Studenţi din Londra vor să-i elimine pe Platon, Decartes şi Kant din programă, motiv de corectitudine politică. Filosofii fac parte din rasa albă


immanuel_kant_1_3237069b

Absurd? Platon, Descartes şi Immanuel Kant sunt părinţii filosofiei occidentale. Conceptele lor se află la temelia civilizaţiei. Însă studenţii de la o prestigioasă universitate din Londra doresc să fie scoşi din programă, din raţiuni de corectitudine politică: Filosofii fac parte din rasa albă, caucaziană.

Uniunea studenţilor din Departamentul de Studii Orientale şi Africane (SOAS) insistă asupra faptului că în studiul filosofiei “majoritatea filozofilor incluşi în cursurile lor” ar trebui să fie din Africa şi Asia. Sindicatul se declară parte din campania de largi proporţii de “decolonizare” a universităţii.

Campania urmăreşte să “abordeze moştenirea structurală şi epistemologică a colonialismului” şi a fost demarată după ce liderii din învăţământul britanic au avertizat că universităţile vor fi obligate să satisfacă cererile studenţilor, oricât de nerezonabile ar fi.

Sir Anthony Seldon, prorector al Universităţii Buckingham, academia din care face parte Departamentul de Studii Orientale şi Africane, afirmă: “Exista un pericol real dacă acceastă corectitudine politică scapă de sub control. Avem nevoie să înţelegem lumea aşa cum a fost şi nu să rescriem istoria filosofiei după capriciile unora.”

Uniunea studenţilor de la SOAS, centru important de studii despre Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, a declarat că procesul de “decolonizare” în universitate şi “confruntarea cu instituţia cu reguli stabilite de rasa albă” este una dintre priorităţile sale pentru anul universitar.

Studenţii afirmă că “filosofii albi” ar trebui studiaţi numai “dacă este necesar”, adăugând că sistemele filosofice concepute de Platon sau Kant ar trebui să fie predate exclusiv dintr-un “punct de vedere critic”. “De exemplu, prin confirmarea contextului colonial în care aşa-numitele filosofii ale “Iluminismului” au fost concepute”, adaugă studenţii, potrivit The Telegraph.

descarcare

http://www.napocanews.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în INVATAMANT-EDUCATIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s