Să te gândeşti întâi la ceilalţi – poveste Chineza


Istorioara care urmează s-a petrecut în statul Qi, cu aproximativ 2.500 de ani în urmă. Era o iarnă rece şi ninsese timp de 3 zile şi 3 nopţi, fără întrerupere.

Din interiorul palatului său confortabil, îmbrăcat cu o haină din blană de vulpe, prinţul Jing al statului Qi se bucura de zăpadă. Fascinat de peisajul frumos, el şi-ar fi dorit să mai ningă încă, cel puţin, alte câteva zile.

Yan Ying, consilierul său, a intrat în camera în care se afla prinţul. L-a privit pe acesta şi apoi s-a uitat spre fereastra prin care se vedeau fulgii de zăpadă căzând. Prinţul Jing a spus încântat: „Ninge de 3 zile şi 3 nopţi, dar eu nu simt deloc frigul. Parcă ar fi primăvară!”.

Văzându-l pe prinţ înfăşurat în blana sa de vulpe, Yan Ying l-a întrebat în mod intenţionat: „Sunteţi sigur că nu este frig afară?”. Prinţul Jing a încuviinţat din cap.

Yan Ying, văzând că prinţul nu a înţeles de ce i-a fost pusă acea întrebare, i-a spus apoi, în mod direct: „Am auzit despre regii înţelepţi din timpurile vechi, că atunci când mâncau se preocupau de cei cărora le era foame, atunci când purtau haine călduroase se gândeau la cei cărora le era frig, iar atunci când duceau o viaţă confortabilă, gândul lor era mereu la cum să îi ajute pe cei care suferă. Dumneavoastră de ce nu vă gândiţi la ceilalţi?”.

Prinţul Jing a rămas tăcut, jenat, înţelegând că a greşit.

A fi plin de compasiune faţă de ceilalţi, a-ţi dedica propriile preocupări celorlalţi, este o virtute ce a fost promovată mereu în cultura tradiţională chineză.

http://filedelumina.ro/

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în POVESTIOARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Să te gândeşti întâi la ceilalţi – poveste Chineza

  1. simona zice:

    Lupule nu stiu daca ai facut-o intentionat sau asa a iesit azi dar tot ce-ai postat se leaga intre ele ,cine are ochi sa vada ,cine are urechi sa auda si daca bunul Dumnezeu a dat si un pic de intelepciune sa inteleaga .Mare pischer mon șer .(cum bine zisa Caragiale)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s