Capcanele adevărului unic


Apărarea adevărului propriu ne blochează ascultarea și ne face să credem că adevărul nostru este ADEVĂRUL SUPREM!

Oare chiar așa să fie?
Ce înseamnă adevăr atunci când vorbim despre cuplu? Adevărul meu? Adevărul tău? Adevărul nostru?

Iată că avem deja trei adevăruri.

Care să fie cel bun? Al meu? Al tău? Al nostru?

Ei bine, Dr John Gottman – specialist în relații de cuplu – susține că oamenii intră în belele atunci când ajung să creadă că există un singur adevăr.

“Oamenii se ceartă pentru a-și sprijini propria poziție, iar credințele lor îi despart”, susține Gottman. În celebrul Love Lab, un laborator în care studiază comportamentele cuplurilor, specialistul a descoperit că în absolut toate certurile există două puncte de vedere, ambele fiind valide.

Aici este cheia tuturor conflictelor – la înțelegerea acestui fapt – AMBELE puncte de vedere sunt valide.

Atunci când înțelegi că și punctul tău de vedere, dar și punctul de vedere al partenerului/ei sunt valide, ei bine, atunci renunți rapid la susținerea propriei poziții. Este momentul în care intervine empatia, în care intervine capacitatea ta de a înțelege ce simte celălalt, de a te pune în pielea lui/ei, chiar dacă nu ești neapărat de acord cu punctul lui/ei de vedere.

Gottman susține că atunci când faci acest lucru, este mult mai ușor să găsești soluții care să funcționeze pentru amândoi.

E? Pare complicat, așa-i?

Să renunți la egoism, la dorința de a-ți impune punctul de vedere cu scopul de a armoniza adevărurile din interiorul cuplului…

Ăsta da act de voință, act de curaj – să fii capabil/ă să-ți armonizezi propriul adevăr cu adevărul celuilalt pentru a forma un adevăr comun, adevărul VOSTRU!

Asta înseamnă cuplu – cooperare și armonizare! Mai ales în punctele în care există diferențe de opinie.

Gândiți-vă la despărțiri. Atunci se văd foarte bine adevărurile. Atunci se văd clar diferențele de opinie. Unul spune ceva și, la puțin timp, vine și celălalt și spune anumite lucruri ce par total pe dos. Rezultatul? Ești bulversat, nu mai înțelegi nimic. Și atunci concluzionezi: ‘sigur adevărul este undeva la mijloc!’

Ai ascultat ambele părți ale poveștii și ai concluzionat că adevărul lor este undeva între ele. Iată deci că nu putem spune că există un singur adevăr. Chiar sunt de acord cu Dr Gottman, chiar cred că ar trebui să nu ne mai ținem cu dinții de adevărul propriu, încercând cu disperare să-l impunem.

Cuplu nu înseamnă impunere, ci armonie.

http://www.vulpescu.eu/

Acest articol a fost publicat în SEX - FAMILIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Capcanele adevărului unic

  1. nick2255 zice:

    Ar putea d-l Gottman să precizeze ce fel de empatie este aceea când renunți în mod cvasipermanent la punctul tău de vedere? Da, e mai complicat decât afirmă Gottman! Este inexact faptul că a-ți impune punctul de vedere, denotă egoism. Și cum niciodată nu pot coexista două „adevăruri”, se înțelege că vor apărea și diferențe de opinie. La urma-urmei cine stabilește care „adevăr” este adevărat și care fals??! Nu pentru adevărul propriu trebuie să ne batem, ci doar pentru adevăr! Acesta nu poate fi de mijloc, de margine sau de partea cuiva. Este adevăr pur și simplu, doar că nu (mai) vrem să discernem de care parte se găsește și mai apoi să-l acceptăm.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.