Cum a fost șlefuit acest artefact misterios din granit acum 7.000 de ani, fără unelte metalice?


O statuetă extrem de ciudată, care datează de acum 7.000 de ani, îi nedumerește pe cercetătorii din întreaga lume. Expusă la Muzeul Național de Arheologie din Atena până pe data de 26 martie, piesa sculptată din granit are o înălțime de doar 36 cm și este cea mai mare figurină descoperită din perioada neoliticului.

Tocmai perioada în care a fost făcută reprezintă un mister și asta deoarece în acea perioadă nu existau instrumente de metal capabile de a tăia și șlefui o asemenea „piesă de artă”. Cel puțin nu sunt cunoștințe că ar fi existat așa ceva, ceea ce face ca modul în care a fost cioplită și șlefuită pasărea să rămână un mister.

figurina1 figurina22
Figurina are un nas ascuțit, un gât lung, un corp semnificativ rotund și picioare cilindrice. Aceasta se numără printre cele mai rare și unice piese expuse vreodată în cadrul muzeului de Arheologie din Atena, Grecia.

Arheologii speculează doar faptul că aceasta provine de pe actualul teritoriul al Macedoniei.

Neoliticul este penultima epocă a preistoriei și cea mai scurtă. Aceasta este caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită, a apariția agriculturii primitive și a olăritului. La fel ca în paleolitic, oamenii au continuat să folosească unelte cioplite din silex. În Europa locuințele sunt construite, în general, din lut amestecat cu materii organice pe structuri solide din lemn.

sursa:.ancient-origins.net

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

http://www.cunoastelumea.ro/

Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA(descoperiri). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.