Ilie Serbanescu: “Partidele politice se fac ca nu vad batjocura infrastructurii rutiere și feroviare sau exodul celor mai în putere dintre români și extincția demografică a nației!”


În timp ce nu îndrăznesc să aducă în discuție cauzele, profund legate de rânduielile interne și internaționale actuale, pentru care economia, societatea și țara sunt confruntate cu nefericiri dramatice, partidele politice din România nu se pot face totuși că nu văd aceste nefericiri, dintre care atâtea afectează distrugător demnitatea umană, socială și națională!

ilie-serbanescu-1440x564_c

Precum ar fi, de pildă, salariile cele mai mici din UE, batjocura infrastructurii rutiere și feroviare sau exodul celor mai în putere biologică dintre români și extincția demografică a nației. Și, evident, trebuie să le dea măcar un răspuns, dacă nu o rezolvare cât de cât printr-o abordare adecvată. În linie generală, o asemenea abordare lipsește pur și simplu tocmai pentru că adevăratele cauze sunt ascunse. Așa că să nu ne mirăm că, tot în linie generală, indiferent de nuanțe, toate programele partidelor se ”refugiază” – căci alt termen mai potrivit nu există! – în fiscalitate, strigând întru deșertăciunea proștilor idioțenia dezvoltării prin fiscalitate. O idioțenie pentru că dezvoltarea prin fiscalitate nu există în lume și în istorie. Adică, nici pe orizontala lumii de azi și nici pe verticala istoriei!

Apelul la fiscalitate nu este întâmplător. Partidele – care, vor nu vor, trebuie să se refere la dezvoltarea țării – n-au cum să nu se ”refugieze” în fiscalitate, căci la resursele și pârghiile care plasează de fapt o țară pe calea dezvoltării nu mai au acces, statul și capitalul românesc cedându-le străinilor. Mecanismul care împinge partidele către fiscalitate este de-o vârstă cu colonializarea României. De cum România a devenit o colonie, partidele au bulucit aproape instinctiv pe fiscalitate ca pe un fel de soluție de avarie. Alta nici nu au!

Am adus în discuție de mult în spațiul public acest lucru, pe care actualele alegeri nu fac decât să-l confirme. Iată ce spuneam în cartea ”România, o colonie la periferia Europei”, apărută în vara acestui an, la editura Roza Vânturilor, deci mult înaintea actualelor alegeri. Titlul subcapitolului citat este prin sine semnificativ Imposibila dezvoltare prin fiscalitate: ”Într-o economie dezvoltată, cu o fiscalitate aşezată, schimbări fiscale chiar şi modeste pot induce impulsionări ale activităţii economice, creşteri ale ocupării forţei de muncă, descurajări sau încurajări ale consumului, evitarea unor fenomene prociclice sau de supraîncălzire a economiei. Nu este cazul României, o ţară subdezvoltată! Pentru a se dezvolta sunt necesare resurse financiare masive, aflate în cea mai mare parte înafara fiscalităţii: în funcţie de dotări, în zona exploatării materiilor prime, în zona energiei, în sistemul bancar. Să fie clar: în zona fiscalităţii sunt foarte puţine resurse financiare disponibile. Cheltuielile bugetare în majoritatea lor sunt fixe, obligatorii: salarii, pensii, minime achiziţii pentru funcţionarea sistemelor de sănătate, educaţie, ordine publică, armată, servicii secrete etc. Presiunea asupra veniturilor bugetare este imensă. Deficitele bugetare se află, în vremuri de criză, sub semnul reducerilor. Astfel, în mod obiectiv, resursele ce pot fi disponibilizate de fiscalitate pentru stimularea activităţii economice sunt mici şi, esenţial, cu totul insuficiente pentru promovarea efectivă a dezvoltării (…) România nu deţine în mod natural cine ştie ce resurse extrafiscalitate cu care să-şi promoveze dezvoltarea. Dar, din păcate, şi pe acelea puţine pe care le are le-a dat pe mâna străinilor, care nu trebuie să fie neapărat răi pentru a închide porţile dezvoltării României, fiind de ajuns a ţine cont că dezvoltarea României nu este treaba lor! Ei au ca unică treabă obţinerea de profit. Şi aceasta nu se suprapune cu dezvoltarea României, exploatarea şi cheltuirea resurselor la a căror folosire au acces în România făcându-se pentru obţinerea de profit şi nu pentru promovarea dezvoltării ţării (…) Este de înţeles de ce, în mod inevitabil în aceste condiţii, forţele politice din România, indiferent dacă se dau de dreapta sau de stânga, scormonesc în fiscalitate, singurul instrument care le-a mai rămas la îndemână! Numai că nu aici se ascunde cheia dezvoltării!”

Autor: Ilie Serbanescu

http://www.cotidianul.ro/

Acest articol a fost publicat în ROMANIA DISTRUSA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ilie Serbanescu: “Partidele politice se fac ca nu vad batjocura infrastructurii rutiere și feroviare sau exodul celor mai în putere dintre români și extincția demografică a nației!”

  1. dacianus zice:

    De ce Romania are nevoie de asa multe partide politice ? De ce atitea ? Este peste puterea mea de intelegere , pur si simplu ma depasaeste.
    De ce nu doar 2 sau 3 si cam atit .De ce atita lupta pt putere, fiecare nemultumit , sau lihnit de foame isi face un partid visind la ciolan ( adica ce a mai ramas din Ro ) caci fasolea s a dus de mult ! ….. Sintem de risul curcilor si mai rau de atit , un popor de politicieni inapti , incapabili sa gindim spre binele nostru ca individ ca tara sau ca natiune.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s