Unii Neandertali erau vegetarieni


În ciuda reputației lor de carnivori, unii Neandertali aveau o dietă vegetariană și foloseau, se pare, forme naturale ale penicilinei și a aspirinei, pentru a trata infecțiile și durerile.

Un model de Neandertal de la the Natural History Museum The Natural History Museum, Londra

Pe dinții fosilizați de Neandertal care au trăit în zona în care astăzi Asturia, Spania și Belgia acum 50.000 de ani, a fost descoperit tartru.

Într-o demonstrație uimitoare a posibilităților uimitoare ale științei de astăzi, o echipă de oameni de știință din Spania, Australia și Marea Britanie, a reușit extragă ADN placa dentară, în acest fel reușind să afle ce au mâncat indivizii respectivi.

Despre Neandertali se credea că erau mari consumatori decarne, iar analizele rămășițelor desoperite în Belgia au scos la iveală ADN de la rinoceri lânoși și capre sălbatice, dar și de la niște ciuperci.

Însă dinții din Spania au dezvăluit o dietă formată din ciuperci sălbatice, nuci și mușchi, dar nicio urmă de carne, potrivit unui articol publicat în revista Nature.

Unul dintre cerectători, Dr Antonio Rosas, de la National Natural Science Museum din Spania, a declarat: ”Am fost surprinși să nu găsim nicio urmă de carne în cazul Neandertalilor Asturias, pentru că se credea că aceștia erau mari consumatori de carne.

Totuși, am descoperit dovezi care indică faptul că dieta lor includea o sumedenie de plante.

Mai mult decât atât, unele dintre aceste plante este posibil să nici nu fi fost gătite înainte de a fi consumate.”

Smalțul și dentina dinților superiori ai Neandertalilor erau ciobite și se crede că aceștia au fost folosiți ca o a treia mână, pentru ascuțirea uneltelor de piatră.

Suprinzător a fost și faptul că există semne că au trecut prin dureri mari și au luat măsuri uimitor de avansate pentru ameliorarea acesteia.

Dr Rosas declara: ”Avem dovezi că Neandertalii luau medicație.

Am descoperit că placa dentară a acestora conține secvențe ale unui factor patogen Enterocytozoon bieneusi, care crează probleme gastro-intestinale, inclusiv diaree.

În plus, datorită unei găuri în maxilar, am descoperit că a avut un abces dentar. Amândouă problemele probabil că au cauzat multă durere.

Placa conține urme de penicilină din ciuperci, un antibiotic natural din care se extrage binecunoscuta penicilină. De asemenea s-au descoperit urme din scoarța, rădăcinile și frunzele unui arbore ce conțin toate acid salicilic, care se folosește pentru aspirină și alte calmante.”

Profesorul Alan Cooper, de la the Australian Centre for Ancient DNA din cadrul Adelaide University, cel care a făcut analizele genetice, a declarat că Neandertalii erau mult mai sofisticați decât se credea până acum.

“Aparent, Neandertalii cunoșteau foarte bine plantele medicinale și proprietățile anti-inflamatorii și calamente ale acestora, părând că îșiadministrau aceste leacuri”, a declarat acesta.

Folosirea antibioticelor este un fapt extrem de surprinzător, mai ales că acest lucru se întâmpla cu 40.000 de ani înainte ca penicilina să fie inventată.

Cu siguranță că descoperirile noastre contrastează puternic cu imaginea spartană și simplistă pe care strămoșii noștri o au în imaginația populară”.

Cercetătorii au descoperit și înainte dovezi prin care Neandertalii cunoșteau plante cu proprietăți medicinale, aceștia consumând mușețel și coada șoricelului pentru a ajuta digestia.

Rămășițele au fost descoperite în peștera El Sidrón din Piloña, Spania. Descoperită în anul 1994, peștera este cel mai activ sit arheologic de pe glob.

Până acum au fost dezgropate aici peste 2.500 de rămășite scheletice de la 13 Neandertali, bărbați și femei, tineri și bătrâni.

Un alt membru implicat în studiul acesta, Profesor Keith Dobney, de la Liverpool University, spune că tehnicile avansate aflate la dispoziția cerectătorilor, le permit acestora să ”aibă acces direct la dovezi legate de ceea ce mâncau strămoșii noștri”.

“Această fereastră extraordinară către trecut ne oferă noi moduri de explorare și de înțelegere a istroiei noastre evolutive prin intermediul microorganismelor care au trăit și trăiesc în noi”.

sursa: http://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/neanderthals-vegetarians-natural-penicillin-aspirin-medicine-prehistoric-homo-sapiens-a7619081.html

http://noulpamant.ro

Acest articol a fost publicat în ALIMENTATIE (vegetarian). Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.