O bucată de adevăr


Intr-o zi, călătoream alături de Marele Înțelept prin regat. Am ajuns la unul dintre cele mai bogate orașe de pe malul mării. Peste tot, pe unde treceam, nu conteneam să nu rămân uimit de oamenii care se înclinau în fața noastră. Marele Înțelept era recunoscut de foarte mulți care-și arătau respectul și adeseori chiar dragostea față de el. Sincer, nu mi-am dat seama niciodata cum o persoana dură si rece ca el reuseste sa atraga ca un magnet multimea. Se spune ca prin el Adevarul a sosit pe Pămant, ca are un cutit magic cu care desparte minciuna ce inconjoara orice lucru de miezul adevarat al acestuia. Aceste povestioare sunt atat de multe incat, cu siguranta, cronicarii vor scrie trei sau patru generatii pentru a le acoperi pe toate.
Mergand pe faleza, am zarit, la un moment dat, un sihastru ce acum iesise pentru prima data in lume dupa multi ani. Statea cu picioarele in apa si medita. L-am privit atunci pe Marele Intelept. Ochii lui zambeau pentru prima oara de la inceputul acestei calatorii catre mare.
Fie destinul sau chiar intamplarea a facut ca atunci cand noi am ajuns cu intreaga suita in apropierea sihastrului, acesta s-a luminat dintr-o data, s-a aplecat si a inceput sa multumeasca cerului.
– Ce-a gasit acel om, l-am intrebat eu pe Marele Intelept?
– O bucata de adevar!
– Si nu te deranjeaza? Daca el va veni la curte si ii va arata regelui ce a descoperit? Nu ti-e frica ca vei fi indepartat si ca poate chiar acest om sa-ti fie cel mai mare dusman?
– Nu, raspunse el in modul mucalit si oarecum indiferent, care-l caracterizeaza atat de bine.
– De ce nu te deranjeaza?
– Pentru ca oamenii imediat ce descopera o bucata de adevar, o transforma intr-o credinta personala, daca bucata e mai maricica, o transforma intr-un set de legi sau daca este stralucitoare ei o transforma intr-o religie. Asa este orbit omul, crezand ca detine Adevarul, fara sa realizeze ca e doar o bucata din el.
Sa stii ca razboaiele, ca revoltele, luptele intre oameni se bazeaza de cele mai multe ori pe Adevar. Fiecare are Adevarul lui cu care ii da in cap celuilalt. E o arma mai puternica decat o sulita, o spada, sau orice alta arma ce a fost sau va fi inventata de geniul omului.

Autor: Razvan
adaptare dupa o scriere Zen

http://filedelumina.ro

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în POVESTIOARE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s