„Aroganţa“ extremă a unor bogătaşi din Arad. Şi-au construit o casă uriaşă şi au folosit ţuică în loc de apă pentru fundaţie


„Aroganţa“ extremă a unor bogătaşi din Arad. Şi-au construit o casă uriaşă şi au folosit ţuică în loc de apă pentru fundaţie

În urmă cu aproape 100 de ani, în localitatea arădeană Zăbrani avea să se ridice o casă la a cărei fundaţie şi pereţi s-a pus ţuică în loc de apă. Cantităţile impresionante de alcool deţinute de o familie din această localitate au fost folosite pentru prepararea mortarului.

Era cea mai bogată familie din localitatea arădeană Zăbrani şi producea cantităţi uriaşe de ţuică. Pentru că venea altă recoltă şi nu mai aveau ce face cu produsele alcoolice, membrii familiei au decis să le folosească la fundaţia casei aflate în construcţie. Mai exact, la fundaţie şi pentru o parte din tecuială. Familia care locuieşte în casă acum confirmă istoria: mortarul folosit la construit a fost făcut cu ţuică.

Teoretic, mortarul este un amestec de var, nisip, apă, ciment sau ipsos. Oamenii din comună ne spun că, fiind zonă colinară improprie culturii cerealelor, s-au plantat pruni şi viţă de vie. Astfel, de-a lungul istoriei, localnicii au obţinut cantităţi mari de ţuică şi vin. „Ţuica de Zăbrani era foarte vestită. Se importa în tot Imperiul Austro-Ungar. La un moment dat, pe raza comunei au existat 17 cazane de fiert ţuică şi au fost oameni care într-adevăr şi-au construit casele cu banii (florini) obţinuţi din ţuica vândută. Însă un localnic mai înstărit, pe nume Nicolae Hammes, avea atâta ţuică, încât în momentul în care a început construcţia casei a folosit ţuica la faţadă, în loc de apă. Este adevărat, nu e doar o legendă”, spune Gheorghe Lazăr, consilier local.

Casa respectivă există şi astăzi, în ea locuieşte educatoarea Maria Mandoşa împreună cu soţul. Este o construcţie mare, impunătoare. Faţada ei din exterior este acum în reparaţii, s-a mai modificat un pic şi la interioare, însă în mare parte casa a rămas la fel cum a fost construită de familia Hammes. “Ştim şi noi întreaga poveste a casei. Casa a fost pe numele cred surorii lui Nicolae Hammes, dar aceasta a plecat în Germania cu nepotul şi statul i-a luat-o. Băiatul ei, cu nora şi nepoata au rămas apoi în casă părintească, însă au fost nevoiţi să plătească chirie statului.

Dădeau 700 şi ceva de lei parcă. Eu eram vecină cu ei şi au insistat foarte mult să cumpăr eu casa când ei vor pleca, deoarece nu voiau să o dea cuiva necunoscut. Am cumpărat-o cu Legea 2012 şi am dat pe ea 34 de milioane de lei vechi”, spune Maria. Casa are şapte camere, o bucătărie, două băi, iar înainte avea 8 camere, însă Maria Mandoşa spune că dintr-una au mai făcut o baie.

Una dintre camere FOTO Bogdan Iancu

Despre povestea casei ridicate cu ţuică, Maria declară: “Avea multe cazane de ţuică, ştim şi unde le ţinea. Se spune că a folosit la tencuială ţuică în loc de apă pentru amestecarea materialului. Cred că a fost construită înainte de anul 1920 şi este din cărămidă. Când am luat noi casa deja era degradată, podul era plin de cereale.

Am curaţat tot şi am renovat-o un pic”. Povestea casei ridicată cu ţuică este cunoscută şi de primarul comunei Zăbrani, Marian Toader. Acesta confirmă întreaga poveste şi spune că familia care a ridicat această casă era una dintre cele mai înstărite. “Este o poveste reală şi ea miră pe oricine o aude pentru prima dată. Familia care a ridicat această casă era una dintre cele mai înstărite din comună, la vremea aceea”, spune Marian Toader, primarul comunei Zăbrani.

Urmaşii familiei Hammes locuiesc acum în Germania, iar Aurel Toader este căsătorit cu nepoata lui Nicolae Hammes. „Familia Hammes era cea mai înstărită din Zăbrani, la acea vreme, fiind singura care avea camion şi care cântărea banii de metal, nu îi număra”, a spus Aurel Toader.

http://adevarul.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în POVESTI ROMANESTI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s