Omul cu masca de fier: dezlegarea misterului după 350 de ani


Revista Live Science anunță dezlegarea unuia dintre cele mai mari mistere ale Evului Mediu: Omul cu Masca de Fier! Personajul este celebru datorită cărții lui Alexandre Dumas, poveste ce a dat naștere la zeci de filme, spectacole și cărți cu subiecte derivate.

Paul Sonnino, profesor de istorie la Universitatea California din Santa Barbara, SUA, a publicat de curând o nouă carte în care prezintă concluziile la care a ajuns după ani de cercetare: The Search for the Man in the Iron Mask: A Historical Detective Story – Căutarea omului cu masca de fier: O poveste istorică pentru detectivi.

Voltaire și Alexander Dumas susțineau, la vremea lor, că în spatele Omului cu Masca de Fier se află fratele geamăn al regelui Soare, Ludovic al XIV-lea.

„Istoricii dinaintea mea au ajuns la concluzia că numele omului mascat era Eustache Dauger și că acesta purta masca doar ocazional, iar aceasta era făcută din catifea și nu din fier. De asemenea, suntem aproape siguri că acest personaj era un valet. Ceea ce nu au reușit ei să afle însă este… în slujba cui se afla acest valet și din ce motive a fost ținut sub o pază atât de strictă timp de peste 30 de ani”, subliniază profesorul  Paul Sonnino în prezentarea cărții sale.

The Flash -- "Escape From Earth-2" -- Image FLA214a_0171b -- Pictured: Man in the Iron Mask -- Photo: Diyah Pera/The CW -- © 2016 The CW Network, LLC. All rights reserved.

„Cardinalul Mazarin a furat bunuri de o valoare uriașă de la fostul rege al Angliei. Valetul Dauger probabil că nu și-a ținut gura când a trebuit. El a fost informat atunci când a fost arestat că dacă își va dezvălui identitatea va fi imediat ucis”, notează Sonnino în cartea sa.

Cât despre motivul pentru care identitatea Omului cu Masca de Fier a rămas ascunsă de-a lungul istoriei, Sonnino declară că vina revine istoricilor, care „au insistat ca acest subiect să rămâna moralist și sensibil.”

51AoZFOd-qL._SX331_BO1,204,203,200_traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: livescience.com, cnn.com, bbcnews.com

http://www.cunoastelumea.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în MISTERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s