Beijingul, avertisment către Trump:


SUA riscă un război la scară largă cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insule din Marea Chinei de Sud

Beijingul, avertisment către Trump: SUA riscă un război la scară largă cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insule din Marea Chinei de Sud

SUA riscă „un război la scară largă” cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud,a scris presa chineză de stat, adăugând că dacă declarații recente se transformă în politici la investirea lui Trump, ar fi mai bine ca cele două părți să se pregătească de confruntare militară.
În ultimii trei ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor țări în aceste regiuni.
În cursul audierilor în Comisia senatorială pentru Relații Externe, Rex Tillerson a declarat că decizia Chinei de a construi insule în zonele disputate din Marea Chinei de Sud este „comparabilă” cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
„Intenționăm să transmitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construcția insulelor trebuie să înceteze și că, în al doilea rând, accesul la aceste insule nu va mai fi permis”, a spus Rex Tillerson, desemnat de președintele-ales Donald Trump pentru funcția de secretar de Stat american.
Tillerson a atras atenția că orice încercare a Beijingului de a impune limite asupra culoarelor maritime internaționale va reprezenta o amenințare la adresa „întregii economii globale”.
În altă ordine de idei, Rex Tillerson, fost director executiv al ExxonMobil, a afirmat că „practicile comerciale și economice ale Chinei nu au fost urmate întotdeauna de angajamente privind acorduri mondiale”, atribuind Beijingului activități de furt intelectual, și acțiuni „agresive, expansioniste în domeniul digital”, avertizând că Statele Unite nu vor mai accepta „promisiunile goale” privind presiuni asupra Coreei de Nord.
China are dispute de tip teritorial cu numeroase țări în zona Mării Chinei de Sud, inclusiv cu Vietnamul și Filipine. Administrația Barack Obama a trimis constant nave militare în zonele disputate, invocând principiul libertății de navigație pentru a proteja aliați regionali.
Dacă această politică devine mai conflictuală, inslusiv prin restricționarea accesului Chinei spre insule pe care deja le controlează, „ar stabili un curs de confruntare devastator între China și Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, publicația China Daily.
Acest articol a fost publicat în INTERNATIONAL. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s