STÂNJENEALA EXTREMĂ FAȚĂ DE FEMEI a unui medic din secolul XIX a dus la… inventarea stetoscopului. În ce fel?


Stetoscopul este instrumentul medical cel mai cunoscut. Le este cunoscut până și copiilor de doar câțiva ani. Acest instrument medical a fost inventat întâmplător, de către medicul francez René Théophile Hyacinthe Laënnec, născut în Franța anului 1781.

e

Anul 1816 a fost cel în care Laennec a inventat stetoscopul… din cauza timidității sale excesive. Lucrurile s-au petrecut cât se poate de simplu. În cabinetul în care medicul Laennec își consulta de obicei pacienții a intrat, într-o bună zi, o tânără care susținea că are probleme cardiace. Femeia era cam plinuță și avea un piept din cale afară generos.

În acele vremuri, doctorii ascultau bătăile inimilor pacienților lipindu-și o ureche de piepturile acestora, pentru a detecta eventualele anomalii. Așa ar fi trebuit să-și examineze și doctorul Laennec tânăra pacientă, numai că a fost cuprins de o extremă stânjeneală. Dar a găsit, pe loc, o soluție. A confecționat, la repezeală, un cilindru din coli de hârtie. Cu ajutorul acestui cilindru, a ascultat bătăile inimii tinerei femei.

c

Cu mare surprindere, a constatat că bătăile inimii se auzeau mult mai clar decât atunci când își poziționase urechea, pur și simplu, pe toracele pacienților. Inspirat de această experiență, și-a confecționat, în următoarele zile, un cilindru de lemn, pe care tot el l-a numit stetoscop. Numele este o combinație de cuvinte din limba greacă, „stethos” însemnând „piept”, iar „scopos” având semnificația de „examinare”. Noul instrument medical s-a răspândit cu repeziciune de-a lungul și de-a latul Franței și nu după multi ani el depășise deja hotarele Europei, ajungând și în trusele medicale ale doctorilor de peste Ocean.

3

În 1851, medicul irlandez Arthur Leared a creat un stetoscop binauricular (care permitea ascultarea cu ambele urechi). Primul instrument disponibil în comerț, fabricat din cauciuc și lemn, a fost patentat în același an de către doctorul Nathan Marsh din Cincinnati. Din păcate, el era prea fragil pentru a fi utilizat în mod corespunzător.

În următorul an, medicul new-yorkez George Camman a îmbunătățit instrumentul în mod substanțial. Acesta nu și-a patentat creația, deoarece considera că trebuia să fie cât mai accesibilă pentru orice doctor.

a

Noile stetoscoape tind să devină tot mai digitalizate. Nu demult, a fost conceput un nou tip de stetoscop, care captează sunetele provenite de la inimă și plămâni, acestea fiind interpretate imediat cu ajutorul unei aplicații instalate pe un smartphone și transmise instantaneu unei baze de date.

b

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: http://www.telegraph.co.uk

Imagini: http://www.telegraph.co.uk, http://www.focus.it, wikipedia.org

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s