Avangardistele mașinării de luptă ale lui Leonardo Da Vinci:


Tancul, mitraliera, elicopterul… Vezi cum arată și află-le povestea!

Cunoscut nouă în principal ca unul dintre cei mai mari pictori ai Europei, Leonardo Da Vinci s-a ocupat și de sculptură, anatomie, știință și inginerie. A realizat și o serie de invenții. În 1499, Da Vinci locuia la Milano, dar izbucnirea unui război, orașul fiind atactat de către francezi, l-a făcut să se refugieze la Veneția, unde a fost nevoit să-și câștige traiul ca inginer și arhitect militar.

a

Genialul Leonardo era deja un pictor cunoscut. Dar știm că și atunci, ca și acum, nu era prea ușor să îți câștigi pâinea, ca artist. Deși, ca filosofie era pacifist, motiv pentru care își modificase până și dieta, devenind vegetarian, Da Vinci trebuia să țină seama de cerințele celor care îl angajaseră, ce doreau de la el elaborarea unor noi mijloace de luptă. Așa se explică invențiile cu caracter militar concepute de către un spirit non-violent precum Leonardo. Dar, după cum se va vedea, ingeniozitatea sa influențată de către pacifism a fost, în anumite momente, cu un pas înaintea intențiilor belicoase ale angajatorilor săi. Unele dintre invențiile militare ascundeau elemente anume concepute pentru a le reduce eficacitatea.

d

Leonardo Da Vinci a inventat un tanc. Un vehicul blindat care n-a fost pus în producție pe durata vieții sale. Chiar dacă s-ar încerca realizarea tancului după schițele autorului, la un moment dat construirea acestuia s-ar poticni. Fiecare detaliu a fost bine gândit. Dar a fost introdusă, pare-se deliberat, o eroare majoră. La o tentativă de construire a tancului după proiectele lui Da Vinci a reieșit că pârgiile menite să pună roțile în mișcare au fost orientate greșit. Un astfel de tanc nu s-ar putea deplasa.

e

Cei care cunosc opera genialului creator, spun că este aproape imposibil ca el să nu fi remarcat un asemenea inconvienient. A acționat, se pare, cu intenție. E ușor de presupus că eroarea ar fi putut avea consecințe grave, dacă ar fi fost descoperită în timpul vieții sale.

g

Da Vinci a inventat și o balistă (sau arcubalistă). Adică o mașină de război destinată a lansa, cu precizie, sulițe de dimensiuni mai mari decât cele obișnuite, precum și alte proiectile. Aidoma, tancului, această arbaletă de dimensiuni respectabile a fost concepută mai mult în scop de intimidare, decât în scop ofensiv. Aparent, arbaleta gigant a lui Da Vinci putea să lanseze proiectile de piatră sau bombe incendiare, în loc de sulițe (sau săgeți mai mari). La aproximativ 25 de metri lățime, un asemenea dispozitiv ar fi avut nevoie de câte trei roți pe fiecare latură, spre a fi deplasat.

f

Mecanismul de tragere era destul de complicat, dificil de acționat în toiul luptei. Pentru încordarea arcurilor ar fi fost necesare două persoane. După ce proiectilul era poziționat la locul său, un soldat ar fi trebuit să folosească un ciocan, pentru a deplasa un știft de susținere, în vederea eliberării proiectilului către țintă.

Nici de astă dată mașinăria de război n-a fost construită în timpul vieții inventatorului. Încercările ulterioare de realizare a balistei după schema lăsată în urmă de către Da Vinci au condus la concluzia că mașinăria de luptă avea mai mult un rol de descurajare a adversarului. Eficacitatea sa pe câmpul de luptă este discutabilă. Cunoscând concepțiile non-violente ale genialului creator, putem bănui că și imensa balistă fusese concepută ca un mijloc de îngrozire a inamicilor, care la vederea sa ar fi dat bir cu fugiții, fiind evitată vărsarea de sânge.

h

Mitraliera” lui Da Vinci avea în componență 33 de țevi. Reprezintă una dintre cele mai vechi tentative de a realiza o armă cu o cadență de tragere mai mare. Un serios neajuns al armelor de foc existente pe vremea lui Da Vinci era timpul prea lung necesar pentru reîncărcare, după lansarea proiectilelor către țintă. Răspunsul tehnic al lui Da Vinci la necesitatea unei arme la care acest neajuns să fie estompat a fost realizarea unui dispozitiv de tragere înzestrat cu mai multe țevi de același calibru. Arma avea trei rânduri de elemente de tragere, a câte 11 țevi. Acestea trebuiau montate pe o platformă rotativă prevăzută cu două roți, pentru o mobilitate ridicată.

După ce era efectuată o primă tragere, prin utilizarea unui rând de țevi, acestea erau ținute în repaus, pentru răcire, urmând ca al doilea și apoi al treilea rând de țevi să fie folosite pentru tragere. Numărul de 33 de țevi și dispunerea lor pe trei rânduri destinate a fie folosite succesiv permitea o funcționare continuă. Cele trei faze – tragerea, răcirea și reîncărcarea – puteau avea loc simultan.

i

Încă nu este clar dacă genialul Leonardo a intenționat vreodată ca armele sale să fie folosite pe câmpul de luptă. Și nici dacă liderii politici ai vremii erau dispuși să investească bani și forța de muncă pentru a construi acele arme neobișnuite.

c

Oricum, viziunile lui Leonardo în domeniul tehnicii militare se situau cu mult înaintea timpului conceperii lor. S-ar putea ca ele să fi părut ciudate și nerealiste pentru contemporanii marelui creator. Unele invenții ale lui Da Vinci, precum tancul sau elicopterul (invenție non-militară) au fost realizate abia peste secole. Cu toate că prezentau mai multe inconveniente, mașinăriile născocite de către Leonardo Da Vinci încă stau ca mărturii ale genialității sale. Dar, cum spuneam, unele „defecte” de concepție s-ar putea să fi fost realizate cu bună știință, din motive de… înaltă conștiință. Și din considerente pacifiste!

elicopterul1

b

Text: Tomi Tohăneanu

Sursă: http://www.warhistoryonline.com

Imagini: http://www.warhistoryonline.com, http://www.museumsinflorence.com

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.