Știați că… Imperiul Roman a anexat orașul antic Petra în același an cu cotropirea Sarmizegetusei?


Ruinele străvechii capitale a nabateenilor mai oferă, încă, surprize!

Petra, misterioasa capitală a regatului nabateenilor, are un lucru în comun cu… Sarmizegetusa. Ambele capitale au fost ocupate de către armatele împăratului Traian, în același an, 106 după Hristos. Romanii au cucerit o parte din Dacia pentru a jefui aurul dacilor și a exploata minele din care se extrăgea prețiosul metal. Ce căutau romanii la Petra? Acolo se afla capitala comerțului cu mirodenii din Orientul Apropiat și intersecția unor importante drumuri comerciale.

De la Sarmizegetusa până la Petra sunt 2000 kilometri, în linie dreaptă. Sistemul de constrângere militară și de spoliere a popoarelor numit „Imperiul Roman” era unul strașnic organizat, dacă putea acționa aproape simultan la asemenea distanțe, în condițiile în care căile și mijloacele de comunicare erau rudimentare.

d

Orașul antic Petra din Iordania este faimos pentru ruinele sale fascinante, dăltuite în stânca roșie. Acolo, arheologii au făcut, acum câteva luni, o descoperire deosebit de interesantă. Prin prelucrarea unor imagini culese din satelit, ei au descoperit un masiv și enigmatic monument antic. O platformă, care, multă vreme, a rămas ascunsă privirilor, deși se afla… la vedere. Monumentul are lungimea unui bazin olimpic de înot și este de două ori mai lat.

a

Platforma cea mare de la Petra include o altă platformă, mult mai restrânsă ca dimensiuni. Platforma cea mică era prevăzută cu un șir coloane la un capăt, precum și cu o scară monumentală. După analiza pieselor de ceramică găsite la fața locului, cercetătorii cred ca platforma ar putea fi veche de cel puțin 2.150 de ani.

Având în vedere dimensiunile colosale, este de mirare că nimeni n-a descoperit monumentul până azi, dar cercetatorii susțin că accesul nu-i tocmai facil, chiar dacă platforma se află aproape de centrul ansamblului principal de la Petra, la doar o jumătate de milă spre sud.

c

Unul dintre autorii comunicării științifice, pe nume Christopher Tuttle a declarat, către National Geographic, următoarele: „Sunt sigur că, pe parcursul a două secole de cercetare în Petra, cineva a știut ce se află acolo, dar niciodată zona n-a fost studiată și nici nu s-a scris nimic. Am lucrat în Petra vreme de două decenii, și bănuiam că exista ceva acolo…

Se pare că gigantica platformă ar fost folosită pentru manifestări sau adunări publice cu caracter politic sau religios. Totuși, persistă numeroase întrebări fără răspuns în privința acestei descoperiri, precum și a altora, existente la Petra, deoarece nu ne-au rămas documente scrise de la nabateeni, care să ne ofere lămuriri.

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: inhabitat.com, http://www.theguardian.com

Imagini: http://www.theguardian.com, inhabitat.com

http://www.cunoastelumea.ro/

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în ISTORIE UNIVERSALA. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s