DACII din Ucraina – Orașul Camenița se numea… PETRIDAVA, în Antichitate.


Așezarea a fost întemeiată de către geto-daci, după spusele istoricilor ucrainieni!

În regiunea Hmelnîțkîi din Ucraina se află orașul Camenița (Kameaneț-Podilskîi), la o distanță nu prea mare de granița cu România. Prin acest vechi oraș din Podolia trece râul Smotrîh – afluent al Nistrului. Cu toate denumirile slave din zonă, Camenița nu este cu totul străină de trecutul nostru istoric, dat fiind că are legătură cu… geto-dacii. Cu dacii liberi.

x

Orașul Camenița a fost atestat în secolul XI, ca urbe a Rusiei Kievene, dar în cumplitul an 1241 cetatea a fost nimicită de către tătari. După 111 ani, orașul a fost cucerit de către polonezii conduși de către regele Cazimir al III-lea, fiind transformat în capitală a voievodatului Podolia. Pentru o mai bună protecție a voievodatului de frecventele incursiuni războinice ale turcilor și tătarilor, polonezii au extins castelul și sistemul de apărare existent în orașul pe care, cândva, l-au întemeiat strămoșii noștri.

c

Stema istorică a orașului Camenița reprezintă un călăreț care ucide un balaur. Cavalerul este îmbrăcat cu o armură medievală, dar prezintă asemănări greu de ignorat cu reprezentările iconografice ale Sfântului Gheorghe, precum și cu anticul… Cavaler Trac.

d

Cu două milenii în urmă, în locurile în care astăzi se află orașul Camenița viețuiau dacii. Strămoșii noștri au întemeiat acolo, după cum o susțin unii istoricii ucrainieni (care nu pot fi acuzați, în niciun caz, de dacism sau filoromânism), o cetate care se numea Petridava sau Klepidava. „Petri” provine, negreșit, de la „piatră” iar „dava” știm bine că însemna „cetate”, pentru străbunii noștri. Așadar, existat o veche cetate de piatră, pe un teritoriu care cândva era stăpânit de către daci.

g

Denumirea actuală a orașului Camenița vine de la un cuvânt slav care are tot semnificația de „piatră”. Nou veniții slavi au tradus în propria limbă o parte din vechea denumire a așezării, așa cum fusese stabilită de către întemeietorii săi. Denumirea de Petridava diferă foarte puțin de numele unei alte cetăți getice: Petrodava.

Ruinele străvechii cetăți Petrodava se află în apropiere de actualul oraș Piatra-Neamț. Pe lângă milenara conservare a toponimiei, ni se oferă, simultan, și un amănunt important al modului în care geto-dacii pronunțau cuvântul „piatră”. Poate că pronunția era aidoma celei de azi iar micile diferențe provin doar din modul în care istoricii și geografii antici au transcris/preluat denumirile existente în graiul geto-dac.

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: wikipedia.org, adevarul.ro, http://www.formula-as.ro

Imagini: wikipedia.org, deviantart.com, wallpapertvs.com

http://www.cunoastelumea.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în URMASII DACILOR. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.