism? Acestor batrini si familiilor lor li se spune ca fondul de pensii este jucat pe Wall Street si nu este sigur daca vor mai primi pensia sau va fi „decimata” proportinal cu cit s-a pierdut la speculatii, cum se intimpla in orasele americane, incepind din Detroit si pina in California. Batrinii nu pot fi sustinuti de familie, nici macar prin prezenta, darorita necesitatii ca acesti tineri sa lucreze mai multe ore pentru a supravietuii, iar doctorii fac exeperienta pe ei cistigind comisioane grase de la companiile farmaceutice, care le livreaza medicamente la preturi incalificabile…

Asa se poate discuta de familia capitalista si importanta ei intr-un sistem in care nu exista respect decit pentru bani? As dori sa vad o singura corporatie care a inregistrat cresteri masive si constante ale stocurilor ei pe Wall Street, ca va oferii angajatilor bilete gratuite la tratament pentru refacerea fortei de munca, in statiuni balneare sau localitati din tara respectiva sau din alta tara… Asa ceva nu veti vedea niciodata, ba mai mult, America ofera tinerelor mame doar doua saptamini concediu post natal pentru ingrijirea propriului copil…. Mai poate intra in discutie grija fata de parintii in virsta? Sub nici o forma, pentru ca totul ste afacere… A cui si in favoarea cui?

In vest, marimea familiei a scazut cu 50% incepind de la sfirsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. In estul Europei familia a devenit si ea cu mult mai mica, datorita trecerii la capitalism dupa 1989, oamenii fiind fortati sa traiasca un vis al unei imbogatiri capitaliste usoare, in final devenit saraci lipiti pamintului si fara familie, pentru ca nu au inteles ce inseamna capitalismul…

In vest, oameni cred ca guvernele au grija de ei si unii, foarte putini mai cred ca automat sistemul capitalist va rezolva problemele lor, dar in realitate, singura grija partiala a guvernului fata de familie, este sa ofere tratament gratuit copiilor si tinerilor dependenti de droguri, pe care familia nu ar putea sa le suporte cheltuielile si care reprezinta o mindrie a guvernului capitalist, dupa ce acelasi guvern capitalist a inchis si inchide ochii la un trafic de droguri in volum mai mare decit cel de alimente… Faptul ca, guvernelor capitaliste nu le pasa de contribuabili si familiile lor, o arata ura, reactia acestor contribuabili  fata de guverne si stabilimentul politic, care mimeaza un ajutor, pentru a inabusii miscarile de strada, dupa care distruge familia din alta directie…

Daca privim rata natalitatii de-a lungul anilor, de dupa al Doilea Razboi Mondial, sesizam o scadere a ei pronuntata, dupa cum arata cifrele, in special in zona est europeana dupa 1989, cu mult mai mare decit in perioada cind existau doua sisteme in Europa si pe glob…

Intre 1950 si 1990, rata fertilitatii la nivel mondial a scazut de la 4,95% la 3,39%, ceea ce inseamna o cadere procentuala de aprox. 1,56%. Dar, intre 1990 si 2015, rata fertilitatii mondiale a scazut de la 3,39% la 2,36%, datorita binefacerilor capitaliste in familii. Deci in 40 de ani, aceasta rata a scazut cu 1,4% iar in numai 25 de ani a scazut cu mai mult de 1%, ceea ce arata degradarea ideii de familie in capitalism si un nivel de trai care nu permite o crestere a acestei rate, care in ultima instanta ne da imaginea ”prosperitatii” capitaliste…

Asa trebuie sa arate o grija a societatii in protejarea familiei si promovarea ei? Atunci cu siguranta nu avem nevoie de capitalism, pentru ca procesul de degradare va continua, iar dorinta din ce in ce mai mare de imbogatire a corporatiilor si stabilimentului politic va duce inevitabil la colpasul familiei si saracie generalizata, care in final va duce la un nivel din ce in mai mare al divorturilor si mai putini copii… Problema este : Care vor fi urmatoarele generatii de slugi ale capitalistilor? Se pare ca este si motivul pentru care milioane de refugiati sint minati de la spate spre zonele capitaliste dezvoltate din Europa si nu numai. S-ar putea sa nu le iasa pasenta acestor capitalisti ”planificati”….

Adrian Cosereanu

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în CAPITALISM-DEMOCRATIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s