România încearcă să recupereze datorii de miliarde de dolari de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.


Care sunt țările de la care ar trebui să primim bani

După centralizarea operațiunilor derulate înainte de 1989 de Nicolae Ceaușescu cu țări din Africa, Asia și America Latină, s-a constatat că există datorii mari, nerecuperate.

Aceste afaceri vizează operațiuni de export, cooperare economică internațională, furnizarea de utilaje, construirea de drumuri, fabrici și uzine, forări petroliere și multe altele, pentru care țări precum Libia, Sudan sau Cuba nu și-au plătit nici până astăzi datoriile.

Într-un document elaborat de Ministerul Finanțelor, pe baza unor date centralizate și trimise Parlamentului, se prezintă stadiul negocierilor cu fiecare țară datoare.

Datoria Cubei față de România nu este în dolari, ci în ruble transferabile, fosta monedă utilizată în CAER, potrivit romanialibera.ro. Cererea delegației române a unui calendar de negocieri a fost un eșec, iar Cuba a replicat că rubla este o monedă desființată și că nu se poate stabili o rată de conversie.

Irakul a obținut o ștergere a datoriei de 80%, statul român urmând să încaseze, până în anul 2028, suma de 977 de milioane de dolari. Sudanul, pe de altă parte, a amânat constat începerea negocierilor și nu a manifestat nici o reacție la propunerile părții române.

Luând în considerare prezența statului pe lista celor mai îndatorate țări sărace, organismele financiare internaționale au încercat să găsească o soluție pentru Sudan, până acum, fără succes, potrivit b1.ro.

În Libia, după prăbușirea regimului Gaddafi, România nu a mai avut partener de negocieri, în contextul luptelor pentru putere între facțiunile rivale.

http://www.activenews.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ECONOMIE ROMANEASCA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la România încearcă să recupereze datorii de miliarde de dolari de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu.

  1. Ioan B. zice:

    Eu nu zic sa se renunte la aceasta actiune, dar dece autoritatile. nu se indreapta cu prioritate catre recuperarea fraudelor de zeci de miliarde de euro din ultimii 10 – 15 ani?

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.