Labirintul subpământean de la Odesa.


Cum a apărut imensa rețea de catacombe, despre care se spune că este cea mai vastă din lume

În subsolul orașului Odessa se află un misterios și gigantic labirint de tuneluri. Acestea au luat naștere de-a lungul timpului, prin extragerea calcarului de culoare galbenă, folosit în construcții. Unele dintre catacombe, cele mai adânci, se află la 60 de metri sub nivelul mării. Calcarul galben extras din aceste cariere a fost folosit pentru construirea multor clădiri ale orașului. Odesa a fost supranumită, în trecut, „Orașul Galben”.

c1
Primele cariere de calcar au apărut, acolo, în prima jumătate a secolului XIX. Rețeaua de tuneluri s-a extins cu repeziciune. După ce unele case s-au prăbușit din cauza catacombelor de dedesubt, n-a mai fost permisă extragerea calcarului din carierele aflate sub oraș. Însă carierele s-au extins către zonele învecinate, nelocuite. Actualmente, există circa 1000 de intrări în sistemul de galerii iar extracția calcarului continuă. Rețeaua de galerii este în extindere.

c6

Există opinii potrivit cărora lungimea totală a tunelurilor de sub Odesa ar fi de 2500 de kilometri. O cifră imensă, incredibilă! Deși rețeaua de galerii din adâncurile Odesei este una dintre cele mai lungi din lume, cifra de mai sus pare exagerată. 2500 de km reprezintă, până la urmă, mai mult decât distanța dintre Odesa și Paris, o metropolă care, de asemenea, este recunoscută pentru rețeaua sa de hrube și tuneluri.

c2

E greu de crezut că lucrătorii carierelor ar fi putut realiza, odată cu extracția calcarului, galerii care, puse cap la cap, ar ajunge la o asemenea lungime. N-au avut la dispoziție decât două secole. Cert este că rețeaua de galerii n-a fost nicicând cartografiată integral.

c8

Pe durata celui de-al Doilea Război Mondial, catacombele Odesei au servit ca ascunzători pentru partizani. Atunci, au avut loc confruntări între partizanii sovietici, care își aveau ascunzătorile în întunecatele hrube, și trupele româno-germane.

c5

În interiorul tunelurilor temperatura se menține tot timpul anului la 14 grade Celsius. Actualmente, galeriile subpământene pot fi vizitate sub călăuzirea unor ghizi profesioniști. Circulă, însă și legende (urbane) despre persoane care s-au rătăcit și au pierit în uriașul labirint de sub Odesa, față de care orice alt labirint construit de către om pare un minuscul loc de joacă. Acele zvonuri nu s-au confirmat, însă.

a

Materialul de construcție extras din carierele subterane ale Odesei era ieftin și se bucura de o mare căutare. Activitățile de extragere a calcarului s-au făcut pe niveluri diferite, pentru a se evita întrepătrunderile galeriilor. Pe lângă tunelurile săpate de către om (și, uneori, în continuarea acestora) mai există și formațiuni carstice, extrem de vechi. Unele dintre aceste peșteri s-au format, în mod natural, cu mai mult de 3 milioane de ani în urmă. În interiorul lor au fost găsite fosile ale unor animale preistorice, printre care tigri cu colți sabie și mastodonți.

c4

c7

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: http://www.planetofhotels.com, http://www.atlasobscura.com, wikipedia.org, http://www.amusingplanet.com

Imagini: http://www.amusingplanet.com

http://www.cunoastelumea.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în MISTERE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s