Fabrica de ciocolată Kandia, unul dintre simbolurile prosperității Timișoarei, va dispărea.


Cum a fost devalizată și pe mâinile cui a ajuns

kandia (6)

Una din clădirile emblematice ale Timișoarei își trăiește ultimele zile. Fosta fabrică de ciocolată Kandia, din care a rămas doar numele unui brand asumat într-o multinațională, se demolează. Imobilul de pe strada Iancu Văcărescu din Timișoara e demolat zilele acestea de angajații Constructim SA, companie care a fost autorizată să execute lucrări de „demolare construcții subterane și supraterane existente”. Demolarea arată spectaculos, și deseori trecătorii se opresc să admire utilajele pe șenile cocoțate la etajul clădirii din care par a mușca bucăți de ziduri. Fabrica de ciocolată Kandia a fost înființată în 1890, iar cinci ani mai târziu producea bomboane și tablete de ciocolată. În timp, fabrica ajunsese să producă o gamă diversificată de bomboane şi ciocolată care rivaliza cu cele din alte ţări europene. Înainte de Revoluțe aici lucrau 1.500 de angajati, majoritatea femei. Din imensele hale ale intreprinderii, ultimă suta de muncitori a fost disponibilizată la câțiva ani după privatizarea începută în 1998. La acea dată, Florian Haus Prodcom, firma lui Omar Haysam și a fratelui său Mukhales, care cumpărase şi fabrica de ciocolată Excelent din Bucureşti, a achiziţionat de la FPS și 50,88% din acţiunile Kandia pentru 1,18 milioane de dolari și se angajase să investească alte 2 milioane de dolari în tehnologii moderne. Mare parte din restul acțiunilor, 46,62% le-a cumpărat Rivita Handelsges MBH, firmă controlată de Fathi Taher, companie concurentă a fabricii bucureștene de ciocolată Excelent. Apoi, Rivita a achiziționat şi pachetul de acţiuni deţinut de Omar Haysam și fratele său, tranzacția fiind ținută secret până în 2003, când Kandia a fost oficial falimentată. În august 2004, Kandia şi-a închis definitiv porţile. Taher vinde în 2007 pachetul de 83,96 % din acţiunile Kandia firmei Cadbury Schweppes (cel mai cunoscut producător de dulciuri din lume) pentru 99,5 milioane de euro. La puțin timp, terenul pe care se află Kandia a ajuns în posesia unei firme din Oradea, SC Gad Properties, care a solicitat de la Primăria Timişoara autorizaţie de demolare pentru clădirea construită în 1924, monument de arhitectură industrială, neclasat. Demolarea care oficial a început în 2009 e finalizată abia acum, de Constructim. În locul fabricii Kandia, George Ciuhandu, fiul fostului primar al Timișoarei, prin firma sa MG Building, a proiectat o clădire rezidențială, în favoarea SC Adama Management SRL din București. În acest moment, este în plină desfășurare procesul de stabilire a viitorului antrepenor general al lucrării.

http://www.pressalert.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în DISTRUGERI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Fabrica de ciocolată Kandia, unul dintre simbolurile prosperității Timișoarei, va dispărea.

  1. daniel zice:

    Din 89 incoace am devenit doar dragi cumparatori de cicaturi frumos inpachetate aduse din afara,falimentul vine intodeauna de sus la comanda reprezentantilor marilor companii straine.
    Dupa aceasta reteta au reusit sa distruga o tara inteaga in care reusesc sa mai traiasca doar pupincuristii acestora si cei care lucreaza efectiv pentru ei.
    Avem ce meritam!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s