Occidentul este epuizat, iar ce e mai rău n-a venit încă dar urmează în curând


Orice om care își folosește din plin intelectul este obișnuit cu efortul epuizant al adoptării unei decizii. Spre sfârșitul unei zile lungi, ne căznim să alegem cele mai bune opțiuni. E înțelept să lăsăm pentru dimineață deciziile dificile sau să transmitem sarcina unui coleg.

Avalanșa veștilor rele din ultima vreme face ca efortul adoptării unei decizii să devină pentru noi epuizant. Trebuie să facem față Brexit-ului, atacului terorist din Franța, loviturii de stat eșuate din Turcia și violențelor rasiale din America. La orizont se mai întrevăd o criză bancară în Italia și o periculoasă confruntare în Marea Chinei de Sud. La toate astea adăugându-se continua criză a migrației și perspectiva surpriză a președinției lui Trump.

Nu avem colegi cărora să le transmitem această sarcină. Iar mâine, totul va arăta la fel de rău.
Nu susținem că în spatele tuturor acestor crize (sau al vreuneia dintre ele) s-ar afla Putin. Dar această situație îi convine foarte mult Rusiei. Cel mai bun argument împotriva politicii bombastice și confuze întrupate de guvernarea sa de la Kremlin este acela că, de fapt, normalitatea nu are de suferit. Valorile Occidentului – statul de drept, democrația și capitalismul – sunt cel mai bun amalgam politic și economic din lume. Așadar, nu avem nevoie de o „democrație suverană”, întrucât propriul nostru sistem funcționează bine. După cum nu avem nevoie nici de o „nouă arhitectură europeană de securitate” (un cod pentru încetățenirea dreptului Rusiei de a se amesteca în treburile vecinilor săi), întrucât actualul aranjament, bazat pe Carta de la Paris și pe OSCE, funcționează perfect.

Acest argument sună liniștitor, când de fapt efectul e tocmai invers. Presupunem că lucrurile nu merg bine în sistemul nostru. Problema este cum le abordăm în această situație. În esență, sistemul occidental este o pârghie în vederea soluționării pașnice și corecte a disensiunilor – prin alegeri, în instanțe sau prin negociere. Nu avem nevoie de „verticale ale puterii” sau de discuții cvasi-mistice despre drepturile conferite la naștere și despre destinul național.

Dar bazele acestui sistem sunt puse la încercare. Nu avem o soluție la migrația în masă. Nu știm cum să facem față terorismului. Nu avem replică în fața unor politicieni precum Recep Tayyip Erdogan, turcul cel dur, care folosește mandatul democratic ca să strivească opoziția. Economiile noastre funcționează tot mai prost în privința distribuirii roadelor prosperității.

Nimic din toate astea nu înseamnă că soluția ar fi putinismul. Așa cum ar fi groaznic ca americanii să își arate dezgustul față de o elită coruptă votând un dezvoltator imobiliar, la fel ar fi și adoptarea metodelor lui Putin în materie de politică, economie sau relații interetnice – un cult al personalității ridicat pe bazele unui stat petrolier – pentru că propriul nostru sistem nu funcționează.

Dar vârtejul evenimentelor îi oferă lui Putin niște oportunități. Confruntați cu atâtea crize grave, am putea fi tentați să nu acordăm destulă atenție crizelor aparent mai mici. Ce s-ar petrece dacă, să zicem, spre sfârșitul acestei toamne, Belarusul (cu sprijinul Rusiei) ar intra în niște dispute cu Letonia și Lituania pe tema unor obscure probleme legate de frontiere? Asta chiar ar pune la încercare existența NATO. Dar oare așa va vedea lucrurile și restul alianței?

Și chiar dacă forurile noastre decizionale percep problemele corect, își pot oare trage și țările după ele? Încrederea populației în elite a fost greu lovită (aș susține că asta datează încă de pe vremea crizei financiare din 2008). Este suficient de grav că ele își văd numai propriile interese și în rest sunt neputincioase. În plus, par de-a dreptul incompetente. Nu ne pot oferi siguranță și nu pot gestiona economia. De ce am avea încredere în ele dacă ne spun că ne confruntăm cu un pericol existențial?

Pe scurt, Occidentul pare epuizat de la un capăt la altul chiar înainte ca adevărata furtună să fi izbucnit. Țineți-vă bine!

http://www.yogaesoteric.net/

Reclame
Acest articol a fost publicat în EUROPA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Occidentul este epuizat, iar ce e mai rău n-a venit încă dar urmează în curând

 1. Doru Dascalu zice:

  Am recitit istoria României şi cea universală să văd ce se scrie despre oamenii şi ţările care au existat pe timpuri. Văzând îndârjirea cu care manipulatorii prostimii, ne arată pericolul rusesc, m-am uitat să văd de câte ori în istoria de 2.000 de ani a Europei am luat bătaie de la ruşi şi de câte ori ne-a atacat teritoriul mioritic. Băi frate, nu ştiu, dar nu am găsit nicăieri în istorie că ruşii au atacat vreodată România. Noi pe ei da, chiar de mai multe ori pe parcursul istoriei. Şi în timp ce se flutură bau bau-ul rusesc, prostimea stând tâmpă, se va trezi integrată în noua ţară…Europa. Că trebuie să fim uniţi ca să putem face faţă pericolului rusesc. Nu-i aşa? Şi alta este un nou colos numit Europa în faţa pericolului rusesc. Ţi cum Putin e băiat bun, mai mârâie din când în când la diferite ţări europene, ca să meargă manipulare unsă. Băi voi ăştia de la Lupul Dacic, mai răsfirat, mai răsfirat, că se prinde lumea că de fapt voi sunteţi la serviciu nu nişte patrioţi cum vreţi să păreţi. Norocul vostru este că plaiurile mioritice sunt full de prostime.

  Apreciază

  • Lupul Dacic zice:

   Ai spus corect de istorie, dar faptul ca te iei de articolul in cauza care e are unele fraze manipulatorii, asta nu inseamna ca per total e bun.
   Daca esti mai nou nu ai de unde sti ca enorm de multe articole au si unele parti cu care nu sunt de acord, dar prefer sa le public pentru ca informatia buna merita citita. Cititorii blogului stiu in majoritate cum functioneaza blogul si stiu singuri sa trieze ce e bun de ce e prost.
   Data viitoare cind faci afirmatii despre ceva e mai bine sa te informezi corect…de unde? Poti citi si altele pe blog ca sa vezi orientarea.

   Apreciat de 1 persoană

  • dacianus zice:

   Invata limba romana corect sub toate aspectele. Apoi nu mai folosi cuvinte in limba engleza, genul : Norocul vostru este ca plaiurilie mioritice sint FULL de prostime ~~ ... nu mai stii sa scrii pline de prostime ? Sau esti atit de tembel sa traiesti intr o Romanie care nu mai este romaneasca , ci imprumuta totul de la altii , de la cuvinte uzuale care au traducere in limba romana , pina la obiceiuri si traditii care nu si gasesc locul. Si te mai dai mare roman , sau patriot.
   Daca erai patriot , vorbeai romaneste, si pe linga faptul ca folosesti
   englezisme „ amestecate in lb romana , caci asa mi place sa le denumesc , inclusiv cursivitatea paragrafului scris lasa de dorit.
   Ah…. ai citit istoria Romaniei si cea universala ? Daca ai reusit sa citesti ultimii 50 de ani , sa nu zic 200 , si ti a luat doar 6 luni , ai citit pe sarite bag seama . Nu a trebuit sa atace Rusia pe Romania , ca ne haleau la micul dejun . Au implementat sistemul , si a sta a fost indeajuns.
   Au controlat tara fara sa aibe nici un militar rus pe teritoriul romanesc. Asta nu ai citit in Istorie ?

   Apreciază

 2. ci ta de la zice:

  Mai mult Doru, te asteptam cu placere si pe : http://www.prieteniirusiei.ro/

  Apreciază

 3. Traian Ioan zice:

  Doru Dascălu, reacția pe care o ai denotă o superficială citire a articolului; nici măcar titlul articolului nu l-ai înțeles, care este cât se poate de elocvent.
  Într-adevăr, Occidentul este epuizat, dar motivele epuizării nu sunt cele arătate de autor. Motivele reale sunt mult mai ascunse minților oamenilor care se cred deștepți, aleși de Dumnezeu, înțelepți sau sfinți.
  Eu sunt Român prost, urmaș al poporului tare, al poporului străvechi, al poporului a cărui limbă n-o cunoștea și ale cărui cuvinte nu le pricepea Israel (Ieremia 5:15). Acest popor, strămoșesc, avea ca Zeu pe Zamolxis, care nu cerea supușilor să i se închine.
  Ați înțeles, fraților?
  Omenirea a fost condusă prin minciună, hoție și crime, de către evreii răspândiți printre popoare, vreme de 2500 de ani. Acesta este adevăratul motiv al „Epuizării occidentului” Toate religiile, toate partidele sunt credințe induse, de către sfinți, în mințile proștilor ca fiind adevăruri.
  Am spus, pe internet, de nenumărate ori că:
  – O credință fără de judecată poate fi în egală măsură adevăr sau neadevăr;
  – Alternativa la religii este ADEVĂRUL, care se află prin credință supusă judecății (Isaia 5:16);
  – Încălzirea globală este o „știință” stabilită democratic de către evreii care conduc lumea, care stabilesc legile (IPCC);
  – Găurile în „stratul de ozon” sunt minciuni lansate și induse în mintea oamenilor ca adevăr, de către evreica Susan Solomon, susținută democratic prin mărturii ale altor sfinți, care, astfel, devin „savanți”;
  – Capitalismul este sclavagism modern; Amendamentul XIII al Constituției Statelor Unite ale Americii le aduce ghinion evreilor, în general, nu numai celor americani; Secțiunea 2 a Amendamentului arată cine se face vinovat de sclavagismul modern.
  – Nimic nu bate Biblia!

  Apreciază

 4. traianioan zice:

  Numele meu este Ioan Traian. Am fost, de nevoie, în S.U. ale Americii din aprilie 1983. Când am plecat din Țară, orașul Fălticeni era pustiu. Românii erau la muncă iar evreii, probabil, nu toți, plecați în Israel. Am văzut toate astea fiind nevoit să merg să supraveghez pornirea mastodontului de Stație de tratare a apelor reziduale ale Fabricii de Amidon și a apelor menajere orășenești al cărui „Șef” de proiect am fost. După lovitura de stat, m-am întors în Țară în 1993, cu mari speranțe, lăsându-mi feciorul în grija străinilor și a hazardului.
  M-am însurat cu o Româncă frumoasă, pe care am vrut s-o fac fericită. N-am putut! Dar ea, cu toată diferența de vârstă, nu m-a părăsit; mi-a spus: „Hai să mergem la Radu în America!”
  Știam ce-o așteaptă, dar nu puteam s-o refuz.
  Calvarul American, pentru noi, s-a sfârșit în 14 aprilie, anul acesta, un sfârșit providențial. De altfel întreaga mea viață este providențială.
  Calvarul American, răspândit în întreaga lume, trebuie să sfârșească, începând cu Poporul nostru Român, urmașul dacilor, poporul tare, poporul străvechi, poporul a cărui limbă n-o cunoști și ale cărui cuvinte nu le pricepi, Israele (Ieremia 5:15).

  Am încercat și în America și în România să dau o declarație pe propria răspundere, dar mi s-a refuzat autentificarea.
  Mai mult, în America, Judecătorul Mark A. Borenstein care a judecat apelul în cazul numărul 15K11077, Numele cazului: City of LA vs. Ion, de la Los Angeles Superior Court 111 North Hill Street Los Angeles, CA 90012, spunându-i că știu că avem un Creator care a permis provocarea acestui caz de „parking Violation, mi-a răspuns: „asta-i credința ta, religia ta.
  Rezolvarea „Calvarului American” nu se face în stradă, nu se face prin vorbe, strigate, ridicate, țipate cum a vrut s-o facă evreul Isus (Isaia 42:14). Rezolvarea se face în zilele noastre din urmă, pe internet, când comunicarea dintre oameni se poate face fără vorbe, fără glas.
  Aștept, aici, un răspuns dacă sunteți dispuși să-mi ascultați prostiile și să mă corectați când greșesc.
  Vă mulțumesc că m-ați citit.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s