S-a reușit imposibilul: fizicienii au creat, în laborator, materia supersolidă.


Paradoxal, aceasta se comportă ca un… superfluid!

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au creat, recent, o formă de materie cu totul nouă: materia supersolidă! Mai înainte, fizicienii teoretizau că materia supersolidă ar putea exista, numai că încă nu putuse fi creată sau observată în condiții de laborator.

Când vine vorba despre stările de agregare a materiei, ne gândim la lichide, gaze și solide. La școală, ni să dădea exemplul apei (prezentă în Natură ca lichid, vapori și gheață), pentru a ne ajuta să pricepem rapid cum stau lucrurile în privința celor trei stări de agregare. La cele trei forme de agregare „clasice” se adaugă și plasma. Dar noua descoperire se referă la cu totul altceva, la starea supersolidă. Materia aflată în această stare prezintă, potrivit MIT, un amestec de proprietăți ale solidelor cu acelea ale superfluidelor.

c

A fost luat un gaz superfluid, numit condensat Bose-Einstein, care a fost modificat un ajutorul unor lasere, pentru a fi generată o fază cuantică a materiei, care posedă o structură dură (la fel ca materia solidă), dar care, de asemenea, se poate scurge cu ușurință, asemenea unui superfluid.

b

Conducătorul proiectului de cercetare este prof. Wolfgang Ketterle de la MIT, laureat al premiului Nobel pentru fizică (în 2001) pentru participarea sa la activitatea de descoperire a condensatului Bose-Einstein. Acesta a afirmat, în legătură cu recenta reușită, că „este contrar așteptărilor obișnuite ca un material să constituie o combinație de soliditate și superfluiditate”, precizând că în situația în care cafeaua dintr-o ceașcă ar fi superfluidă iar cineva ar agita-o, ea ar continua să se rotească, în ceașcă, la nesfârșit (sau, oricum, foarte multă vreme, am zice noi).

Recenta reușită a oamenilor de știință a fost publicată, în primele zile ale acestei luni, în revista Nature. Fizicienii intenționează să experimenteze mai mult cu supersolidele, care pot exista, actualmente, la temperaturi foarte scăzute, sub „condiții de vacuum ultra-înalte”, după terminologia întrebuințată la MIT.

După cum se arată în același număr al revistei Nature, oamenii de știință elvețieni au raportat, la rândul lor, că un alt mod de a aduce materia în starea supersolidă este folosirea unor oglinzi opuse (în camere de rezonanță optică).

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: inhabitat.com, cosmosmagazine.com, http://www.sciencealert.com

http://www.cunoastelumea.ro

Acest articol a fost publicat în STIINTA-TEHNOLOGIE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.