America are cele mai mari sanse sa devina un Imperiu al Colapsului Economic si Social..


Care ar fi factorii determinanti, evidenti, care amplifica aceasta cadere de proportii?

In fiecare zi, vad in presa jewmericana articole ample cu tari care intra in colaps, care sint intorsi si pe o parte si pe cealalta ca sa li se gaseasca cauzele colapsului economic si cum sint tratati liderii acestor tari de catre liderii americani.

Dar foarte putin, chiar deloc, nu aud despre colapsul tarilor bogate, de ce se intimpla, ce greseli fac liderii lor, de ce sistemul nu functioneaza, de ce banii si presupusul razboi al monedelor nu mai functioneaza favorabil acestor tari bogate si asa mai departe.. Nu se spune ca tarile capitaliste au parte de perturbari majore in economiile lor, dupa perioade de ascensiune economica si la fel dupa perioade de Depresiune, dar aceasta perioada de Depresiune denumita mai dulce Recesiune Economica, este fara final si nici cei mai optimisti economsiti ai lor, ancorati la putere, nu mai vad iesirea, chiar si cu cele mai titrate facultati de pe glob si cei mai laureati cu Premiile Nobel, rezidenti in America.., ei nu gasesc solutii, dar sint foarte vehementi si ii critica dur pe altii.

Dar sa vedem care ar fi cele mai importante elemente care trebuiesc avute in vedere atunci cind ne referim la colapsul inevitabil al economiei americane si al unui imperiu construit pe nisipuri miscatoare:

1. Rata natalitatii in scadere permanenta. Odata cu o crestere in bogatie a unei tari, aceasta rata a natalitatii a scazut in toate societatile si acest fenomen il traieste si America in prezent care are un numar al nasterilor pe femeie, de 1,89 copii, ceea ce arata o permanenta scadere a numarului populatiei. Ce se va intimpla? Se va apela la populatia de emigrare, in cazul in care Trump nu isi va distribui politica lui demografica la nivelul societatii. Dar emigrantii si refugiatii primiti, vor diminua bogatia pe natiune si vor produce o ruptura culturala in cadrul societatii. Marile imperii au avut aceasi soarta, de la cel Roman, la Vatican si cel Britanic si cu toate au colpsat la un anumit punct in timp.

2. Conceptul de globalizare al comertului. Tarile bogate dar si mai putin bogate, nu pot sa isi creasca bogatia sau sa se mentina bogate, decit prin comert cu alte tari sau chiar in interiorul lor, daca au o complexitate ridicata si o dinamica constructiva, dar este mai putin elocvent acest ultim aspect. In acest moment, insa, asistam la o fragmentare, functie de interesele americane, a comertului mondial si a globalizarii, astfel ca americanii si canadienii discuta din ce in ce mai mult de Trans Pacific Partnership si Trans Atlantic Partnership, care se doreste de catre americani sa transforme tarile suverane in servitoare ale corporatiilor si legile fiecarui stat participant sa fie anulate si sa se ia in considerare numai ce vede ca favorabil un tribunal international al corporatiilor…

3. Cresterea exponentiala a datoriilor companiilor si a celor individuale in societatile capitaliste. Cind o tara devine din ce in ce mai bogata, indiferent de modalitatile aplicate, cum este cazul SUA si Canada, si nu numai, aceasta tara isi creste nivelul de birocratie in mod exponential, ca un paradox al fraudei. Daca o familie se dezvolta si devine din ce in ce mai bogata, este normal ca ea sa fie din ce in ce mai putin inclinata catre a fi datoare. Dar, in capitalism, lucrurile se desfasoara exact invers in tarile bogate, astfel ca in timp ce ele au devenit mai bogate, ele devin din ce in ce mai datoare… care in fnal duce la colaps prin dezechilbru.

Tari ca Rusia, Mexic, Coreea de Sud si altele, sint cu mult mai putin datoare decit SUA, Japonia, Italia, Franta si altele. De ce imprumuta acestea din urma? Pentru ca ele pot sa o faca si pentru ca politicienii sint iresponsabili fata de datoria care o contracteaza tara lor si pe care o lasa celor ce vin dupa ei sau generatiei tinere…

4. O puternica eroziune la nivelul eticii muncii in capitalism. Cind natiunile capitaliste bogate colapseaza economic, oamenii nu fac foamea, chiar daca o duc din ce in ce mai rau, ceea ce arata de ce in socialism, in estul Europei, au avut loc miscari si schimbari dure, pentru ca in acel sistem perturbarea majora era la nivel alimentar. In capitalism, chiar fiind din rau in mai rau, fiecare poate gasii o bucata de pine mai mult sau mai putin procesata sau artificiala si se poate bucura ca altii nu o au… Acest aspect impiedica pentru moment, dar nu pentru mult timp, pentru ca procesul este in degradare permamenta, impiedica iesirile violente in strada ale membrilor societatilor capitaliste, care indura o teroare economica de proportii. Sub acest scenariu, al saraciei controlate prin felia de pine, populatia care ar dori sa munceasca a scazut in mod semnificativ in ultimii 17 ani in vest, astfel ca in Virginia de Vest, in SUA, numai jumatate din adultii in capacitate totala de munca intre 19 si 65 de ani, au un loc de munca… Intre 2000 si 2013, numarul celor care au revendicat incapacitate de munca in America, a crescut cu peste 43%, cifra nemaintilnita pe un asa interval, in istoria SUA… Chiar daca locurile de munca par sa fie din ce in ce mai sigure si capitalisti se prevaleaza de standarde mai inalte de securitatea locului de munca, numarul celor in incapacitate de munca dupa accidente in productie, sint din ce in ce mai mari, numarul revendicarilor legale fiind cu peste 50% mai mari…incepind din 1980 si pina in prezent… In SUA se discuta de un bonus care sa se ofere celor ce isi gasesc un loc de munca inainte ca ei sa isi termine perioada de somaj legala in care primesc bani de la guvern. Solutia nu este imbratisata de marea majoritate a americanilor… cum era si normal, pentru ca in societatea americana si capitalista in general, munca a devenit optionala…

5. Reactia patriotismului intr-o tara multiculturala si cu mai multi Dumnezei.

Cind o tara incepe sa nu isi mai recunoasca valorile si carcterul national, sa nu mai aiba mindrie fata de inaintasii acestei tari, ea nu mai poate supravietui  decit in sclavie. In multe scoli imnul american a fost inlocuit cu melodi „moderne” care sa antreneze tineri si sa le arate ca circul muzical este pe bani si asta este ceea ce trebuie sa invete si sa isi puna castile pe urechi, lasind la o parte audierea cursurilor… In scolile americane, personalitati de genul Cristofor Columb, George Washington sau aventurierii care au descoperit bogatiile Americii si au creat aceasta tara, au fost eliminati ca fiind simbolurile explorarii, libertatilor religioase si curajului, ei devenind doat niste nume. La fel, in cuvintarile liderilor capitalisti americani, niciodata nu putem gasi nume ca: Adam Smith, parintele capitalismului modern, Hayek, Friedman, Hamilton sau alte nume de la renumita Scoala din Chicago. Absolul nici un cuvint. De ce? Simplu, pentru ca acel capitalism creat de ei si vazut ca pozitiv pentru societate, nu mai exista si acesti lideri actuali nu mai vor ca el sa existe, pentru ca ei nu ar mai putea sa isi umple buzunarele.

In Canada, chiar mai rau, in scolile si liceele verificate constant de politie pentru droguri, se manifesta o ironie de proportii. In licee se preda Shakespeare, stiut fiind ca multi dintre elevi sint emigranti si mai mult, stiut fiind ca insasi candienii nu stiu sa citeasca Shakespeare si nu inteleg mai mult de jumatate din cuvintele folosite in aceasta engleza veche. In Romania, vedem cu ochiul liber cum manualele de istorie aparute dupa Revolutie aduc alti eroi nationali, ca prezentatori de programe TV de genul Tatulici sau Esca si mai mult, aduc aspecte negative legate de inaintasii nostri, de cei ce au creat si construit tara noastra….pentru ca acest capitalism are in centrul lui banul si nu respectul…

Ar fi mult mai eficient pentru tinerii americani care aplica pentru a putea beneficia de un imprumut in vederea integrarii in sistemul academic, sa li se impuna sa aiba pe pasaport, pina la cinci stampile sau insemne care sa dovedeasca faptul ca au fost la cel putin cinci obiective istorice americane sau muzee si monumente…care sa reflecte istoria lor, evolutia societatii lor. Se face asa ceva? Pai, cine are interes, cind ei trebuie sa fie atrasi la pizzari si concerte cu muzica „neagra” si bubuituri sonore, droguri si dezmat, toate fiind pe bani ?

Multi, cei mai multi, spun: Este prea tirziu America sa mai poti face ceva pentu a-ti reveni! Dar Europa de Vest? Dar Europa de Est? Pai, undeva trebuie inceput….pentru ca sistemul capitalist este bolnav si la reanimare.  Am uitat cu totii imnul tarii noastre, chiar daca il ascultm si in semn de asa zis respect si adeziune fata de cei ce ne vad, punem mina la inima… De aici trebuie plecat…. Pentru cine bate inima noastra si cit de bine putem traii fara identitate….?

Adrian Cosereanu

 

http://www.alternativaromaniei.com/

Acest articol a fost publicat în AMERICA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s