Norilsk, cel mai nordic oraș din lume. De ce se declară locuitorii ca fiind cei mai nefericiți oameni de pe Pământ?


Norilsk este un oraș industrial situat în Krasnoyarsk Krai, Rusia. Acesta este cel mai nordic oraș din lume, are o populație de 170.000 de locuitori și este al doilea oraș ca mărime (după Murmansk), situat deasupra Cercului Arctic. Norilsk pare rupt de restul lumii, find legat doar printr-o cale ferată de portul Dudinka. Singura modalitate de a părăsi Norilsk este de a merge 2.000 de km pe râul Enisei sau pe calea aerului. Însă din cauza vremii nefavorabile un zbor poate fi amânat și pentru două săptămâni.

Orașul a fost fondat în 1935, ca un lagăr de muncă forțată, iar mai târziu ca o localitate pentru cei care lucrează în minerit. Aici, la poalele Munților Putoran a căror înălțimi ajung la peste 1.700 de metri, se află cele mai mari depozite de nichel de pe Pământ. Norilsk are unul dintre cele mai mari complexe industriale din lume – aici se produce mai mult de 20% din producția mondială de nichel, 50% din cea de paladiu, mai mult de 10% din cea cobalt și 3% din cea de cupru. Exporturile din Norilsk constituie mai mult de 2% din PIB-ul total al Rusiei.

ros5ros6ros9ds  ros8

Dintre cei 500.000 de muncitori care au venit aici la muncă forțată începând cu 1935, 18.000 de oameni au murit de frig și de foame. Cu toate acestea, mulți dintre cei care au supraviețuit au decis, după sfârșitul stalinismului, să rămână aici și să lucreze în minele deja construite. Viața în Norilsk este extrem de dură. Orașul se află în zona de permafrost, iar temperatura scade des la -30 grade Celsius în timpul iernii. În perioada noiembrie-ianuarie, pentru o perioadă de șapte săptămâni, Soarele nu se poate vedea. În timpul verii, temperatura poate ajunge până la 20 grade Celsius.

Însă cea mai mare problemă a locuitorilor din Norilsk o reprezintă poluarea. Aproape 4 milioane de tone de cupru, plumb, cadmiu, nichel, arsenic, sulf și alte substanțe chimice toxice sunt eliberate în aer anual. Zăpadă este neagră, galbenă sau chiar roz în unele locuri. Cantitatea de dioxid de sulf din aer este atât de mare încât nu prea există vegetație pe o rază de aproape 20 de mile. Speranța de viață medie a oamenilor de aici este cu zece ani mai scăzută decât media pe țară. Rezidenții suferă de numeroase boli respiratorii sau cancer. Doar 4% dintre adulții din oraș sunt sănătoși.

rassgerosgdgro9ros56ros4ros2

Sources: Wikipedia / www.worstpolluted.org / Basement Geographer / CorpWatch / Mines and Communities

traducere și adapatare: Radu Ungureanu

 http://www.cunoastelumea.ro/
Reclame
Acest articol a fost publicat în CALATORII. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.