Femeile înfruntă legile islamice din Iran, mergând pe biciclete în public


Femeile înfruntă legile islamice din Iran, mergând pe biciclete în public

Pe conturile de socializare ale mai multor femei iraniene au apărut imagini cu ele mergând pe biciclete, sfidând fetva – sentința dată de muftiu – care le interzice ciclismul în public.

Acest lucru se petrece după ce într-o declarație recentă, liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a menționat că femeilor nu le este permisă această activitate în public sau în prezența străinilor, transmite BBC.
Această chestiune a intrat în centrul atenției la începutul acestui an, când militanții din Iran au inițiat mișcarea ”car-free Tuesday” (n.r. – marți fără mașini), pentru a încuraja oamenii să renunțe la mașini în speranța reducerii poluării. Participarea femeilor la această mișcare, care presupunea mersul pe bicicletă, a fost condamnată de mai mulți clerici iranieni.

”Mersul pe bicicletă atrage adeseori atenția bărbaților și expune societatea la corupție și, așadar, contravine castității femeilor, astfel că trebuie să fie abandonată”, a declarat Khamenei pentru mass-media de stat. Femei în campanie Masih Alinejad, jurnalista care a inițiat mișcarea ce susține ciclismul, le-a îndemnat pe femei să se laude că merg pe bicicletă și să folosească hashtagul #IranianWomenLoveCycling.

Femeile iraniene au ripostat astfel interdicției utilizând rețelele de socializare. Videoclipurile postate de ele au strâns până în prezent zeci de mii de vizualizări. Unul dintre ele ilustrează o femeie care povestește cum i-au fost spuse ”lucruri urâte” de către bărbați, în timp ce trecea pe lângă ei cu bicicleta.

http://www.activenews.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în RELIGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s